12:27 18.01.2018

Обсяги протранспортованого газу до споживачів Миколаївській області в 2017 році скоротились на 6%

2 хв читати

У 2017 році ПАТ "Миколаївгаз" протранспортувало споживачам області 500,4 млн. куб. м газу, що на 6% менше, ніж в попередньому. Споживання газу зменшили всі категорії споживачів, окрім промисловості.

Найбільшу від’ємну динаміку показали бюджетні організації, які скоротили споживання на 8,9%, використавши 21,1 млн. куб. м газу. На другому місці – побутові споживачі, які спожили на 8,5% газу менше, а саме – 284,7 млн. куб. м газу. Теплопостачальні підприємства використали 105,87 млн. куб. м газу, скоротивши споживання на 4,4%. І лише промисловість показала приріст у 2% з позначкою 59 млн. куб. м.

Впродовж останніх п’яти років в Миколаївські області спостерігається тенденція до скорочення споживання газу. Так, ще в 2012  році обсяг спожитого газу в регіоні становив 708,1 млн. куб. м.

Зі зниженням об’ємів протранспортованого газу зменшується і розмір планової тарифної виручки газорозподільної компанії, що негативно відбивається на діяльності ПАТ "Миколаївгаз" та стані газових мереж області. Зараз тарифної виручки ПАТ "Миколаївгаз" вистачає на виконання лише основних заходів, що забезпечують утримання газотранспортної системи в робочому стані.

"Кошти, які отримує компанія за послуги з розподілу газу, спрямовуються на виробничу діяльність підприємства та, передусім, на фінансування інвестиційної програми. Ситуація зі зменшення розподілу газу призвела до того, що компанія цього року недоотримала 3,84 млн. гривень тарифної виручки. А це, в свою чергу, перешкоджає повною мірою фінансувати роботи з обслуговування газових мереж регіону", - розповідає голова правління ПАТ "Миколаївгаз" Павло Попов.

Якщо ситуація не змінитися, в перспективі це взагалі може поставити під загрозу надійне та безаварійне газопостачання регіону. І пов'язана вона не тільки з падінням обсягів транспортування та споживання газу, але і з іншими факторами: інфляційними процесами в країні, ростом заборгованості за спожити газ, невідповідностю розміру тарифу реальним потребам компанії тощо.

Довідка про компанію:

ПАТ "Миколаївгаз" - єдина на території Миколаївської області компанія-ліцензіат з транспортування природного газу. Підприємство експлуатує 8,7 тис. км газопроводів. Щорічний обсяг транспортування природного газу складає близько 500 млн. куб. м газу.

Загальний рівень газифікації Миколаївській області - 72%. ПАТ "Миколаївгаз" забезпечує природним газом 8 міст, 14 селищ міського типу та 313 сіл області.

Клієнтами компанії є понад 347 тис. сімей Миколаївської області, а також 6,3 тис. підприємств, установ і організацій, найбільші з яких - аграрне підприємство "Нібулон", молочна компанія "Лакталіс", Вознесенський шкіряний завод "Возко", Чорноморський суднобудівний завод, Миколаївський комбінат хлібопродуктів та інші.

ПАТ "Миколаївгаз" входить в десятку кращих платників податків області. Щорічно підприємство перераховує до бюджетів різних рівнів близько 50 млн. гривень.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА