10:36 21.07.2020

Автор ДЕНИС ДМИТРОВ

Чому під час сплати штрафів за порушення ПДР виникають проблеми, і як зробити так, щоб їх не було

4 хв читати
Чому під час сплати штрафів за порушення ПДР виникають проблеми, і як зробити так, щоб їх не було

Денис Дмитров, засновник сервісу  Штрафи UA

 

 

В середньому щороку близько 40% штрафів за порушення правил дорожнього руху не оплачується вчасно. У 2019 це склало приблизно 200 млн грн. Сума сама по собі значна, проте вона не демонструє всю глибину проблеми. Прострочені штрафи - це не тільки недонадходження до бюджету. Вони лягають додатковим навантаженням на Державну виконавчу службу (ДВС). Водії, які допустили прострочення, платять подвійну суму. В процесі стягнення штрафів на їхні банківські рахунки може бути накладено арешт, а автомобіль може бути оголошений в розшук.

Запуск системи автоматичної фіксації порушень ПДР ще більше збільшив обсяг прострочених платежів. Тільки за перший місяць її роботи було накладено майже 400 тис. штрафів, з яких оплачено близько 220 тис. А це всього лише 50 камер в Києві й на в'їзді в столицю, які фіксують тільки один різновид порушення - перевищення швидкості. 

Очевидно, що число камер буде постійно зростати, встановлюватися вони будуть по всій Україні, також додадуться й нові види штрафів. Безумовно, це позитивно вплине на поведінку водіїв на дорогах. Але культура оплати штрафів також потребує поліпшення. Для цього потрібно розібратися, як влаштований механізм оплати штрафів в Україні, і в чому основні труднощі.

Справа, зрозуміло, не в масової безвідповідальності українських автовласників. Коли починаєш займатися підтримкою водіїв, то розумієш, що близько половини звернень стосуються ситуації, коли людина начебто сплатив штраф в зазначений законом термін, але в базі поліції він значиться, як непогашений.

Дійсно, кожен другий-третій сплачений штраф залишається незакритим. Причина в тому, що складний процес оплати і особливості роботи фінансових установ призводять до великої ймовірності операційної помилки. Багато людей цього просто не усвідомлюють, вважаючи, що оплата штрафу - це щось на кшталт переказу грошей з картки на картку - штраф закривається в момент отримання квитанції. Насправді ні.

Донедавна ситуація також ускладнювалася тим, що у водія не було можливості оперативного контролю за статусом його штрафів. Крім телефонного дзвінка / візиту в управління патрульної поліції або виконавчу службу. До речі, в умовах карантину ця можливість обмежена, телефоном також непросто додзвонитися, отже єдиний варіант вирішити питання - це писати запити на електронну пошту і чекати відповіді у встановлені законом терміни. Але регулярно цим займатися ніхто, звісно, не буде.

Коли навесні 2020 року МВС почало надавати онлайн-доступ до реєстру штрафів, перевірити свої статуси стало можливо за допомогою спеціалізованих додатків. З боку Нацполіції це великий крок вперед в плані прозорості платежів і інформованості водіїв. Але в той же час на багатьох водіїв чекало неприємне здивування. Виявилося, що штрафи, які вони вважали давно оплаченими, до сих пір залишаються непогашеними. Ні, це не помилка в програмі. Це саме той випадок, коли платіж не дійшов до адресата через помилку.  

Є декілька основних причин, які призводять до проблем, якщо оплата проведена через банк або інші фінансові установи: 

  • Некоректно введені реквізити або дані (неправильна сума або номер рахунку). Також може бути неправильно сформовано призначення платежу. Внаслідок чого, кошти спрямовуються не туди, куди потрібно, або система в поліції не розпізнає платіж.   
  • Оплата, проведена в останні дні, встановленого законом 15-денного терміну. Оскільки на транзакцію фінансовій установі відведено 3 банківських дні, гроші можуть запізнитися, а штраф відправитися в виконавчу службу, яка відразу подвоює його розмір і починає виробництво.
  • Дублювання штрафу. У реєстрі може з'явитися два однакових штрафи, якщо інспектор випадково натисне кілька разів на кнопку на своєму планшеті (таке трапляється, якщо інтернет-зв'язок поганий). Ви заплатите за один, а про другий штраф можете навіть не здогадуватися. 

Що в таких випадках необхідно робити?

Іноді - просто почекати. Будь-якому платежу в банківській системі потрібен час, щоби дійти до місця призначення. Якщо упродовж 5-6 днів статус штрафу не змінюється, тоді без особистого візиту з документами про оплату до відділу адміністративної практики управління патрульної поліції або до Державної виконавчої служби не обійтися. У разі невеликої помилки, її можна виправити. Дубльовані штрафи легко видаляються. Але в деяких випадках доведеться витратити багато часу і нервів на те, щоби розібратися з помилкою. 

Порада на майбутнє - треба користуватися спеціалізованими онлайн-сервісами, інтегрованими з реєстром МВС. На сьогодні це найефективніший спосіб. По-перше, тому що він забезпечує оперативний контроль наявності непогашених штрафів (аж до пуш-повідомлень). По-друге, такий сервіс максимально автоматизує процес оплати штрафу, що значно знижує ймовірність помилки. Ну і, звісно, порушувати ПДР теж більше не варто.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА