18:22 28.02.2017

Бізнес закликав ТПП України звернутися до Антимонопольного комітету з вимогою перевірити обгрунтованість постанови НКРЕКП №148

2 хв читати

Ця постанова була прийнята 31 січня 2017 року і затверджує величини питомої вартості нестандартного приєднання до електричних мереж на 2017 рік. Експерти посилаються на те, що підвищення вартості нестандартного приєднання в шість разів вб’є малий і середній бізнес. На їхню думку, економічно обґрунтований підхід - навпаки повністю скасувати плату за приєднання до електромереж, а не підвищувати її. До такого висновку бізнес-спільнота дійшла на круглому столі, що відбувся у ТПП України.

"Країна, яка хоче бути успішною, створює "зелений коридор" для інвестицій, знімає перепони, надає податкові стимули, здешевлює кредити, забезпечує модель безкоштовного підключення або такого, яке оплачується за тарифами. Саме тому ми вважаємо, що зазначена постанова компрометує вектор європейської ідеї. Бізнесу потрібні сприятливі умови. Ми докладемо всіх зусиль для того, щоб ця постанова не була введена в дію", - сказав перший віце-президент ТПП України Михайло Непран.

Як заявили експерти, у новому тарифі простежується спроба легалізувати "корупційну ренту". Підвищення вартості приєднання до електромереж завдало суттєвого удару по нових виробництвах, будівництву і практично вбило нову "зелену" електрогенерацію.

"Нам потрібно вимагати скасування оплати за приєднання до електромереж. Така практика діє в Сполучених Штатах Америки і багатьох країнах Євросоюзу. Там її сплачують за тарифом. Це - конкурентне середовище: більше споживачів - більше платять. Ринок конкурентний тоді, коли приєднається більше виробників альтернативної енергії", - підкреслив голова комітету підприємців з питань промислової модернізації при Торгово-промисловій палаті України Володимир Власюк.

Фактично своїм рішенням НКРЕКП штучно змурувала "стіну" від інвесторів, ввела новий "податок" на розвиток і створила бар’єр на вході до ринку.

"Усередині держави повинні створюватись структури, які підтримують власних виробників. У Ізраїлі свого часу було проведено внутрішню індустріалізацію, розбудовано максимально ефективну інфраструктуру для бізнесу і на законодавчому рівні визначено, що комунікації будь-яке підприємство отримує безкоштовно. Я вважаю за доцільне запозичити і адаптувати досвід Ізраїлю для України", - сказав Альберт Фельдман, директор українсько-ізраїльського Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр.

Нардепи також занепокоєні даним питанням.

"Я направив главі НКРЕКП Дмитру Вовку вимогу про припинення порушення законності. Нещодавно я також звернувся до ГПУ, НАБУ, а також офіційно поінформував прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Постанова НКРЕКП № 148 від 31 січня 2017 року має бути скасована! Через єднання зусиль галузевих асоціацій, ТПП України та Інституту стратегічних досліджень ім. Голди Меїр ми будемо відстоювати нашу позицію, боротися за відновлення законності", - сказав нардеп Віктор Галасюк, голова Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва, під час дискусії у Торгово-промисловій палаті України.

Прес-служба ТПП України

[email protected];

(044) 279 18 99

Медіа-партнер заходу - "Інтерфакс-Україна".

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА