14:03 25.07.2016

Правопорядок у Києві в День хрещення Русі забезпечуватимуть 3,5 тис. правоохоронців, встановлять 30 рамок

3 хв читати
Правопорядок у Києві в День хрещення Русі забезпечуватимуть 3,5 тис. правоохоронців, встановлять 30 рамок

Організатори хресної ходи Української православної церкви (Московського патріархату) заявили про участь у заходах в Києві 30 тис. осіб, але очікується участь лише близько 15 тис., до забезпечення правопорядку будуть залучені 3,5 тис. правоохоронців, також для перевірки будуть задіяні рамки з металошукачами.

"Найголовніше - спільна відповідальність всіх, зокрема ми звертаємося до ЗМІ: підтримувати, доводити до відома громадян України, що акція має мирний характер, що вона проходила не один рік, що немає ніякого міжконфесійного протистояння в цій процесії", - сказав начальник Головного управління Служби безпеки України в Києві та Київській області Степан Грещук на брифінгу в понеділок, закликаючи не нагнітати ситуацію.

Він додав: "Звідки почалося нагнітання... Вийшла картинка така (на телебаченні): була показана символіка триколорів, портрет царя Миколи II і сказали, що колону супроводжують донські козаки. Станом на сьогоднішній день на території Житомирської, Полтавської, Київської областей така символіка відсутня, немає жодних закликів антиконституційного характеру".

Будь-яких підозрілих осіб, якщо про них стає відомо, то правоохоронці їх затримують, повідомив С.Грещук. Він також додав, що наразі немає жодної "конкретної інформації" про провокації або інші правопорушення.

"На сьогодні провокатори не виявлялися. Були певні протистояння відомих громадських рухів у Полтавській області і частково в Житомирській. Це мало ситуативний характер, ніякого резонансу станом на сьогоднішній день немає", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про провокації проти самих учасників хресної ходи, він сказав: "На території Київської області точно ні".

У свою чергу заступник начальника поліції Києва Віктор Нечитайло додав, що в Нацполіції наразі також такої інформації немає.

Він наголосив, що немає жодних закликів антиконституційного характеру у вірян, які беруть участь у ході.

В. Нечитайло заявив, що на кожен факт провокацій правоохоронці реагуватимуть миттєво, відповідно до законодавства. "Правоохоронні органи в змозі чітко діяти і забезпечити правопорядок у Києві", - запевнив він.

Заявлена кількість учасників, за даними начальника ГУ СБУ, у хресній ході в Києві становить 30 тис. осіб, але насправді очікується близько 15 тис. "Заявлена кількість учасників - 30 тисяч. За практикою попередніх років більш ніж 15 тисяч ніколи не було. Думаю, що в цьому році приблизно така ж кількість і буде",- сказав С. Грещук.

Крім того, В. Нечитайло повідомив, що 3,5 тис. особового складу будуть залучені до забезпечення правопорядку в Києві.

Він також уточнив, що буде встановлено 30 рамок з металошукачами для перевірок, переважно біля Володимирської гірки.

"Наразі у нас є відповідні сектори безпеки в місці проведення заходів. Будуть встановлені понад 30 металошукачів - так званих рамок, будуть використані портативні переносні металошукачі у співробітників поліції, які перевірятимуть вірян та інших учасників ходи", - повідомив В. Нечитайло.

Рамки, за його словами, переважно встановлять біля Володимирської гірки.

С. Грещук уточнив, що на портативних металошукачах перевірятимуть вірян, які пересуватимуться на автобусі, "щоб спростити процес заходження".

Паспортний контроль і перевірку документів, за словами В. Нечитайла, застосовуватимуть "у разі необхідності".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА