12:36 15.02.2018

Лікарні без тепла і забруднене повітря — результат усунення конкурентів «по-вінницьки»

5 хв читати

Що відбувається з найкращим містом для життя в Україні-2013, коли мерзнуть люди, які найбільше цього потребують? Ситуація з відсутністю опалення 16-ти медичних і соціальних закладів та забрудненням повітря у м. Вінниці внаслідок усунення з ринку сучасної котельні ТОВ «ВІНТЕА», яка з 2014 року успішно постачала енергію для соціальних об`єктів, та експлуатації нової комунальної котельної ДП «Альтернативна теплова енергія» КП «Вінницяобленерго», яка не в змозі повноцінно забезпечити теплом, а також дотримуватися нормативів з екологічної безпеки. Про це сьогодні говорили під час прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

Встановлено відхилення від графіка за такими об’єктами: ВОСБД «Малятко»; обласний пансіонат для людей з інвалідністю та людей похилого віку, відділення поліції Вінницького району, Подільський центр онкології (в хірургічному корпусі, особливо в реанімації). Згідно санітарних норм в усіх цих закладах температура повітря має бути 22-24 ⁰С, при наявній 14-18 ⁰С. І це при 0 ⁰С, -2 ⁰С. Що буде при температурі навколишнього середовища -10 ⁰С і нижче?

Володимир Майстришин, голова спостережної ради Біоенергетичної асоціації України, розповів, що у всіх тендерах на закупівлю тепла переможцем стало ДП «Альтернативна теплова енергія», яке не має офіційних випробувань максимальних потужностей. «Кожний об’єкт у сфері теплопостачання має пройти випробування при потужності, яка розрахована на температуру навколишнього середовища -21 ⁰С. Цього не було зроблено, адже до нашого підприємства не було звернення про тимчасове припинення постачання тепла для проведення випробувань іншої котельні. Але навіть при температурі -3 ⁰С ми бачимо кричущі порушення в теплових графіках важливих соціальних об’єктів». 02 лютого 2018 року ТОВ «ВІНТЕА» було змушене зупинити постачання тепла. Цьому також передував запит зі сторони підприємства з проханням надання Проекту реконструкції тепломережі згідно якого повинна була відбуватися «врізка» ще одного постачальника тепла. «Виявилося, що такий документ нам надати не можуть. Мабуть, через його неіснування. Як і дозвіл на підключення. Але тепер виникає питання, як мережа, що розрахована на роботу 1 циркуляційного насоса, може працювати з двома джерелами генерації тепла?» — зауважив Володимир Майстришин.

Старший партнер Правової групи «Побережнюк і партнери» Дмитро Троєкуров, представляючи інтереси клієнта ТОВ «ВІНТЕА», розповів про низку судових процесів з обласною радою щодо врегулювання питань, що призвели до блокування діяльності котельної. «З незрозумілих причин у не встановленому порядку відбувається перешкоджання продовженню оренди та сервітуту з боку місцевої влади. В судових інстанціях як представники вінницької обласної ради, управління комунальної власності, так і обласної державної адміністрації відмовляються від будь-яких коментарів, заявляючи, що ТОВ «ВІНТЕА» там немає», — коментує юрист.

Також були зафіксовані порушення при проведенні тендерних процедур закупівлі за бюджетні кошти, результатом яких стало укладення договорів на суму більше 20 млн гривень із комунальним підприємством ДП «Альтернативна теплова енергія» КП «Вінницяоблтеплоенерго», у якого немає теплових потужностей, введених в експлуатацію. «У грудні 2017 року КП «Вінницяоблтеплоенерго» не мало правових підстав брати участь у тендерній кампанії, що призвело до зриву усіх тендерних закупівель. Адже вони отримали сертифікат вводу в експлуатацію 30.01.18. Зібрані докази допущених та триваючих порушень передані до АМКУ, Державної аудиторської служби, Державної архітектурно-будівельної інспекції та Міністерства екології та природних ресурсів. Від імені ТОВ «Вінтеа» оформлені заяви про вчинення кримінальних правопорушень, які направлені до правоохоронних органів. Факти порушень неодноразово знаходили своє підтвердження, зокрема при проведенні журналістських розслідувань», — коментує юрист.

Ігор Харьков, директор ТОВ «ВІНТЕА», розповів про звернення з боку Подільського центру онкології до НКРЕ КП про пониження температури повітря у приміщеннях центру до неприпустимого рівня (близько 14-18 ⁰С, при нормі 20-24 ⁰С). «Ми зверталися до Державної екологічної інспекції у Вінницькій обл., Держпродспоживслужби в м. Вінниці та Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України міста Вінниця з проханням провести ретельну перевірку дотримання вимог екологічного законодавства та санітарно-гігієнічних нормативів під час діяльності комунальної котельної. Адже не тільки порушено температурний режим перебування хворих у закладах охорони здоров’я, а й порушуються екологічні норми, тому що зафіксовані випадки неприємного запаху, чорного диму з труби котельні та осідання золи», — наголошує Ігор Харьков.

За словами Ігоря, протягом своєї діяльності ТОВ «ВІНТЕА» проходило всі необхідні перевірки та має повний пакет дозвільної документації. «Не зважаючи на усі перешкоди з боку обласної та місцевої влади, ми підтримуємо нашу котельню в «гарячому режимі», що означає, що постачання тепла може відновитися протягом години у разі потреби. Також у нас є резервні 9МВт потужностей, які ми використовували при сильних морозах», — прокоментував директор ТОВ «ВІНТЕА».

Віктор Чумак, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції, повідомив про протилежний бік децентралізації. «На цьому прикладі ми бачимо, що перший етап децентралізації влади надав не тільки можливості для розвитку міст, а й ініціював відновлення контролю, зокрема і над важливими комунальними сферами, які можуть працювати не тільки для потреб міста».

Зі свого боку, Комітет з питань протидії корупції подає чергове звернення до Генеральної прокуратури та влади міста Вінниця щодо проведення тендерних процедур на закупівлю тепла для соціальних об’єктів Медичного містечка згідно чинного законодавства України, внаслідок чого виявляється загроза щодо теплозабезпечення важливих соціальних структур. «Рукописи не горять, і хтось за це буде відповідати з часом», — підкреслив Віктор Чумак.

Запис прес-конференції https://www.youtube.com/watch?v=SgBPlYCG8Fo

За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, за тел.: (063) 238-66-46 або через e-mail: [email protected] (Вікторія Папарига).

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА