11:05 14.09.2023

Про результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на вересень 2023 року

4 хв читати
Про результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на вересень 2023 року

Український інститут майбутнього спільно з “Нью Імідж Маркетинг Груп” презентували результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на вересень 2023 року

Респонденти дали відповіді на питання щодо найбільш резонансних подій в Росії; цілей так званого “СВО”; мобілізації; очікувань від цьогорічних виборів, а також відносин з Китаєм.

Цікаво, що ріст цін та інфляція перемогли війну. Зокрема, 49% росіян чекають, що все подорожчає. Крім того, росіяни бояться мобілізації, але готові до неї 52% росіян її підтримують. І навіть у віці 18-24 роки підтримує третина респондентів. Якщо мобілізація відбудеться, то ніяких бунтів не буде. До речі, росіяни чекають, що це станеться після виборів президента в березні.

У той же час 25% росіян хочуть бачити нового президента. 49% хотіло б, щоб саме Володимир Путін назвав наступника. У рейтингу майбутніх президентів РФ з великим відривом лідирує прем'єр-міністр Михайло Мішустін (24%). На другому місці мер Москви Сергій Собянін (9%).

Ще ключові результати дослідження:

  • Похід Пригожина на Москву та його загибель, а також атаки безпілотників на Москву стали найбільш резонансними подіями серпня. Атаки безпілотників по Криму хоча й були достатньо помітними, значно поступилися по помітності атакам на Москву.
  • Історія з Пригожиним стала першою подією, яка щось змінила в російському суспільстві. Не кардинально, але помітно. Знизилися рейтинги довіри майже до всіх відомих режимних політиків (від -5% до -15%), а тому числі Путіна (-7%) і самого Пригожина (-5%), зменшилася кількість тих, хто "за СВО до побєдного конца", збільшилося усвідомлення людських втрат та економічних негараздів тощо. Якщо загальна оцінка напрямку розвитку РФ з лютого по травень 2023 відрізнялася стабільністю, і три чверті опитаних були тоді переконані у правильності напрямку руху країни, серпневий зріз характеризується слабким, але помітним зменшенням частки тих, хто впевнений у правильності руху Росії (-6%), і збільшенням кількості тих, хто вважає, що Росія рухається у неправильному напрямку (+5). Також на ту саму величину (6%) збільшилася кількість тих, хто підтримав би рішення про завершення "СВО". Таких респондентів більше за все у віковій групі 18-24 (80%).
  • Оцінюючі цілі "СВО", які, згідно з попередніми опитуваннями, більшості росіян невідомі, 36% респондентів, тим не менш вважає, що вони або повністю або частково досягнуті. Проте половина (51%) має протилежну думку. Причому в цьому питання динаміки порівняно з травнем 2023 практично немає.
  • Тенденція до зменшення (жовтень 2022-березень 2023) підтримки мобілізації припинилася. В травні кількість прихильників мобілізації певною мірою зросла, і це зростання продовжилося в серпні (+3%). Припущення: люди вважають, що РФ треба армія до оборони.
  • Зате зберігається тенденція усвідомлення втрат. Про це свідчать і заяви кожного п’ятого про те, що у нього-неї є загиблі серед близьких, і оцінка загальних втрат РФ, яка також поволі ростуть у свідомості росіян. І це усвідомлення серйозних втрат: 20% опитаних вважає, що кількість загиблих перевалила за 100000, а 53% воліла не відповідати на це питання.
  • Результати опитування свідчать, що для росіян анексовані території мають різну цінність. Крим вважають своїм 72% опитаних, з Донбасом не готові розстатися 60%, а з Таврією (Херсонщина та Запорожжя) – вже тільки 52%.
  • Хоча наступним очільником Росії майже половина бачить того, на кого вкаже Путін, четверта частина опитаних (25%) вважає, що новим президентом РФ має бути нова людина. При цьому 24% наступним президентом бачать технократа Мішустіна, 9% поміркованого Собяніна, і лише незначна кількість бачить нового президента РФ в погонах (Шойгу – 5%, Д. Патрушев – 2%) чи активних діячів "СВО" (Кірієнко – 2%). Не бачать президентом так само і несистемних опозиціонерів (Навальний – 3% , Ходаковський – 2%).
  • Від цьогорічних виборів більшість (56%) росіян нічого особливого не очікує. Хоча 33% сподіваються на краще. Погіршення очікує 8%. Хоча 49% опитаних впевнена, що після виборів на них чекає підвищення цін (49%), зниження рівня життя (34%), зростання курсу долару (27%) та інше.
  • Відносини з Китаєм оцінуються у такий спосіб: з одного боку 72% вважають, що РФ та Китай.

– це рівні партнери, з іншого боку є усвідомлення того, що Китай використовує або збирається використовувати РФ у своїх інтересах. Особливо це стосується китайських зазіхань на російські сировині ресурси.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На тлі загострення бойових дій поблизу Харкова МКЧХ збільшує обсяг допомоги внутрішньо переміщеним особам

Розвиток підприємництва в Україні: у банку розповіли, що впливатиме в майбутньому на кількість нових ФОП

17 травня КБФ проведе онлайн-дискусію щодо конфіскації російських активів

Ламінат і міжкімнатні двері: якість від Торгової Мережі Zavod Parketu

"Інтергал-Буд" у трійці лідерів за обсягами будівництва під час війни

18 травня відбудуться урочистості з нагоди Дня сорту винограду «Одеський чорний» - УКРСАДВИНПРОМ

"Украдене щастя" - прем’єра в Київському академічному театрі ляльок

Боротьба з екоцидами і ядерним тероризмом, гуманітарне розмінування й очищення води

Літо в Туреччині, сезон 2024: вигідні пропозиції від АНЕКС Тур

Парафія св. Миколая в Києві передала благодійну допомогу для потреб сил оборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА