16:28 16.06.2021

"Донбасенерго" закликає Кабінет Міністрів розробити «дорожню карту» виконання проєкту "Другого національно внеску"

3 хв читати

На виконання Закону України "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" від 12.12.2019 р. № 377-IX ПАТ "Донбасенерго" повідомляє, що Слов'янська ТЕС зареєстрована в Єдиному реєстрі моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів.

"Донбасенерго" послідовно виступає за екологізацію головної структурної одиниці компанії, а також підтримує всі зусилля Міністерства екології України, спрямовані на досягнення цілей щодо зменшення викидів парникових газів. Кліматичне питання для нашої країни є одним із найгостріших: тільки в 2020 р. збитки від лісових пожеж і паводків, пов'язаних з наслідками висихання рік і аномальною кількістю опадів, перевищили 25 млрд грн.

"Донбасенерго" наголошує на відсутності чіткого плану фінансування проєкту HBB2. Адже орієнтовна сума інвестицій для виконання цього завдання, згідно з розрахунками Міністерства екології, становить $102 млрд за 10 років. Досягнення таких амбіційних планів неможливе також без дотримання балансу електроенергії між її виробниками й розуміння собівартості продукції промисловості після модернізації під проєкт HBB2.

"Донбасенерго" нагадує про сумний досвід реалізації Національного плану скорочення викидів від великих установок спалювання (НПСВ). Перед тепловою генерацією постала проблема його невиконання у зв'язку з відсутністю заздалегідь передбачених джерел фінансування екологічної модернізації теплоелектростанцій. "Донбасенерго" неодноразово заявляло про те, що строки виконання НПСВ є нереалістичними. А нереалізація НПСВ ставить під загрозу закриття всю вугільну генерацію України. Це призведе до соціального напруження — одномоментна відсутність роботи для 180 тис. енергетиків і 150 тис. шахтарів, у тому числі членів їхніх родин, а також для багатьох фахівців із суміжних галузей, у тому числі машинобудування.

Відсутність маневреної вугільної потужності створить дефіцит електроенергії в об'єднаній енергомережі України, призведе до зростання ціни на електроенергію, як наслідок — неконкурентоспроможність продукції вітчизняної промисловості та крах економіки в цілому. За відсутності маневреної вугільної потужності Україна точно буде змушена вдатися до імпорту електроенергії з сусідніх країн.

"Донбасенерго" закликає Кабінет Міністрів, Міністерство екології розробити "дорожню карту" виконання плану HBB2, а саме: погалузевий план зі зниження викидів СО2, передбачити джерела його фінансування, а вже потім взяти на себе зобов'язання на рівні уряду України щодо зменшення викидів парникових газів у рамках виконання проєкту "Другого національного внеску".

Довідково: станом на 01.06.2021 р. 60,86 % акцій ПАТ "Донбасенерго" належать Приватному акціонерному товариству "ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ", 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України.

ПАТ "Донбасенерго" об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у зведену звітність "Донбасенерго" через втрату контролю над ними.

Сумарна встановлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА