13:44 27.07.2021

Автор ІВАН ГЕРАСИМЕНКО

Е-резидентство –  що Україна пропонує іноземним айтішникам

3 хв читати
Е-резидентство –  що Україна пропонує іноземним айтішникам

Іван Герасименко, адвокат, директор юридичної компанії Investment Service Ukraine

 

Парламент у першому читанні ухвалив за основу законопроєкт про електронне резидентство, який дозволить іноземним ІТ-спеціалістам  дистанційно здійснювати підприємницьку діяльність на території  України. Проєкт закону №5270 доповнить розділ ХХ «Перехідних положень»  Податкового кодексу  України підрозділом 11 «Особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» з терміном дії до 31 грудня 2022 року.

Навіщо е-резидентство айтішникам

Метою законопроєкту є оптимізація податкової системи України та створення її більш привабливого бізнес-іміджу шляхом надання прозорого та швидкого доступу до процедури отримання е-резидентства, що, в свою чергу, стимулюватиме приріст іноземних ІТ-підприємців, які будуть вести бізнес в Україні та сплачувати податки в державний бюджет. Законопроєкт є насамперед привабливим для тих ІТ-спеціалістів, які займаються розробкою комп'ютерних ігор, іншого програмного забезпечення, комп'ютерним програмуванням, обробленням даних, розміщенням інформації на веб-вузлах та іншою діяльністю у сфері ІТ і комп'ютерних систем, адже передбачає встановлення ставки єдиного податку 5% від доходу для е-резидентів, які займаються цією виключною діяльністю.

Як отримати статус е-резидента в Україні

 Це може зробити фізична особа-іноземець або фізична особа без громадянства, які досягли повноліття, пройшли процедуру реєстрації на порталі «Е-резидент», перевірку в Службі Безпеки та Міністерстві Внутрішніх Справ, верифікацію та ідентифікацію  у консульстві. Після цього іноземець отримає кваліфікований електронний підпис, статус е-резидента та доступ до адміністративних послуг порталу «ДІЯ». Тобто е-резидент зможе вести бізнес в юрисдикції України без необхідності мати офіс, певне місце фізичної реєстрації та навіть перебувати на її території.

 Хто і як контролюватиме діяльність е-резидентів

Контроль за фінансовою діяльністю підприємця здійснюється через особистий кабінет «Е-резидент», в якому міститься інформація щодо відкриття рахунків у банку-резиденті, електронні копії договорів тощо. При порушенні порядку та строків подання звітності електронний резидент несе відповідальність згідно з нормами чинного Податкового кодексу України, зокрема  статус е-резидента та пільги у вигляді 5% ставки єдиного податку  будуть скасованими. Такий підхід безумовно сприяє прозорій та ефективній діяльності е-резидента.

Світова практика

Естонія стала першою країною у світі, яка успішно реалізовує проєкт електронного резиденства для юридичних осіб ще з 2014 року. За час свого існування програма вже залучила понад 80 тис. е-резидентів.  Крім того е-резидентство запровадили у Грузії та Азербайджані. В партнерстві з Естонією до ініціативи також долучились Сінгапур, Тайланд, Японія, Південно-Африканська Республіка та Бразилія. В тестовому режимі працює програма е-резидентства в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Чому це вигідно айтішникам

Якими перевагами е-резиденства підприємці користуються на світовій бізнес-арені? Зпоміж усього, це суттєво знижене оподаткування доходів від здійснення підприємницької діяльності, спрощений доступ до адміністративних та персональних банківських послуг, укладення угод, підписання документів тощо.

В свою чергу держави, які запровадили е-резидентство маяють сприятливі умови для формування позитивного бізнес-клімату з метою залучення інвестицій. На прикладі зарубіжних країн,  запровадження проєкту е-резидентства в Україні позитивно вплине на статус нашої країни, як надійного гравця на міжнародній бізнес-арені.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА