14:53 16.05.2017

За опалювальний сезон ПАТ "Хмельницькгаз" виявив понад сотню крадіжок газу

3 хв читати

Впродовж опалювального періоду 2016-2017 років "Хмельницькгаз" виявив 116 фактів незаконного споживання газу. Серед них зафіксовано 74 втручань в роботу лічильників та 6 самовільних врізок в систему газопостачання, з яких значна частина у приватному секторі. Окрім того, фахівці компанії встановили 36 випадків самовільного відновлення споживачами газопостачання. Своїми діями порушники завдали державі збитків на суму приблизно 700 тис. грн.

Левову частку крадіжок газу фахівці компанії виявляють під час зняття лічильників на державну повірку або під час самої повірки приладів. На цьому етапі вони візуально перевіряють цілісність лічильника та пломб, їх відповідність заводу-виробнику, а також цілісність лічильного механізму. При виявленні видимих пошкоджень, прилади обліку відправляють на державну експертизу, де підтверджуються або ні факти втручання в його роботу з метою зменшення показань.

Окрім того, часто до незаконного використання газу вдається категорія споживачів, яким було припинено газопостачання через багатотисячні борги. Лише за останній період фахівцями компанії було виявилено приблизно шість врізок до підземних газопроводів та ще більше як три десятка самовільного відновлення газовпостачання. На сьогодні усі порушники відключені від газу, а відповідно до Кодексу газорозподільних систем їм нараховані штрафні санкції.

"Наші фахівці проводять постійні перевірки для виявленняя фактів крадіжок газу. Для цього застосовують найсучасніше спецобладнаня: відеоінспекційні камери та трасошукачі.Воно дозволяє виявляти незаконні підключення навіть не відвідуючи помешкання споживача", - розповів технічний директор ПАТ "Хмельницькгаз" Олександр Лоб.

Відповідно до занододавства, для порушників, які незаконно споживають газ, передбачене застосування штрафних санкцій. Середній розмір відшкодувань може коливатися від 20 до 200 тис.грн. Після виявлення незаконних втручань, більшість порушників визнають свою провину і сплачують штрафні санкції, тому кількість судових позовів незначна. Якщо ж людина не визнає своєї вини, борги стягуються в судовому порядку, при цьому споживач заплатить ще й судові витрати.

У компанії також наголосили, що такі несанкціоновані втручання в газову мережу не лише завдають збитків державі, але й становлять загрозу для оточуючих. Адже такі несанкціоновані підключення часто здійснюють некомпетентні "фахівці", що може стати причиною аварії чи вибуху. Тому ПАТ "Хмельницькгаз" звертається до подолян з проханням повідомляти про відомі факти крадіжок газу та інші порушення за телефонами компанії (067) 311 58 85, (0382) 71 72 13 або надсилати повідомлення на електронну пошту: [email protected]. При цьому гарантується повна конфіденційність та винагорода за надану інформацію.

ПАТ "Хмельницькгаз" здійснює розподіл природного газу на території Хмельницької області (крім м. Шепетівки та Шепетівського району) усім категоріям споживачів. Щорічні обсяги транспортування складають близько 700 млн.м.куб. природного газу. ПАТ "Хмельницькгаз" забезпечує природним газом майже 400 тис. домоволодінь Хмельниччини. Загальний рівень газифікації області складає більше 80%, протяжність газових мереж – 17 тис.км.Підприємство є одним з найбільших роботодавців та платників податків області, що надає гарантовані робочі місця 2 тисячам працівників, стабільно входить до п’ятірки найбільших та сумлінних платників податків Хмельниччини. До бюджетів усіх рівнів ПАТ "Хмельницькгаз" у 2016 році сплатив понад 95 млн.грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА