10:44 23.11.2023

Зростання зарплат та продуктивності праці загальмує трудову міграцію

3 хв читати
Зростання зарплат та продуктивності праці загальмує трудову міграцію

Київ, 23 листопада 2023. Найбільшим викликом після закінчення воєнних дій для України буде не тільки нестача трудових ресурсів, але в тому числі споживачів товарів, які будуть вироблятися на нашій території. Ця проблема та шляхи її вирішення в рамках проекту "Візія-2033. Збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя" дискутувались під час експертного обговорення, яке відбулося в Інституті демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України.

Для поповнення  трудових ресурсів в Україні потрібно не тільки скорочувати еміграцію українців за кордон та повертати наших трудових мігрантів додому, але й залучати іноземну робочу силу. В найближчий час нашій країні буде не вистачати приблизно 4,5 млн робочих рук. Якщо роздивлятися нестачу робочої сили з точки зору трудо-ресурсного забезпечення, то в першу чергу потрібно досягати зростання заробітної плати та продуктивності праці. Це дасть змогу зупинити виїзд українців на роботу за кордон та зробить нашу країну привабливою для повернення співвітчизників.

"Власне від того, як ми сформуємо демографічну політику на наступний період, практично буде залежати доля економічного відновлення. Я чітко розумію, що депопуляція в Україні абсолютно неминуча, абсолютно неминучою є ситуація, коли робочої сили буде не вистачати, просто тому, що буде сильна депопуляція", - заявила Елла Лібанова, директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи Національної академії наук України.

"Міграційна політика, це не якась відокремлена штука повинна бути в системі державного управління, регулювання. Міграційна політика є результатом того, що відбувається на сьогодні в економічній системі країни", - додала Світлана Калініна, доктор економічних наук, професор,  виконуюча обов’язки декана економіко-правового факультету  Маріупольського державного університету.  

 "Постає питання – а звідки ми візьмемо робочу силу, якої нам не вистачає? І чи готова наша країна до залучення іноземців? А для цього потрібно зробити кроки в бік змін до законодавства і в тому числі комунікації з суспільством", - сказав Василь Воскобойник, керівник проекту "Візія-2033. Збереження та розвиток трудових ресурсів України в найближче десятиріччя".

Проект реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Довідка:

Всеукраїнська асоціація компаній з міжнародного працевлаштування є неприбутковою громадською організацією, що опікується питаннями та проблемами, пов’язаними з працевлаштуванням за кордоном громадян України. Членами асоціації є незалежні приватні компанії, що надають послуги у сфері міжнародного працевлаштування. Асоціація існує заради координації зусиль всіх учасників ринку працевлаштування за кордоном та ефективного захисту інтересів українських працівників, що працюють за межами України.

Міжнародний фонд  "Відродження" – одна з найбільших благодійних фундацій в Україні, що з 1990-го року допомагає розвивати в Україні відкрите суспільство на основі демократичних цінностей. За час своєї діяльності Фонд підтримав близько 20 тисяч проектів на суму понад 350 мільйонів доларів США.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження". Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду "Відродження".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА