11:29 17.12.2021

Мовний омбудсмен вважає неприпустимим надання телеканалу "Дом" можливості здійснювати мовлення недержавною мовою на всій території України

2 хв читати
Мовний омбудсмен вважає неприпустимим надання телеканалу "Дом" можливості здійснювати мовлення недержавною мовою на всій території України

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень вважає неприпустимим надання телеканалу "Дом" можливості здійснювати ефіри недержавною мовою на всій території України.

"Сьогодні до порядку денного засідання Верховної Ради України знову внесений законопроект №4487, поправками до якого пропонується в ефірі одного з телеканалів (телеканал "Дом" - ІФ) здійснювати показ передач та фільмів недержавною мовою на всій території України. Щодо неприпустимості ухвалення цього законопроекту з відповідними поправками уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука", - наводить слова Кременя прес-служби мовного омбудсмена.

Він наголосив, що, згідно з мовним законодавством, телерадіоорганізації мають мовити державною мовою.

Омбудсмен також зазначив, що, згідно з Конституцією, громадянин України не має зобов'язання володіти іншою мовою, крім державної, тому надання йому – як споживачеві – поза його волею інформації іншою мовою є порушенням його прав, що несумісне з Конституцією.

"Не відповідає конституційному статусові як єдиної державної застосування режиму двомовності в публічному просторі шляхом змішування української мови з будь-якою іншою, зокрема коли телевізійне мовлення або радіомовлення в звуковій формі здійснюється одночасно двома мовами - українською та іншою, що не тільки становить порушення права громадянина України на отримання інформації державною мовою, а й спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, створює ґрунт для її внутрішнього розкладу, зумовлюючи її занепад", - заявив Кремень, цитуючи висновок Конституційного суду.

Серед іншого, мовний омбудсмен звернув увагу на висновки Конституційного Суду, що забезпечення функціонування державної української мови у всіх сферах суспільного життя є обов'язком держави.

"Тож застерігаю народних депутатів України від порушення Конституції й законів України та нівелювання державного статусу української мови як сьогодні, так і у подальшій своїй діяльності. Адже за висновком КС України загроза українській мові та її статусу як єдиної державної мови рівносильно є загрозою національній безпеці України та самому існуванню Української держави", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА