19:12 19.06.2020

Домініка Стояноска: Українські жінки цікавляться інженерією втричі рідше за чоловіків

3 хв читати
Домініка Стояноска: Українські жінки цікавляться інженерією втричі рідше за чоловіків

Яким чином 3D-технології допомагають у боротьбі із коронавірусом і як до цього можуть долучитися українські школярки, з’ясовував проєкт STEM is FEM на п’ятому освітньому модулі “3D моделювання та друк”. 3D-технології вже стали невід’ємною частиною виробництва у багатьох галузях. Завдяки швидкості та економічності виготовлення об’єктів, 3D друк дозволяє швидко адаптуватися до подій у світі. Не стала виключенням і боротьба із пандемією коронавірусу. Наприклад, лабораторія Fabricator Fablab виготовила 30 тисяч захисних щитків для медиків у всій Україні. 

“У цьому кейсі добре видно, як 3D принтер дозволяє оптимізувати модель. У нас було декілька варіантів цього обідку. Перший ми взяли з open source чеської компанії.  Завдяки відгукам від лікарів ми його потім трішки зменшили, і трішки розширили. І так ми вивели ідеальну модель. Якби ми робили це традиційними методами, ми б робили це значно довше, а кожна зміна коштувала б десятки тисяч доларів”, – розповідає Марина Черниш, операційний директор Fablab Fabricator.

Долучилися до боротьби із наслідками коронавірусу і учасниці модулю – українські старшокласниці. Їх конкурсним завданням було створити 3D-модель міської лавочки, яка допомагає дотримуватися режиму соціальної дистанції. Переможницею стала Ірина Лучин з Івано-Франківська. Її концепт лавочки повторює природні форми.

“Сьогодні ми рухаємось до цифрового світу. Проблема, з якою ми стикаємось, полягає в тому, що досі залишається гендерна нерівність. У дослідницькій діяльності лише 30% – жінки. І їм все ще платять менше. Ситуація у розвинених країнах краща, але не набагато. В сфері інформаційних технологій навіть в розвинених країнах жінок лише 17%. І в країнах ЄС жінки у секторі технологій отримують на 19% менше ніж чоловіки за однакову роботу. В Україні ми бачимо, що жінки втричі рідше за чоловіків займаються інженерією. Але дуже важливо, аби жінки брали участь у тих змінах, які зараз відбуваються у світі”, – впевнена мотиваційна спікерка проєкту, виконуюча обов’язки Голови Країнного Офісу «ООН Жінки» в Україні Домініка Стояноска.

"На початку навчального року ми запустили проєкт STEM is FEM. Його учасниці змогли пройти навчання за такими напрямами, як біотехнології, IT, екологія та енергетика, робототехніка, 3D-моделювання та друк. Важливо, щоб у майбутньому дослідниць у цих галузях ставало більше, і вони робили внесок у їхній розвиток нарівні з чоловіками. Для цього існує наш проєкт, що популяризує STEM-освіту серед українських школярок. Багато хто з учасниць STEM is FEM уже цього літа вступатиме до ВНЗ на технічні спеціальності", – розповідає ініціатор проєкту STEM is FEM, керівник компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Проєкт STEM is FEM - це освітня благодійна ініціатива. Мета проекту – звернути увагу українських школярок на освіту у STEM-напрямках. В червні відбувся п’ятий освітній модуль проєкту.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА