16:49 14.02.2018

Впровадження міжнародних стандартів в будівництві дозволить більш активно залучати інвестиції в Україну - експерти

3 хв читати

Впровадження в будівництві міжнародних стандартів, розроблених Міжнародною федерацією інженерів-консультантів (FIDIC), але адаптованих під вимоги вітчизняного законодавства, дозволить Україні більш активно залучати інвестиції та кредити від міжнародних організацій.
Про це заявив віце-президент Академії Будівництва України з міжнародного співробітництва Віктор Лещинський, коментуючи на прес-конференції підписання меморандуму про співпрацю між Академією будівництва, Академією інженерів-консультантів і Українським співтовариством будівельного права.


«Україна стає повноцінним гравцем на міжнародній арені. Іноземні інвестори готові вкладати кошти в інфраструктурні проекти України або надавати кредити, але тільки на зрозумілих умовах. Цими умовами є міжнародні стандарти», - заявив Віктор Лещинський.
«Без класичної школи будівельників, без величезного накопиченого досвіду, без урахування специфіки - буде дуже складно імплементувати в Україні міжнародні стандарти. Саме тому ми і підписуємо меморандум про співпрацю», - в свою чергу додала Яна Щигурова, президент Асоціації інженерів-консультантів України, яка до того ж входить Міжнародну федерацію інженерів-консультантів (FIDIC).
За словами експертів, імплементація міжнародних стандартів на українському ринку буде сприяти встановленню більш зрозумілих і прозорих правил гри, що в кінцевому підсумку тільки підвищить інвестиційну привабливість країни.
«Україна має гостру потребу в реалізації великих інвестиційних проектів, розвитку транспортних коридорів, модернізації комунальних підприємств. Для цього потрібні ресурси. Вітчизняний і зарубіжний бізнес готовий інвестувати, якщо будуть впроваджені міжнародні стандарти», - зазначив Віктор Лещинський, уточнивши, що імплементація міжнародних стандартів в Україні дасть можливість більш активно брати участь в тендерах закордонному бізнесу, а вітчизняним компаніям - за кордоном.
Крім того, впровадження міжнародних стандартів може стати драйвером зростання української економіки, оскільки торкнеться не тільки будівельників, але і 20  співпрацючих  з ними суміжних галузей і значно підвищить якість проведених робіт.
«Фактично євростандарти зайдуть в кожен будинок. Адже це не тільки будівельники та  їх сім'ї, але  й двадцять суміжних галузей. У підсумку, це призведе до підвищення стандартів в проведенні робіт, підвищення зарплат і зростання економіки», - уточнив Лещинський, який також є керівником експертної організації проектів будівництва« ПРОЕКСП».
«Стандарти повністю змінять філософію в будівництві. Зараз всі великі проекти реалізуються або на державні  кошти, або під гарантії держави. З міжнародним стандартами проекти в будівництві повинні стати комерційно вигідними»- зазначила Яна Щигурова, додавши, що стандарти змінять підходи в ціноутворенні, посилять вимоги до будівельних матеріалів і технологій.
Як раніше повідомлялося, з 1 вересня 2017 року у повному обсязі вступила в силу Угода про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Одним з пунктів Угоди про асоціацію є приведення технічних регламентів виробництва продукції в Україні до європейських норм.
Академія Будівництва України, працює на ринку 25 років і об'єднує провідних вчених і практиків у сфері архітектури та будівництва; Асоціація інженерів консультантів України, повний член і повноважний представник FIDIC в Україні; Українська спільнота будівельного права - провідні юристи в сфері нерухомості.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА