15:30 27.05.2020

Автор ВІКТОР ГЛАДУН

COVID-19 та нафтогазова галузь України: як вийти з кризи

4 хв читати
COVID-19 та нафтогазова галузь України: як вийти з кризи

Віктор Гладун, СЕО СП ПГНК та JKX Oil&Gas Group

COVID-19 створив загрозу стабільності всіх сегментів економіки України. Зокрема, однією з найбільш вразливих до наслідків вірусу стала і нафтогазова галузь. Наприкінці 2019 року світова галузь зіштовхнулась із ціновою кризою: різко впала ціна на природний газ на європейському континенті. 2020 рік став ударом і для нафтової галузі у всьому світі. І, якщо на перший погляд падіння ціни на вуглеводні може здаватись приємною новиною для споживачів, варто розібратись що це означає насправді.

Газо- і нафтовидобувна індустрія є однією з найбільших джерел наповнення державного бюджету України за рахунок прямих,  непрямих та опосередкованих внесків. Показовим є дані звіту Ernst and Young, який вказує на те, що сектор добування вуглеводнів склав майже 4 % ВВП у 2017-2018 роках та приніс економіці країни 110 мільярдів гривень (ст.47 Звіту ІПВГ). До того ж мультиплікатор ВВП становить 1,30, тобто кожна 1 гривня витрачена газо- і нафтовидобувними компаніями додатково генерує 1,30 гривні у суміжних секторах економіки нашої країни. Вкрай низькі ціни на вуглеводні та падаючий попит на ресурс через пандемію вірусу спричиняють неможливість подальших інвестицій в один з найбільш бюджето-утворюючих секторів України.

Досвід СП «Полтавська газонафтова компанія» (СП ПГНК), яка минулого року рекордно для всієї галузі збільшила видобуток газу на 55%, свідчить, що вплив пандемії COVID-19, на додаток до світової енергетичної кризи, є дуже суттєвий.

 Пандемія вірусу зменшила бізнес активність у більшості країн. Відповідно, це призвело і до подальшого  зниження попиту на нафту і газ. А завдяки їх великим запасам на міжнародних ринках, ціни на продукт є екстремально низькими, та у певний період сягнули від’ємної позначки.  У першу чергу, такі наслідки вже відобразились на можливостях компаній, у тому числі такої як СП ПГНК, реалізовувати власний план розвитку. Компанія вже знизила капітальні витрати: призупинила програми з буріння нових та проведення капітальних ремонтів існуючих свердловин.

Зменшення інвестицій у нове буріння значною мірою відобразиться на показниках видобутку вуглеводнів наступні 1-3 роки діяльності. Така тенденція спостерігається і на глобальному енергетичному ринку серед таких компаній-гігантів як Shell, Exxon, Saudi Aramco та інших.

Призупинення інвестицій в буріння та капітальні ремонти, означає відсутність роботи для великої кількості людей не тільки у цій сфері, а й у суміжних (згадуємо початок цієї статті), це - відсутність ренти, податку на прибуток, НДС, ЄСВ, ПДФО і т.д, а також і відсутність значної частини коштів у місцевих бюджетах у регіонах, які отримують частину від сплати ренти.

Уряд країни раніше часто звертався із запитом збільшити видобуток газу, адже це – стратегічна сировина та швидке наповнення бюджету. Сьогодні, нафтогазовидобувна індустрія як ніколи потребує підтримки зі сторони Уряду України, а саме запровадження фіскальних додаткових стимулів.

Підтримка галузі через зниження ренти надасть змогу газонафтовим компаніям реінвестувати у програми буріння та капітальні ремонти.

Сьогодні згідно Податкового Кодексу існує близько 10 різних ставок рентної плати. Аналіз, проведений фахівцями СП ПГНК показав, що при введені 12% ставки ренти на всі свердловини глибиною до 5.000 м, нафтові та газові, незалежно від дати введення в експлуатацію,– у середньостроковій перспективі Компанія зможе сплатити на 278% більше рентної плати в 2024 році.

Зниження попиту на нафтопродукти призводить до збільшення об’ємів нафти, яку фізично немає де зберігати, що змушує зменшувати видобуток. Зниження видобутку  веде до зменшення податкової бази та як результат зменшення сплати податків.

Світовий досвід говорить про те, що сьогодні уряди країн вводять додаткові методи захисту внутрішніх виробників. Такі дії забезпечать видобуток та сплату ренти та податків цими компаніями. Україна у той час, коли внутрішні виробники потребують допомоги,  імпортує нафтопродукти з інших країн, у т.ч. з Російської Федерації. Сьогодні необхідно підтримати економіку власної країни. Один із способів досягнути цього -  введення мита на імпорт певних енергетичних продуктів, а саме LPG, дизельного палива та бензину тим самим додатково наповнити бюджет країни.

Замість закупівлі імпортного газу або нафтопродуктів, що вимивають кошти з економіки України та підривають стабільність курсу гривні, стимулювання вітчизняного видобутку  через зниження ренти до 12% та оподаткування імпортним митом  нафтопродуктів є набагато далекогляднішим державницьким рішенням.

Сьогодні час на державницькому рівні - мислити стратегічно! Наповнити бюджет в короткій перспективі через оподаткування імпортних нафтопродуктів та через стимулюючі інвестиції уніфікувати та знизити ставку ренти на видобуток нафти та газу для стратегічного розвитку економіки нашої країни.

СП «Полтавська газонафтова компанія» – спільне українсько-британське підприємство, що було створене у 1994 році. СП ПГНК є одним з лідерів серед недержавних нафтогазовидобувних підприємств України. Сфера діяльності компанії – пошук, розвідка, видобуток та підготовка нафти та газу. Полтавська газонафтова компанія використовує найсучасніші технології і методи, задля власного внеску у досягнення Україною енергетичної незалежності.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ВОЙЦІЦЬКА

ШІ в освіті: від наукової фантастики до революції в навчанні

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Приватизація протезних заводів в Україні – загроза руйнування стратегічно важливої сфери чи нові підходи

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

ДМИТРО МАЛЯР

Енергетична Україна в Європі: довгий шлях чи швидкий успіх?

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА