14:18 14.02.2018

Боротьба з корупцією "по-одеськи"

10 хв читати

     14 лютого 2018 року о 13:00 у приміщенні “Інтерфакс-Україна” відбулася прес-конференція на тему: “Боротьба з корупцією "по-одеськи" або як за допомогою “тітушок” та корумпованих суддів розправляються з журналістами та вчиняють рейдерські захоплення”.

      Приміщення корпункту всеукраїнського  журналу "Антикорупційний вісник “Ваша Надія”", що по вул. Буніна, 28, в Одесі рейдерським чином захопили “невідомі” і вигнали звідти журналістів. Без нагляду лишилися документи й матеріали гучних журналістських розслідувань, а також документи, що містять адвокатську тайну. Хто за цим стоїть і чому це сталося? На ці та інші питання  дано відповідь на прес-конференції.

На початку конференції показано відео щодо тих подій в якому видно, що кримезні хлопці в масках разом із зломщиком висвердлюють серцевину замка і входять в приміщення. При цьому немає а ні виконавчої служби, а ні поліції, а ні представників власника об’єкту нерухомості.

Фахівці в галузі права вказали, що з точки зору КК України це ст. 356 “Самовправство”.

З точки зору ст. 13 ЦК України це зловживання правом, яке  виявляється в тому, що особа, якій формально належить суб'єктивне право, неправомірно його здійснює. Зловживання правом має місце у випадку, коли уповноважена особа, спираючись на своє суб'єктивне право, допускає недозволене використання свого права, порушує міру і вид поведінки, визначені законом, посилаючись при цьому на формально належне їй суб'єктивне право.

    Учасники конференції вважають, що класичне рейдерство. Ре́йдерство (в Україні) — вилучення майна на нібито законних підставах, в основі виникнення яких лежать прогалини в законі або системні недоліки функціонування державних інститутів (судової та правоохоронної систем, системи реєстрації юридичних осіб тощо).

         Захоплення відбулось через корумпованість судової влади.

     Ще в 2014 року суддя Суворовського районного суду м. Одеси суддя Шепітко І.Г., (Справа № 1527/20078/12) виніс в рамках цивільної справи рішення про стягнення з юридичної особи ТОВ “Прометей Південь”. Рішення було заочне без участі Представників даної особи. На підставі нього проведено прилюдні торги ПП “Нива ВШ” і за вартістю 29 відсотків від реальної вартості придбала дану квартиру підставна особа Саєнко Н.С. (до речі вона в такий спосіб придбала не один об’єкт в Одесі).

       22 червня 2017 року Апеляційного суду Одеської обл. закрив провадження у даній справі через не підсудність даної справи.

         Разом з тим з тим у  червні 2014 року ТОВ "Прометей-Південь" звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовом до ПП "Нива-В.Ш.", Відділ примусового виконання рішень управління ДВС ГУЮ в Одеській обл, Саєнко Н.В. про визнання прилюдних торгів та виданого на їх підставі свідоцтва про придбання майна недійсними.

Рішенням судді Приморського районного суду м. Одеси Кравчук Т.С. від 21 жовтня 2014 року у задоволенні позовних вимог ТОВ "Прометей-Південь" відмовлено.

Рішенням апеляційного суду Одеської області (колегія: Сегеда С.М., Гайворонський С.П, Кононенко Н.А. від 11 серпня 2015 року апеляційну скаргу ТОВ "Прометей-Південь" задоволено частково, рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 жовтня 2014 року, в частині відмови в задоволенні позовних вимог про визнання недійсними результатів прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна скасовано та ухвалено в цій частині нове рішення, яким позовні вимоги ТОВ "Прометей-Південь" задоволено частково, визнано недійсними прилюдні торги з реалізації арештованого нерухомого майна та визнано недійсним свідоцтво про право власності на квартиру за адресою м. Одеса, вул.. Буніна, 28 кв. 20, виданого на ім'я Саєнко Н.В. скасовано реєстрацію права власності на ім'я Саєнко Н.В. на квартиру  за адресою м. Одеса, вул.. Буніна, 28 кв. 20.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України від 09 грудня  2015 року (головуючий суддя Касьян О.П. колегія: Амелін В.І. , Дербенцова Т.П., Остапчук Д.О., Савченко В.О.)касаційну скаргу Саєнко Н.В. задоволено частково, рішення апеляційного суду Одеської області від 11 серпня 2015 року скасовано, справу передано на новий апеляційний розгляд.

Рішенням апеляційного суду Одеської області від 18 жовтня 2016 року (головуючий суддя: Северова Є.С., колегія: Процик М.В., Дрішлюка А.І.) апеляційну скаргу ТОВ "Прометей-Південь" задоволено частково, рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 жовтня 2014 року в частині відмови у задоволенні позовних вимог про визнання недійсними результатів прилюдних торгів, визнання недійсним свідоцтва про право власності на квартиру, скасування реєстрації скасовано, ухвалено нове, позов ТОВ "Прометей Південь" задоволено частково.Визнано недійсними прилюдні торги з реалізації арештованого нерухомого майна лот №1124121 квартири за адресою м. Одеса, вул.. Буніна, 28, кв. 20 проведені 21.05.2014 року. Визнано недійсним свідоцтво про право власності на квартиру за адресою     м. Одеса, вул.. Буніна, 28, кв. 20 видане на ім'я Саєнко Н.В..Скасовано реєстрацію права власності на ім'я  Саєнко Н.В. на квартиру за адресою м. Одеса, вул.. Буніна, 28, кв. 20..

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України (головуючий суддя: Ситнік О.М., колегія Ільченко Ю.Г., Лавенчук А.В., Маляренко О.В., Ступак О.В. від 26 квітня 2017 року касаційну скаргу відділу примусового виконання рішень управління держаної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Одеській області задоволено частково, рішення апеляційного суду Одеської області від 18 жовтня 2016 року скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.

Рішенням апеляційного суду Одеської області від 10.01.2018 року( головуючий суддя Черевко П.М., колегія: Громіка Р.Д., Драгомерецький М.М.) апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Прометей-Південь" залишити без задоволення. При чому розглянуто без участі сторони Позивача.

Рішення Приморського районного суду м. Одеси від 21 жовтня 2014 року залишити без змін.

         Антикорупційний вісник  “Ваша Надія” провів журналістське розслідування з цього приводу і опублікував його статті Злочини “законників” або історія кількох адвокатських справ (№ 1 від 31.03.2017 року стор. 33-35).

        В цьому ж номері опубліковано інтерв’ю з тодішнім головою Верховного Суду України Романюком Я.М. якому задали питання щодо цієї теми. Відповідь була, що цього просто не може бути.

        

        В приміщенні по вул. Буніна 28, кв. 20 є два орендарі Антикорупційни вісник “Ваша Надія” - корпункут в Одеській області і ТОВ “ЮНІСІА” - зовнішньо економічна діяльність.

        Договора аренди на даний час не визнані не дійсними і тому діями Представників Саєнко Н.С. в першу чергу порушені права орендарів .

       Це дає  підставу для констатації порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, у справі "Стрейтч проти Сполученого Королівства", суд дійшов висновку, що заявника слід вважати особою, яка мала принаймні законне сподівання на реалізацію передбаченого договором права в даному випадку оренди, тобто користування.

        

        На конференції йшла мова про корупційні схеми, які розслідував та публікував Антикорупційний вісник, зокрема про незаконну передачу земель в Одесі, про афери з недобудовами та про діяльність “чорних нотаріусів і реєстраторів” (до відома: в Україні понад 3000 квартир і будинків переоформлено на колекторів).

Федір Олексюк та Володимир Дроздовський розповіли про корупційні схеми в недобудовах, зокрема в ЖК “Аква Марін”, колишня назва БГЖГК "Південний", де з допомогою Державного реєстратора Одеської обласної філії комунального підприємства "Центр державної реєстрації" Іскрова Олега Вікторовича було зареєстровано право власності на об’єкт незавершеного будівництва багатофункціонального громадсько-житлово-готельного комплексу "Південний" (надалі - БГЖГК "Південний") за Обслуговуючим кооперативом "ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ "МОРСЬКИЙ 1", розташованим за адресою: м. Одеса, вул. Фонтанська дорога, 118-а. З цьому факту до Комісії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України надійшла колективна скарга від інвесторів, на що, після триразового звернення через 4 місяці надійшла відповідь, що даний спір не належить до компетенції комісії, оскільки це спір про майно.

Водночас, 14 червня 2017 року Одеською міською радою прийнято рішення № 2170-VІІ (надалі за текстом - Рішення) “Про припинення договору оренди землі, укладеного між Одеською міською радою і Товариством із обмеженою відповідальністю “Добробут” та надання ОБСЛУГОВУЮЧОМУ КООПЕРАТИВУ “ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ “МОРСЬКИЙ 1” в оренду земельної ділянки, площею 3,7287 га, за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 118-а, для проектування і будівництва багатофункціонального громадсько-житлово-готельного комплексу “Південний”.

Підставою прийняття Рішення стало те, що 13.05.2017р. Державний реєстратор Одеської обласної філії комунального підприємства "Центр державної реєстрації" Іскров Олег Вікторович зареєстрував право власності на об’єкт незавершеного будівництва БГЖГК "Південний".

За фактом протиправних дій Державного реєстратора Одеської обласної філії комунального підприємства "Центр державної реєстрації" Іскрова Олега Вікторовича відкрито справу і внесено її в Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР). На даний момент ведеться слідство, а сам Іскров О. В. перебуває в розшуку.

          Всі останні події, пов’язані з ЖК “Аква Марін” (колишня назва ЖК “Золотий Берег”) БГЖГК "Південний" та нова хвиля обману історичних та теперішніх інвесторів стала можливою через абсолютну безвідповідальність Державного реєстратора та створення Мінюстом легальної схеми рейдерства.

Щодо реєстратора Іскрова О. В., окрім відкритого кримінального провадження, ще є колективна позовна заява інвесторів ЖК “Золотий Берег”, яка розглядається в апеляційному суді Одеської області та позовна заява в Київському районному суді м. Одеси щодо скасування протиправного рішення від 14 червня 2017 року Одеської міської ради      № 2170-VІІ “Про припинення договору оренди землі, укладеного між Одеською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю “Добробут” та надання ОБСЛУГОВУЮЧОМУ КООПЕРАТИВУ “ЖИТЛОВО-БУДІВЕЛЬНИЙ КООПЕРАТИВ “МОРСЬКИЙ 1” в оренду земельної ділянки, площею 3,7287 га”. Чергове судове засідання призначено на 20 грудня 2017 р на 11:00 год.

На прес-конференції йшлося і про “чорних нотаріусів” із чиєю допомогою протиправним чином у громадян України відбирають житло. Зі статті Вісника, опублікованої в №3(4) від 29.09.2017 року “Чорні нотаріуси”: історичний ракурс, і хто за цим стоїть” стало відомо про саме явище “чорних нотаріусів”. Ці особи мають ліцензію від Мінюста на ведення нотаріальних справ. Пік їхньої діяльності припав на 2009 р. Але у велетенських масштабах їхня діяльність поновилася після Революції гідності.

Дійшло до того, що навіть учасники АТО після повернення додому із зони конфлікту дізнавалися, втратили своє законне житло через безкарну діяльність аферних схем Мінюста. Проблеми з незаконним переоформленням нерухомості є в усіх регіонах. Так лише у столиці переоформлено 31 таку квартиру. Та, на жаль, лідером за кількістю ошуканих лишається Одеса. Зі статтею опубліковано список одеситів (54 особи), які втратили нерухомість, серед яких є й ті, які навіть ще про це знають.

“Протиотрутою” від цього явища є постійний контроль за Державними реєстрами нерухомого майна: час від часу необхідно робити витяг із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (сайт https://kap.minjust.gov.ua/services). Такий витяг, вартістю в якихось 23 грн., може зробити будь-яка особа на сайті Мінюста.

Учасники прес-конференції розкрили схему “віджимання” майна і викрили державні органи, які в ній задіяні. Поліція займає нетральну позицію у цій боротьбі, а слідчі гальмують розслідування, коли потерпілі через суд добиваються внесення в ЄРДР заяви про факт злочину. Мінюст за такі злочини “карає” нотаріусів абсолютно в безглузний спосіб - обмеженням до Реєстру.

Головний редактор Вісника Федір Олексюк сказав: “Страшно не те, що такі явища, як “чорні нотаріуси” і “чорні реєстратори” існують в Україні. Найгіршим є те, що це виведено в ранг державного рейдерства і злочинної змови саме тих, які мають це все зупиняти. На правду виконуються слова Євангелії: “Через розріст беззаконства любов багатьох охолола”.

.

Щодо Меморандуму, підписаного між Європейською поліцейською асоціацією в Україні та Громадсько-соціальним інформаційним агенством “Ваша Надія”, то його  підписано з метою підтримки, розвитку і просування нових методів боротьби з корупцією та іншими злочинами у суспільстві шляхом спільної діяльності через інформаційну та правову підтримку.

 

Зі сторони ГСІА “Ваша Надія” надається:

  • інформаційне забезпечення діяльності членів EUROPOL шляхом публікації в Журналі  “Антикорупційний  вісник “Ваша Надія” та сайтах агентства інформації про саму структуру та її діяльність, проведення журналістських розслідування щодо злочинів, з якими ведеться боротьба членами EUROPOL, особливо з питань, пов’язаних із корупціними злочинами і скандалами;
  • юридично-консультаційна допомога фахівцями (юристами, адвокатами) ГСІА “Ваша Надія” статутній діяльності EUROPOL та громадянам, які будуть звертатися по консультаційно-правову допомогу в рамках виконання даного Меморандуму.

 

Зі сторони EUROPOL надається допомога у:

  • захисті журналістів та працівників “Антикорупційного вісника “Ваша Надія” під час виконання ними своїх професійних обов’язків;
  • проведенні семінарів, брифінгів категоріями підрозділів членів EUROPOL за спеціальною програмою за участі інших структур, з якими EUROPOL має аналогічні меморандуми про співпрацю.

 

Для взаємодії та співпраці, сторони створили постійно діючу робочу групу, яка координуватиме виконання даного Меморандуму.

      Учасники прес-конференції:

  • Федір Олексюк, головний редактор всеукраїнського видання “Антикорупційного вісника “Ваша Надія”
  • Сергій Шульженко, офіційний Представник в Україні Європейської поліцейської асоціації 
  • Ганна Бевз, директор ТОВ “Прометей-Південь” власника приміщення, яке захоплено рейдерами.
  • Світана Соколова, директор ТОВ “ЮНІСІА”,Орендар частини захопленого приміщення
  • Володимир Дроздовський, керівник корпункту всеукраїнського  журналу "Антикорупційний вісник “Ваша Надія” в Одеській    області,
  • Вікторія Курило, адвокат, потерпіла від захоплення квартири колекторами в м. Києві
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА