11:37 08.05.2023

Як обрати якісні суші?

3 хв читати

Японську кухню більшість людей не сприймає як щось екзотичне. Суші будь-хто може замовити на обід в офіс або додому, для романтичної вечері чи посиденьок із друзями. Коли ресторан спеціалізується саме на приготуванні суші, про що свідчить приклад лаконічного меню, ви гарантовано отримуєте смачну їжу, приготовану зі свіжих продуктів.

Історія суші

Історія суші почалася приблизно в XVII столітті, коли в Японії почали ферментувати прісноводну рибу. Ферментація — це процес бродіння, у процесі якого продукти проходять своєрідну консервацію, набуваючи нового смаку та властивостей. Шматочки очищеної солоної риби перекладали вареним рисом та залишали під гнітом у дерев’яних бочках на кілька місяців. Потім цю рибу їли із соєвим соусом, щоб перебити сильний специфічний запах.

Рис, що залишався після ферментації, спочатку викидали, але згодом почали додавати до їжі. Коли було винайдено рисовий оцет, ним стали спеціально поливати варений рис, щоб досягти специфічного смаку, а ферментовану рибу замінили свіжою. Це значно прискорило процес приготування суші.

Перші суші у звичному для нас вигляді з’явилися в XIX столітті, коли шеф-кухар Йохей Ханай вирішив відмовитися від процесу ферментації, щоб подавати суші з сирою рибою. Страва швидко стала дуже популярною, і по всьому Едо (Токіо) відкрилися численні закусочні та ресторани, де подавали різноманітні суші, а в крамницях продавали спеціально оброблений рис для приготування цієї їжі в домашніх умовах. Тоді ж практично одночасно виникли два стилі оформлення суші: Kansai (придуманий в Осаці, тому отримав назву одного з районів цього міста) та Edo (характерний стиль для Токіо, що до 1868 року називався Едо).

Початок XX століття став переломним в історії Японії. Після руйнівного землетрусу в 1923 році відбулося масове переселення японців до інших країн, унаслідок чого суші стали популярними в Америці та Європі. З цього часу суші стали не лише подаватися в ресторанах, а й доставлятися додому.

Як готуються суші

Класичні суші готуються так: злегка недоварений довгозерний рис рівним шаром укладається на тонкий лист спеціальних водоростей — норі. На рис кладеться начинка: овочі, морепродукти, сир та ін. Усе це згортається в тонкий рулет, який нарізається на невеличкі шматочки.

Додаткові інгредієнти надають їжі пікантного чи пряного смаку та підкреслюють її соковитість. Маринований імбир активізує смакові рецептори, соєвий соус надає страві соковитості та особливого, насиченого смаку, а васабі (ароматний японський хрін, що має вигляд пасти) — додає пікантності.

Ознаки якості суші

До основних критеріїв, якими слід керуватися під час вибору суші, відносять:

  • Відсутність сильного запаху риби. У процесі приготування суші використовується тільки морська риба, яка не має яскраво вираженого запаху, на відміну від річкової.
  • Однорідна, не завітрена поверхня риби. Якщо шматочки риби мають суху поверхню, це точна ознака її несвіжості. Крім того, риба не повинна мати темних плям і розводів.
  • Правильна консистенція рису. Він не повинен бути ні занадто розсипчастим, ні сухим та щільним.
  • Листи норі мають бути м’якими та еластичними. 
  • Кальмари та восьминоги повинні бути «гумовими» на дотик, а інші морепродукти — ніжними.

Як замовити суші додому

Будь-який шанувальник японської кухні погодиться, що дуже добре, коли є безкоштовна доставка. Замовлення суші з доставкою по Дніпру займе буквально кілька хвилин. Час доставки замовлення залежить від району міста, у якому розташований пункт призначення.

Звісно, ніякої передоплати не потрібно. Заплатити за доставку смачного обіду чи вечері можна після отримання замовлення.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Western NIS Enterprise Fund стає Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF): ребрендинг для масштабування підтримки України та Молдови

Майданчик УУБ – лідер із наповнення бюджетів у 2024

Гравець української збірної та найпродуктивніший бомбардир чемпіонату Іспанії Артем Довбик приєднується до команди амбасадорів бренду "Моршинська"

12 червня відбудеться форум "Зерно. Свині. Мʼясо"

КНТЕУ запрошує на науковий онлайн-семінар з питань забезпечення національної стійкості

Деталі, які мають значення: SM-HoReCа розповіли, як правильно підібрати запчастини для професійного обладнання

Лідерство в умовах невизначеності: щорічний Форум Фінансових Директорів України пройде в Києві / 14 червня, 24-25 жовтня 2024

Київстар ТБ для всіх: кому доступна платформа та що на ній з’явилось у травні

У Сенс Банку розповіли про причини збільшення обсягів кредитування бізнесу

Іпотека на комерційну нерухомість: досвід "Інтергал-Буд"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА