10:21 26.04.2023

Пресреліз за результатами опитування щодо літературних уподобань українців під час війни

2 хв читати

 

Український інститут майбутнього спільно з “Нью Імідж Маркетинг Груп” презентували результати онлайн-опитування щодо практик читання під час повномасштабної війни. Респонденти дали відповіді на питання щодо того, як змінилися їх літературні уподобання під час війни тощо. Опитування було проведене у період з 13 по 18 квітня 2023 року.

Як відомо, книги відіграють важливу роль у житті людини, книга – джерело розвитку та натхнення.

Книги не втрачають свою популярність і у наші часи, незважаючи на шалений темп життя. Це підтверджують отримані дані опитування щодо практик читання – 72% респондентів зазначили, що до повномасштабної війни читали паперові, електронні книги, або слухали аудіокниги.

При цьому, незважаючи на високу популярність книжок, найбільш розповсюдженим джерелом, яке входило до практик читання опитаних до 24 лютого 2022 року, зафіксовано короткі новинні огляди у різних інтернет-джерелах (включаючи соціальні мережі) (79%). Умовне третє місце серед джерел, які входили до практик читання до повномасштабного вторгнення, займають оглядові статті у різних інтернет-джерелах (64%).

Варто зазначити, що, незважаючи на розвиток інформаційних технологій, паперові книги продовжують бути лідерами серед читачів, так, 75% з тих респондентів, які читали до повномасштабної війни, відмічали, що читали саме паперові книги, 60% – електронні, 31% – слухали аудіокниги. Так, навіть під час війни, тобто протягом останнього року, паперові книги купували 46% респондентів, електронні — 17%, аудіо-книги — 13%.

Цікаво, що після початку повномасштабного вторгнення вподобання читачів дещо змінилися та популярності набули нові теми/напрямки книг, а саме:

  • Опис та аналіз військових подій, що відбувалися у світі – до 24 лютого 2022 року 18%, після – 42%.
  • Публіцистична, аналіз поточних соціально-політичних подій – до 24 лютого 2022 року 25%, після – 32%.
  • Історія України від давнини до сьогодні – до 24 лютого 2022 року 25%, після – 31%.

А серед авторів, які допомагають краще зрозуміти ситуацію сучасності, частіше за інших згадували Т. Шевченка, Л. Костенко, С. Жадана, Дж. Орвелла. Серед нових/молодих авторів, яких респонденти відкрили для себе протягом останнього року, опинилися: С. Жадан, М. Кідрук, С. Андрухович та О. Забужко.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА