18:27 11.12.2017

У лютому 2014 в українських правоохоронців не було сил для затримання в Криму Януковича, - Аваков

2 хв читати
У лютому 2014 в українських правоохоронців не було сил для затримання в Криму Януковича, - Аваков

Свідок у справі про державну зраду екс-президента України Віктора Януковича міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що на той час у нього, в.о. міністра, і тодішнього в.о. глави Служби безпеки України Валентина Наливайченка до Криму наприкінці лютого 2014 року у них не було фізичної можливості для затримання на півострові В.Януковича.

"23-го ввечері ми прилетіли до Сімферополя ... Я журналістам сказав кілька слів і ми поїхали вглиб території. Була глибока ніч, далі я відвідав аеропорт Бельбек, загроза якого була на захоплення. Потім ми поїхали спочатку на одну державну дачу, шукали Віктора Федоровича. Потім на іншу, потім поїхали на позицію в УДО (Управління держохорони - ІФ), де ми проводили зустріч з охоронцями В.Януковича, які нам розповіли про те, що він втік на територію баз (ЧФ - ІФ) Російської Федерації, звідки втік до Російської Федерації", - сказав А.Аваков під час показань свідків у понеділок в Оболонському райсуді Києва, де розглядається ця справа.

Він додав: "Я, як новопризначений молодий міністр, шукав, де ж перебуває президент Янукович, і мені це важливо було зрозуміти, тому що Янукович був певним "яблуком розбрату", він міг і повинен був прийти і виступити і сказати: "шановний український народ, так сталося, заради вас я не провокуватиму конфлікт". І піти на наступні вибори. Але він вибрав інший шлях, він обрав зрада, і написав цього листа (листа до керівництва РФ з проханням ввести війська в Україну - ІФ), і після чого у нас почалася війна".

Відповідаючи на запитання захисту В.Януковича про те, чи був у цій поїздці з А. Аваковим лише В.Наливайченко, або ще хтось, міністр внутрішніх справ розповів: "Мене супроводжував Валентин Наливайченко, мене супроводжувала одна з посадових осіб міліції ... і три-чотири або п'ять співробітників Внутрішніх військ, і, як ви розумієте, цих сил не вистачило б навіть для світового штурму охорони В.Януковича".

Також глава МВС України заявив, що йому не відомі факти того, що В.Януковича нібито намагалися затримати із застосуванням зброї.

"Мені невідомо, оскільки я посадовою особою був уже на той момент, і жодного факту, коли у Януковича хтось стріляв, або що-небудь щодо нього робив", - сказав А.Аваков.

При цьому він зазначив, що чув про неодноразові погрози на адресу В.Януковича.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА