17:46 27.04.2017

Україна може вийти на профіцит газу за інвестицій у $1-1,5 млрд

4 хв читати
Україна може вийти на профіцит газу за інвестицій у $1-1,5 млрд

Україна має всі можливості значно наростити видобуток газу і за 3-4 роки відмовитися від його імпорту, вклавши в розробку родовищ $1-1,5 млрд, однак українські олігархи і керівництво НАК "Нафтогаз України" зацікавлені в збереженні дефіциту на українському газовому ринку, вважає бізнесмен Костянтин Григоришин, якому належать низка обласних енергопостачальних компаній і енергомашинобудівних підприємств.

"Щоб збільшити видобуток газу в Україні на 10 млрд (куб. м) і стати бездефіцитною країною, треба пробурити 500 свердловин. Вартість буріння однієї свердловини - близько $3 млн. Думаю, що можна зробити і дешевше - за $2 млн... Тож вийти на 30 млрд куб. м (видобутку на рік) можна за 3-4 роки", - сказав бізнесмен в інтерв'ю ресурсу "Енергореформи" агентства "Інтерфакс-Україна".

Він пояснив свою нижчу оцінку вартості буріння великою кількістю сервісних компаній у Євразії, які в умовах падіння цін на нафту і скорочення інвестицій готові знижувати ціни.

"Разом - $1-1,5 млрд. Для порівняння: чистий прибуток "Нафтогазу" і "Укргазвидобування" після підвищення цін на газ теж $1,5 млрд. Тобто навіть не треба інвесторів залучати", - аналізує ситуацію Григоришин. За його словами, в країні вже побудована вся необхідна інфраструктура, зокрема, трубопроводи та газопереробні заводи, тому мова йде тільки про інвестиції в буріння свердловин.

Він вважає, що запаси газу в Україні дозволять істотно наростити видобуток за відповідних інвестицій. "Є консервативна оцінка західних партнерів, у яких не було доступу до всіх документів: близько 300 млрд куб. м запасів традиційного газу (без урахування сланцевого), що потенційно дозволяє добувати більше 30 млрд куб. м газу на рік", - сказав бізнесмен.

За його словами, приватні компанії такі розрахунки підтверджують, наростивши видобуток в останні три роки приблизно на 30%. "Але не "Укргазвидобування", хоча вона володіє найкращими газовими полями - у неї понад 2 тис. свердловин, з яких реально працюють 400-500", - вказав експерт.

Власник енергоактивів додав, що схиляється до оцінки запасів традиційного газу, зробленої ще за існування СРСР - близько 1,1 трлн куб. м, "тому що комуністи такі речі рахували правильно", що з урахуванням стандартного коефіцієнта запасів і видобутку в 10% у великих міжнародних компаній виводить на видобуток в 100 млрд куб. м на рік.

"І це все дослідження, зроблені наприкінці 80-х минулого століття, без урахування сланцевого газу. А якщо ми ще будемо добувати сланцевий газ і використовувати технологію фрекінгу, яка дуже сильно прискорює видобуток, то цифра в 100 млрд куб. м газу на рік для України абсолютно не виглядає фантастичною", - заявив Григоришин, нагадавши, що країна колись досить близько підходила до видобутку 80 млрд куб. м газу на рік.

Причиною ж того, що український газовий ринок досі є дефіцитним, бізнесмен бачить в штучно створеній залежності від російського газу. "В Україні було настільки багато дешевого російського газу, що просто не мало сенсу інвестувати в його видобуток. Плюс багато людей, близькі до влади, навчилися заробляти на імпорті газу і були зацікавлені тільки нарощувати імпорт", - описав історію українську ринку бізнесмен.

Коментуючи поточну ситуацію, К.Григоришин сказав, що схиляється до теорії змови: "Українські олігархи - як проросійські, так і проамериканські, - не зацікавлені в збільшенні видобутку газу. Їм разом з головою "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим вигідно, щоб в Україні завжди був дефіцит газу ".

Він пояснив, що в умовах профіциту виникає питання ефективності та конкуренції, а дефіцит дозволяє встановлювати завищену ціну і забезпечує більший політичний вплив. "Ти можеш купувати ЗМІ, депутатів, пускати якісь компанії на ринок, прибирати якісь компанії з нього", - вважає бізнесмен.

На його думку, реальна ціна газу в Україні не може перевищувати $100 за 1000 куб. м, "а швидше за все вона вимірюється в десятках доларів".

"За такої ціни ми будемо суперефективними і зможемо експортувати цей газ: у нас ринок поруч, у нас всі труби є. Але кому ж це треба? Нам же потрібен імпортний паритет, нам треба імпортувати газ. Тоді можна сказати, що у нас же ціна - "Баумгартен+", "Роттердам+". Якщо раніше корупція була на продажу газу і вона могла бути вирішена налагодженням обліку, то тепер - на закупівлю", - підкреслив Григоришин.

Як повідомлялося, Україна в 2016 році збільшила видобуток газу на 0,5% (на 91,1 млн куб. м) порівняно з 2015 роком - до 19,99 млрд куб. м. Підприємства НАК "Нафтогаз України" знизили видобуток газу на 0,8% (на 131,8 млн куб. м) - до 15,9 млрд куб. м.

"Укргазвидобування" (УГВ), 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газодобувної компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу. Також експлуатує Шебелинський ГПЗ.

УГВ має намір наростити видобуток газу з 14,5 млрд куб. м в 2015 і 2016 рр. до 15,2 млрд куб. м - в 2017 році, 16,5 млрд куб. м - в 2018 році, 18,3 млрд куб. м - в 2019 році, 20,1 млрд куб. м - в 2020 р.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ повідомила про підозру митрополиту УПЦ (МП) із Запоріжжя в розпалюванні релігійної ненависті

У Сумській області в 5-кілометровій зоні від кордону з РФ посилено особливий режим

У парку-пам'ятці "Межигір'я" розпочався процес передання майна в управління державі, після його завершення парк відкриють для відвідувачів

Найближчі дні в Україні будуть теплими, невеликий дощ пройде на сході країни

Керівнику "Київавтодору" висунуто підозру щодо збитків на ремонтах доріг у Києві

McDonald's планує відкриття ресторанів у Боярці, Гатному та Чабанах

В Одесі внаслідок обстрілів пошкоджено приміщення представництва омбудсмена

Окупанти припинили наступ у районі Авдіївки, відновили наступ на Часів Яр - ISW

Окупанти завдали ударів по Харкову та передмістю, без постраждалих

Нічна ракетна атака по Одесі здійснена ракетами "Іскандер М" - речник ПС ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА