10:00 16.06.2017

До кінця року «Житомиргаз» забезпечить у споживачів повний облік природного газу

3 хв читати

За півтора роки ПАТ «Житомиргаз» безкоштовно встановив 361 будинковий лічильник, що дозволило облікувати природний газ майже в 20 тис. помешканнях Житомирської області. До 1 січня 2018 року компанія планує повністю виконати вимогу закону щодо приладового обліку природного газу в усіх споживачів регіону. Водночас споживачі, яких не влаштовують умови побудинкового обліку споживання газу, можуть встановити індивідуальні лічильники за свої або бюджетні кошти. 

Впродовж 2016-2017 років ПАТ «Житомиргаз» за кошти із тарифної виручки на розподіл газу обладнує загальнобудинковими лічильниками ті багатоповерхові будинки, де встановлені лише газові плити. Оснащення цієї категорії споживачів будинкових приладів пов'язане з економічною доцільністю та стислими термінами, визначеними законодавством для забезпечення 100% обліку природного газу. Так, за підрахунками держрегулятора НКРЕКП, який ініціював встановлення будинкових приладів, для того, щоб забезпечити індивідуальними лічильниками споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі, в тарифі газових компаній необхідно додатково передбачити по 2 млрд. гривень щорічно. А це спричинило б п’ятикратне збільшення тарифу, який оплачується споживачами.

«Тарифна виручка «Житомиргазу» з 6,95 грн. за кубометр становить лише 11%, або 77 копійок. В середньому на одну людину, яка користується газовою плитою, де є будинковий лічильник, нараховується 11 кубометрів газу на місяць. Тобто за цей період від споживача компанія отримує близько 8,5 грн тарифної виручки, в рік – трохи більше 100 грн. Зважаючи на вартість індивідуальних лічильників, для їх встановлення у помешканні кожного споживача, компанія повинна збирати гроші більше 20 років», – розповів фінансовий директор ПАТ «Житомиргаз» Дмитро Конюх.

Якщо ж мешканці все-таки проти встановлення будинкового лічильника за кошт газової компанії, вони можуть встановити прилад обліку своїм коштом або ж за бюджетні гроші. На сьогодні, органи місцевого самоврядування наділені повноваженнями затверджувати економічні програми, спрямовані на захист незахищених верств населення. Тобто для незаможної категорії житомирян, відповідно до норм законодавства, міськрада може фінансувати установку індивідуальних лічильників або ж компенсувати витрати, пов'язані з їх установкою. Таку практику вже використовують місцеві органи самоврядування у Хмельницькій та Сумській областях.

Водночас відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» з 1 січня 2018 року повинен проводиться комерційний облік всього газу, який споживає населення області, шляхом встановлення індивідуального або загальнобудинкового лічильника. Тому з наступного року  споживачі газу, які не матимуть лічильників, на законних підставах будуть відключені від газопостачання.

Довідково. Розрахунок обсягу спожитого газу на підставі лічильників на будинках проводиться відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 620 від 16.05.2002. Зокрема, спожитий газ за показаннями будинкового лічильника, рівномірно розподіляється на кількість зареєстрованих споживачів. Якщо в будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то для таких споживачів розрахунок проводиться на підставі показань  їх індивідуальних лічильників, який вираховується з загальнобудинкового.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА