17:30 19.06.2020

Автор ІВАН ГЕРАСИМЕНКО

Велика перемога. Чому інвестори прийшли в регіони

3 хв читати
Велика перемога. Чому інвестори прийшли в регіони

Іван Герасименко, радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації

 

 

 

На початку червня в Дніпропетровській області побував Міністр інфраструктури Владислав Криклій. Разом із керівниками області він відвідав кілька важливих об'єктів. Умовно їх можна розділити на нові – успішні, і старі – кризові.

Успішні сучасні історії — це залучення інвестицій, розвиток об'єднаних територіальних громад, децентралізація. Однак як на території Дніпропетровської області, так і по всій Україні є об'єкти, засновані ще за царських часів, що функціонують донині. Втім, вони швидше виживають, а не живуть. Сьогодні ці підприємства або простоюють, або мінімально завантажені замовленнями. А свого часу їх розробки і продукція славились далеко за межами України.

Наведу два приклади. Великі представники машинобудівної галузі — Дніпровський електровозобудівний завод та Дніпропетровський тепловозоремонтний завод. Обидва сьогодні мають багатомільйонні податкові борги та заборгованість із зарплати.

Електровозобудівний завод включений до переліку об'єктів, що підлягають приватизації в 2020 році. А в звіті про діяльність тепловозоремонтного підприємства за 2019 рік дуже докладно описані причини його проблем, при цьому є чітке розуміння, що саме інвестиції забезпечать сталий розвиток виробництва.

 Ці два заводи в сфері машинобудування можуть стати магнітами для інвесторів, якщо вдихнути в них нове життя. Розробки і нові технології в сфері залізничного машинобудування завжди будуть затребувані й актуальні. На них повинна спрямовуватися інвестиційна політика держави, а область, в свою чергу, готова лобіювати даний напрямок.

Заразом, успішні проекти реалізовані в межах Зеленодольської міської об'єднаної територіальної громади. Вигідне географічне положення, а також співпраця місцевого бізнесу і влади зробили можливим той факт, що саме зараз, а не колись у далекому майбутньому без криз і пандемій, тут настав час для інвестицій.

Скажімо, у максимально короткі терміни в Апостолівському районі з'явилася Мар'їнська сонячна електростанція і річковий перевантажувальний термінал агрокомпанії «Нібулон». Ці об'єкти — історії успіху і перспектив. Робочі місця, мільйонні надходження до бюджету, оптимізація робочих процесів для кожної зі сфер, іміджеві дивіденди для області в цілому.

Філія «Зеленодольська» фірми «Нібулон»:

- близько 120 нових робочих місць;

- 5 млн гривень до бюджету;

- розвантаження обласних доріг на 12,5 тис. вантажівок на рік завдяки транзиту продукції водним транспортом;

- 11 млн гривень інвестицій в розвиток громади.

 

Мар'їнська СЕС — просто в цифрах:

- понад 1,5 млн гривень до бюджету щорічно;

- виробництво 14,8 млн кВТ електроенергії на рік, що забезпечить близько 8 тис домогосподарств;

- скорочення на 16 тис. тонн викидів СО2 в атмосферу.

Станція дозволить продавати сонячну енергію за «зеленим тарифом» і окупиться інвесторам протягом 4 років.

До слова, днями в П'ятихатському районі Дніпропетровщини відбудеться відкриття елеватора великої інвестиційно-будівельної компанії Kadorr Group, що в черговий раз демонструє прагнення інвесторів розвивати сільськогосподарську галузь.

Повертаючись до машинобудування. Такі підприємства — це сотні кваліфікованих фахівців, великі виробничо-дослідницькі бази. Тут могли б виконувати величезні замовлення на товари і послуги. Однак технології та обладнання вже застаріли, а борги не дають можливості розвиватись і рухатись вперед.

Цікавим є досвід створення індустріальних і технологічних парків на територіях заводів, що неефективно використовуються. Це досить великі площі. Створивши умови для залучення інвесторів (податкові пільги, наприклад), держава стимулює прихід приватних компаній і, як наслідок, розвиток територій. Це і благоустрій, і оновлення інфраструктури підприємств, і залучення інновацій, сучасних наукових розробок.

Глобальний ринок є нестабільним і волатильним. Коронакриза вдарила по всім сферам життєдіяльності держави. Однак заперечувати успіхи в розвитку регіонів України, зокрема Дніпропетровської області, не можна. Прагнення всіх рівнів влади до залучення інвестицій та впровадження успішних світових практик у бюджетоутворюючі галузі має бути основним пріоритетом економічної діяльності.

           

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА