11:40 29.04.2014

Ештон засуджує замах на мера Харкова та затримання військових спостерігачів у Слов'янську

2 хв читати
Ештон засуджує замах на мера Харкова та затримання військових спостерігачів у Слов'янську

Голова дипломатії Євросоюзу Кетрін Ештон у вівторок висловила стурбованість у зв'язку з погіршенням безпеки на південному сході України та "низхідною спіраллю насильства та залякування", що підривають функціонування держави.

"Деяких людей було вбито, поранено, їх катували або викрали за останні кілька днів. Я засуджую розстріл мера Харкова Геннадія Кернеса та затримання військових спостерігачів із держав-учасниць ОБСЄ в Слов'янську озброєними сепаратистами минулої п'ятниці", - йдеться в заяві К.Ештон, поширеній у Брюсселі.

"Сьогодні ми додали 15 імен до списку тих, до кого буде застосовано санкції за загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України. Я стривожена ситуацією. Усіх осіб, усіх ще незаконно затриманих озброєними групами в Східній Україні, має бути негайно звільнено", - заявила голова дипломатії ЄС.

Вона також висловила занепокоєння нападами на журналістів та погіршенням умов для свободи ЗМІ в Східній Україні, зокрема, незаконним захопленням телецентру в Донецьку.

На її думку, "ці події суперечать спільній Женевській заяві щодо України від 17 квітня, яка намітила основні кроки з метою деескалації напруженості та відновлення безпеки".

Вона вітала "конкретні дії, які на сьогодні здійснив уряд України у зв'язку з цим", зокрема, обіцянку посилити повноваження регіонів та зміцнити статус російської мови, а також розроблення закону про амністію для тих, хто добровільно складе зброю.

"Я закликаю Росію зробити зараз конкретні дії на підтримку Женевської угоди", - зазначено в заяві К.Ештон.

За її словами, ЄС продовжуватиме стежити за розвитком подій і у разі необхідності розгляне можливі додаткові індивідуальні обмежувальні заходи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 200 мільярдів євро, - депутат Європарламенту

Україна має отримати заморожені $300 мільярдів до проведення будь-яких перемовин з Росією

Заморожені російські активи повинні бути повністю конфісковані і передані Україні - Арсеній Яценюк під час онлайн-дискусії КБФ

Президенти Бразилії та ПАР не поїдуть на Саміт миру у Швейцарії - ЗМІ

Фракція партії "УДАР Віталія Кличка" висловила солідарність із народом Грузії та підтримку його боротьби за свободу і демократію

Зеленський пропонує Раді денонсувати угоду між Україною та Білоруссю про взаємне спрощення зміни громадянства

Сейм Польщі вніс зміни до закону про допомогу громадянам України

Дебати Байдена і Трампа заплановано на 27 червня і 10 вересня

Порошенко привіз військовим на Харківщину FPV-дрони і техніку

Міністр оборони Естонії: Ідея відправлення військ в Україну нікуди не поділася, проте конкретної дискусії щодо цього не було

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА