14:10 08.03.2024

ООН Жінки в Україні та Український інститут оголосили переможниць премії Women in Arts. The Resistance 2024

4 хв читати

6 березня у Києві відбулася п'ята ювілейна церемонія нагородження лауреаток щорічної премії Women in Arts. The Resistance, якою ООН Жінки в Україні та Український інститут відзначають здобутки жінок у сфері культури та мистецтва, а з 2023 — також їхній внесок у наближення перемоги України над країною-агресором Росією. Подію підтримали Уряди Швеції та Японії, а також Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй.

Імена переможниць премії Women in Arts. The Resistance 2024:

  • Жінки у візуальному мистецтві — Катерина Бучацька
  • Жінки в музиці — Джамала
  • Жінки в перформативному мистецтві — Оксана Дмітрієва
  • Жінки в кіно — Аліса Коваленко
  • Жінки в літературі — Ярина Чорногуз
  • Жінки в культурному менеджменті — Ольга Гончар
  • Жінки в культурній журналістиці, критиці та дослідженнях — Катерина Яковленко
  • Особлива відзнака (Special mention) — Катерина Приймак

«Тема цьогорічної премії — це Resistance, опір, який українські жінки чинять російській агресії, посилюючи жіночі голоси та закликаючи до зміни сприйняття України у світі. Я вдячний кожній з них, хто своєю невтомною працею спонукає світову спільноту до дій. Українські мисткині використовують увесь свій талант і всі доступні засоби мистецтва, щоб закликати світ до дій та підтримки України у боротьбі з російською агресією», — прокоментував Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України та Голова Наглядової ради премії.

Переможниць премії визначають експертна рада та журі, які складаються із фахівців у сфері культури та мистецтва, представників державного сектору і незалежних інституцій. До складу ради та журі увійшли 42 особи. Детальніше про експерток та експертів, які цьогоріч визначали переможниць, можна дізнатися на сайті премії.

«У часи найважчих випробувань українські жінки з винятковою стійкістю, гідністю та рішучістю проявляють себе в кожній сфері суспільного життя. Їх лідерство, креативність та непохитний дух допомагають долати труднощі війни, вони є втіленням справжньої незламності та надії на відновлення. Сьогодні ми не лише захоплюємося непохитним духом українок в мистецтві, але й вшановуємо талановитих жінок, які загинули внаслідок російської агресії. Це момент великої гордості, глибокої скорботи та солідарності з українським народом», — зазначила Сабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні.

Спеціальними гостями церемонії стали мультимедійний перформативний проєкт Liniyї Христини Кірік, який поєднує світ музики і театру для створення імерсивного досвіду через живі перформанси та чуттєві інсталяції.

Провели церемонію журналістка, ведуча, поетеса та сценаристка Олександра Гонтар та стендап-комік і волонтер Василь Байдак.

Медіапартнери п'ятої церемонії Women in Arts Award: Starlight Media, Радіо Культура і Суспільне Культура та Harper’s BAZAAR.

З початку повномасштабної війни РФ проти України премія набула нового змісту – визнання та вшанування опору та стійкості українських мисткинь і всього українського народу. Ця ідея відображається як у назві, до якої додали приставку «The Resistance», так і в символічному гаслі «Допоки не скінчиться буря», вибраному для церемонії в цьому році.

На заході хвилиною мовчання вшанували пам'ять про мисткинь, які загинули внаслідок російської агресії.

Лауреаткам премії вручили нагороди — вже традиційні статуетки від скульпторки Марії Куліковської у формі переплетених жіночих рук. За словами художниці, жіночі руки символізують підтримку і захист, а також жіночу працю. Цьогоріч кольором для статуеток обрали ніжний небесно-блакитний колір, що символізує світло, яке залишається з нами в ці буремні часи, та надію на чисте і мирне небо після закінчення війни.

Women in Arts — це незалежна премія, яку у 2019 році заснували Український інститут та ООН Жінки в Україні в рамках руху солідарності за гендерну рівність HeForShe. Мета премії — привертати увагу до досягнень жінок-мисткинь та популяризувати українську культуру в країні та світі. Серед лауреаток минулих років — Оксана Забужко, Софія Андрухович, Ірма Вітовська-Ванца, Алевтина Кахідзе, Ірина Цілик та інші.

Довідково: Український інститут – державна інституція у сфері управління Міністерства закордонних справ України. Місія Українського інституту – зміцнення міжнародної і внутрішньої суб'єктності України засобами культурної дипломатії. Ми налагоджуємо міжнародні культурні зв'язки між людьми та інституціями і створюємо можливості для взаємодії українців зі світом.

ООН Жінки – це структура Організації Об’єднаних Націй, яка зосереджує свої зусилля на досягненні гендерної рівності та розширенні прав і можливостей жінок.

HeForShe — це глобальний рух солідарності в підтримку ґендерної рівності, заснований ООН Жінки, в якому чоловіки та хлопчики стають головними агентами змін. З моменту запуску 2014 року, до кампанії приєдналися глави держав, провідні вчені, керівники глобальних корпорацій, спортсмени, митці та лідери думок, що поділяють філософію гендерної рівності. В Україні рух започаткували в 2018 році. Підтримка руху HeForShe в Україні надається Урядом Швеції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА