12:33 03.07.2020

Автор ОЛЕНА СТАДНІК СТЕФУРАК

"Прописка" більше не визначає місце голосування. Люди обирають владу там, де фактично проживають

4 хв читати
"Прописка" більше не визначає місце голосування. Люди обирають владу там, де фактично проживають

Олена Стаднік Стефурак, 
член політради ПП "Сила Людей"

 

 

Уже на місцевих виборах у жовтні ви можете голосувати за місцем фактичного проживання. Якщо місце проживання відрізняється від вашого місця реєстрації, просто подайте заяву та змініть виборчу адресу. Це можна зробити вже сьогодні .

Це гарантоване нам Конституцією право обирати владу в місці, де живемо. Ми маємо право делегувати та обирати людей, які розпоряджатимуться місцевим бюджетом, відповідатимуть за роботу садочків, шкіл, лікарень, встановлюватимуть тарифи на світло, займатимуться проблемами вивозу сміття, вуличної торгівлі, водопостачання, каналізації, транспорту, або навпаки, якщо люди оберуть покидьків, будуть мовчки розбазарювати нашу землю, нищити зелені зони та архітектурні пам’ятки.

Це наша відповідальність - обрати владу там, де ми живемо. І прив’язки до “прописки” тут немає. Ми саме тому і говоримо, що в Україні скасовано інститут “прописки”. Є “реєстрація”, яка носить повідомний характер і не обмежує свободу пересування людини. Ви можете бути прописані в Одесі, але проживати у Броварах, відповідно владу ви обираєте саме в тому місці, до якого ви вважаєте себе причетним.

“Чому ви боретесь за право голосу внутрішньо переміщених осіб? Навіщо вам, щоб вони голосували? От я журналіст, працюю в Києві, прожив тут двадцять років, але жодного разу не голосував, бо не купив житла і відповідно не маю права голосу” - власне саме такий  підхід самих громадян до свого права голосу дозволяє владі не враховувати думки, прагнення, ініціативи, проблеми мільйонів українців, які раніше були заручниками, здавалося, б скасованого інституту прописки.

ГО “Група впливу” повідомляє, що 5,5 мільйонів громадян раніше не могли обирати місцеву владу, тому що не мали зареєстрованого місця проживання в тій громаді, де фактично проживали. Депутати в кулуарах Верховної Ради коментували цю проблему просто: “Це не наш електорат”.

Часто від самих внутрішньо переміщених осіб, у яких в паспорті стоїть реєстрація на тимчасово окупованих територіях, можна було почути “Мені не так потрібне право голосу, мені більше потрібне житло/робота/дитячий садочок”. Але в ХХІ сторіччі, в країні, яка намагається розвиватися демократичним шляхом, дуже важливо усвідомлювати, що існує чітка залежність: якщо ви впливаєте на владу, якщо ви обираєте владу, якщо ви голосуєте, або якщо ви йдете ще далі -  фінансуєте якусь політичну партію, то відповідно саме ви впливаєте на порядок денний в країні - які проблеми першочергово вирішуватимуться, хто та в який спосіб їх вирішуватиме.

Протягом минулої каденції існувало кілька законопроектів, які були спрямовані на врегулювання цього питання. Так, ми з Наталією Веселовою,  народним депутатом 8 скликання,  політична пратія “Сила Людей”, відстоювали законопроект №6240. Роки напрацювань лягли в основу змін до Виборчого кодексу  у 2019 році. Зрештою вже зараз маємо постанову ЦВК, яка з 1 липня максимально спростила зміну виборчої адреси для виборців, що мешкають поза офіційним місцем реєстрації.

Тобто якщо ви громадянин України, але через роботу чи іншу причину проживаете в іншому місті, якщо ви внутрішньо переміщена особа,  або якщо ви взагалі не маєте зареєстрованого місця проживання,  зверніться до органу ведення Державного реєстру виборців, щоб змінити виборчу адресу або включити вас до реєстру виборців на підставі фактичного місця проживання.

Заява подається до органу ведення Державного реєстру виборців. Вам потрібен паспорт або ID-карта, а також документ, який підтверджує адресу проживання (плюс копія). Це може бути договір оренди житла; довідка про взяття на облік внутрішньо-переміщених осіб; документ, що підтверджує догляд за особою; документ, що засвідчує підприємницьку діяльність; документ, що підтверджує право власності на житло; документ, що засвідчує шлюб або родинні зв’язки.

Заяву можна подати до 9 вересня. Це можна зробити онлайн в Особистому кабінеті виборця на сайті drv.gov.ua, але за наявності кваліфікованого електронного підпису. Крім того заяву можна подати особисто або через уповноважену особу напряму у Відділ ведення ДРВ за місцем проживання.

Через карантин може виникнути проблема, що прийом громадян обмежено. Тому перед тим, як іти до органу ведення Реєстру, краще туди зателефонувати. До прикладу Деснянські та Печерські відділи Києву мені підтвердили, що готові приймати громадян, вже підготували зразки заяв, і просять лише взяти з собою маску та дотримуватися соціальної дистанції.

Співробітники відділу наголосили , що в такому разі виборча адреса змінюється не на одні наступні вибори, а на постійній основі. Змінити повторно виборчу адресу можна буде так само на  підставі вашої заяви не раніше ніж через шість місяців.

Перелік Віддлів ведення Державного реєстру виборців та телефонів тут: https://www.drv.gov.ua/ords/portal/!cm_core.cm_index?option=ext_organ_ved&prejim=3&pmn_id=105

Місцеві вибори 2020 відбудуться вже за кілька місяців - 25 жовтня. Це черговий шанс на зміни перед великим періодом політичного затишшя, міжвиборчого періоду. Це наш шанс щось змінити, хай не на рівні держави, проте на рівні підтримки місцевих ініціатив та місцевих лідерів. які заслужили повагу людей.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

ВІКТОРІЯ ВОЙЦІЦЬКА

ШІ в освіті: від наукової фантастики до революції в навчанні

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Приватизація протезних заводів в Україні – загроза руйнування стратегічно важливої сфери чи нові підходи

ІГОР ЖДАНОВ

Путін під танковими ударами росіян: як наступ російських добровольчих формувань вплине на режим

МИКОЛА ФІЛОНОВ

Про демократію, медіа і вибори

СУСАННА КАРАХАНЯН

Як придбати первинну нерухомість у 2024 році та не втратити гроші?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Дефіцит працівників за безробіття під 20%: або як подолати структурні диспропорції на ринку праці

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Санкційне майно на мільярди: як ФДМУ працює із цими активами?

ІГОР ПЕТРЕНКО

Роль міжнародних корпорацій у формуванні зовнішньої політики держав: уроки для України

АНДРІЙ ГРИЩУК

Фондовий ринок на максимумах: наскільки стабільні теперішні котирування?

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА