16:08 29.10.2021

З початку року "Запоріжгаз" повірив  більше 20 тис. лічильників

2 хв читати
З початку року "Запоріжгаз" повірив  більше 20 тис. лічильників

Спільно з представниками ДП "Запоріжстандартметрологія" спеціалісти АТ "Запоріжгаз" провели повірку 20,5 тисяч побутових лічильників газу. Близько 48% приладів були визнані непридатними до  подальшої експлуатації, оскільки похибка вимірювання перевищує допустимі норми.

 

Процедура повірки, передбачена чинним законодавством, дозволяє споживачам отримати достовірний облік газу та забезпечує нарахування за коректні обсяги використаного енергоресурсу. Це відбувається через зношеність внутрішніх складових, а саме вимірювального та лічильного механізмів.

 

"Повірка приладів виявляє похибки обліку газу, тому в її проведенні зацікавленні як клієнти, так і газорозподільне підприємство, - зазначає головний метролог АТ "Запоріжгаз" Володимир Верещак. – Під час перевірки комісія майже в кожному другому приладу  виявляє факти пошкодження лічильників та несанкціонованого втручання у роботу вимірювального пристрою".

 

Кількість вузлів обліку газу, які Оператор ГРМ може замінити за тарифні кошти, щорічно визначає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Відповідно до плану розвитку АТ "Запоріжгаз" на 2021 рік передбачено понад  11,28 млн грн. інвестицій для заміни 6 тис. непридатних лічильників газу і 3,83 млн грн. для формування обмінного фонду побутових вузлів обліку.

 

Нагадаємо, що згідно з Кодексом газорозподільних систем, споживач несе відповідальність за збереження та цілісність лічильника газу та пломб на ньому. У разі виявлення фактів пошкодження приладу обліку з метою несанкціонованого відбору газу, порушники повинні будуть сплатити збитки, завдані газорозподільній компанії. Окрім суми збитків, порушнику доведеться також сплатити всі послуги з відключення/ відновлення газопостачання та вартість самого лічильника разом із монтажними роботами.

 

АТ "Запоріжгаз" вкотре нагадує, що за чинним законодавством, споживач газу повинен надати доступ представникам газової компанії до лічильника, після пред’явлення ними відповідних службових посвідчень та не перешкоджати роботі фахівців компанії.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА