18:43 05.05.2020

Автор ОЛЕКСІЙ КУПРІЄНКО

Нелінійне мислення - єдина зброя бізнесу в сутичці з владою

4 хв читати
Нелінійне мислення - єдина зброя бізнесу в сутичці з владою

Олексій Купрієнко, СЕО траблшутінгового агентства Underdog The UnLawyers

У чому секрет резонансу, який отримало звернення спільноти «Бізнес-100» до парламенту, і як цей досвід може допомогти кожному підприємцю.

 Що відбувається, коли у поєдинку сходяться суперники, чиї сили нерівні? Участь слабшого незавидна: удари супротивника руйнівні, а власні випади не завдають опонентові ніякої шкоди.

У світі єдиноборств, щоб зрівняти шанси бійців, спеціально використовуються вагові категорії. Однак, в реальному житті масивні гравці безсоромно нав'язують бій тим, чиї шанси на перемогу дуже малі.

Із загостренням економічної кризи, посиленням конкурентної боротьби і відсутністю послідовності політичного курсу, нелінійні технології стають чи не єдиною надією більшості вітчизняних бізнесів. То компанії-мастодонти вирішать укрупнити ринкову частку за рахунок гравців поменше, то влада зважиться на черговий суперечливий хід, наслідки якого лягають важким тягарем на підприємців.

Буквально на днях мав місце кейс, який наочно показує силу нешаблонного підходу.

Впливові підприємницькі спільноти серйозно стурбовані ймовірністю дефолту країни, зокрема - згубними наслідками неприйняття парламентарями так званого пакету МВФ, який увійшов в ужиток як «Антиколомойскій закон».

Суть закону 2571-Д у тому, що націоналізовані банківські об'єкти не повинні повертатися колишнім власникам. Це одна з головних вимог МВФ, виконання якогї дозволить отримати таку необхідну для оздоровлення української економіки фінансову допомогу.

Стурбованість українських підприємців викликали кулуарні розмови про те, що деякі парламентарі не збираються підтримувати цей законопроект і не бачать в цьому нічого критичного. Здавалося б, у неолігархічного, неінтегрованого в політику бізнесу незначні шанси протистояти можливому законодавчому фіаско.

Юридичних механізмів впливу немає. Виступи в медіа учасників бізнес-співтовариств тануть або губляться в інформаційній хвилі інших важливих подій. І, зрозуміло, приречені на провал переговори з парламентарями, які мають найміцніше політичне становище за всю історію незалежної України.

Базова логіка підказує, що на підприємців очікує класичне зіткнення танка з піхотою, де у останньої шансів немає.

Проте, одна з бізнес-асоціацій повела себе нелінійно. Спільнота «Бізнес 100», що об'єднує десятки національних інвесторів, нагадала парламентарям, що політик - це далеко не єдине амплуа, в якому існують нинішні законодавці.

Сьогоднішні народні обранці - це вчорашні вихідці з цілого ряду бізнесів. Тому спільнота заявил про свою готовність розірвати ділові відносини з компаніями, афільованими з депутатами, які не підтримають закон 2571-Д. Більш того, у Бізнес-100 підкреслили, що готові зробити до нерукопожатними представників таких підприємств, а також самих парламентарів.

Дивним чином загроза не подавати депутатам руки була підхоплена авторитетними медіа та блогосферою. На безпрецедентний нелінійний крок, який змінює ролями «можновладця» і «прохача», серйозно звернули увагу. Ряд експертів і суспільно-політичних діячів прямо заявили, що байдужість парламентарів не залишає бізнесу і суспільству іншого вибору.

Важко сперечатися з тим, що чиновники, ледь скуштувавши влада, забувають про реалії, в яких ще недавно перебували самі: жили, працювали, вибудовували соціальні зв'язки. На жаль, це не якась особливість українського владного апарату. Така людська психіка: зі зміною ролі на нас обрушується каскад цілей, завдань і статусів, які означають для прийняття рішень набагато більше, ніж інтереси інших людей.

Єдиний спосіб впливу в такій ситуації - це не волати до дотримання правил або людяності, а ламати шаблон. Виводити візаві, який «застряг» в образі, назад, у реальність. Вчинити так, як «Бізнес-100» і буквально нагадати парламентаріям про те, що вони, в першу чергу, просто люди. Що, вийшовши «з-під купола» і перейшовши вулицю Грушевського, вони можуть виявитися в положенні, коли перехожий не подасть їм руки.

У своєму матеріалі «Теорія ігор по-українськи»  я повторюю цю ідею про відносини бізнесу і влади. Немає сенсу міняти правила, коли спекуляції, порушення і тиск масою на слабшого стають ігровим каноном самі по собі.

Якщо підприємці раз по раз виявляються легковаговиками, поставленими в спаринг з суперваговиками з влади, боксувати не варто. А ось зламати шаблон і змусити неповороткого амбали бігти наввипередки, - це шлях до вірної перемоги.

Приклад «Бізнес-100» наочно показує, як сміливість зробити нелінійний хід стирає уявні переваги і змушує байдужого провладного суперника згадати про інтереси тих, хто його до влади привів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА