16:23 15.07.2021

Спільний з ЄС проект термомодернізації дасть місту Українка до 40% економії енергії

2 хв читати

Київська область, м.Українка,15 липня 2021

Комплексно та за європейськими стандартами: 16 тисяч мешканців міста Українка отримають якісніші послуги в муніципальних будівлях, - такі результати співпраці з Євросоюзом. Проект передбачає комплексну модернізацію спорткомплексу та палацу культури "Енергетик".

 Саме в цих муніципальних будівлях було виявлено найбільші втрати енергії. Загальна вартість робіт - 1 078 185 євро,  з яких 75%  - 808 640 євро – безповоротний грант ЄС, решта – кошти міського бюджету.

Ян Ваандерс, керівник Команди підтримки CoM-DeP, звернув увагу:

" Ці заходи дадуть місту до 40% економії енергії. Але навіть не це є головним, а те, що люди бачать прогрес. У їхньому місті відбувається щось хороше. Адже для маленьких містечок отримати 1 млн. євро інвестицій в інфраструктуру досить непросто".

Модернізацію спорткомплексу вже завершили. Невдовзі на покрівлі встановлять геліоколектор, який забезпечуватиме спорткомплекс гарячою водою.

Дотримання норм Євросоюзу – було важливою умовою для здійснення змін, каже Дмитро Іваненко, технічний експерт Команди підтримки CoM-DeP:

"Проектну документацію на ремонт будівель узгоджували з австрійськими експертами, щоб максимально дотриматись європейських норм при здійсненні робіт".

Сьогодні тривають роботи у палаці культури "Енергетик". Зараз ремонтують покрівлю, утеплюють  фасад і цоколь будівлі. Електроенергію для цього об’єкту вироблятимуть сонячні панелі.

Місто Українка (Київська область) за рік вже знизило витрати енергоресурсів на 20%. Було встановлено автоматизовану систему моніторингу енергоресурсів, яка допомагає швидко виявляти перевитрати і аварії.

В результаті - щорічно заощаджується до 20% коштів міського бюджету та зменшується кількість споживання енергії на 40%. За попередніми оцінками, у результаті реалізації всього проекту викиди СО2 скоротяться на 530 тон на рік. Так екологічна, економічна і гуманітарна місії втілилися в одному проекті.

 

Довідкова інформація:

Назва проекту - "Моніторинг енергоресурсів та термомодернізація будівель з використанням відновлювальних джерел енергії в місті Українка"
Тривалість проекту – 2018-2021 роки. Його основна мета – покращити місцеву енергетичну політику.

"Угода мерів – Демонстраційні проекти"

У жовтні 2015 року стартувала ініціатива "Угода мерів щодо клімату та енергії", яка визначила нові горизонти й добровільні зобов’язання: до 2030 року скоротити викиди СО2 на 30% порівняно з базовим роком.  Відтак міста-підписанти Угоди Мерів мали можливість отримати грант на реалізацію таких ініціатив.  На першому етапі (2014-2019) було відібрано 17 проектів, на другому (2018-2021) – 14 (місто Українка серед них). Ці проекти мають на практиці показати іншим містам доцільність впровадження заходів з енергоефективності. Тому вони отримали назву "демонстраційні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА