13:20 30.07.2020

Автор ЮРІЙ ДРАГАНЧУК

Статус авторизованого економічного оператора як маркер інвестиційного зростання України

3 хв читати
Статус авторизованого економічного оператора як маркер інвестиційного зростання України

Юрій Драганчук, заступник Міністра фінансів України

 

29 липня Урядом прийнято розроблену Мінфіном спільно з Держмитслужбою постанову, яка дозволить розпочати практичну реалізацію в Україні програми авторизованих економічних операторів (АЕО).

Статус АЕО – це формалізована ознака найвищої довіри до підприємства з боку митних органів.

Авторизація АЕО може бути двох типів: про надання права на застосування спеціальних спрощень (АЕО-С) та про підтвердження безпеки та надійності (АЕО-Б).

Підприємство самостійно обирає тип авторизації й може мати одночасно авторизацію обох типів. Авторизація АЕО визнається на всій території України, надається безоплатно та діє безстроково.

Підприємство зі статусом АЕО отримує можливість застосовувати спеціальні спрощення та користуватися перевагами під час здійснення митних формальностей щодо товарів, які воно переміщуює.

Інститут АЕО запроваджено Всесвітньою митною організацією у 2005 році шляхом ухвалення Рамкових стандартів безпеки і полегшення світової торгівлі. На сьогодні програми АЕО реалізовані у 83 країнах світу. Ще 19 – їх впроваджують.

Для України програма АЕО стане інструментом для підвищення ефективності ведення бізнесу, покращення маркетингового статусу компанії, яка зможе використовувати переваги статусу АЕО.

Статус АЕО дозволить доброчесним компаніям скоротити часові та матеріальні витрати щодо митних формальностей орієнтовно до 30%. Адже затримок на кордоні стане менше, як, власне, і витрат на послуги митних терміналів.

Згаданим рішенням Уряду затверджено процедуру та алгоритм здійснення оцінки відповідності критеріям АЕО, форми документів, що мають подаватися підприємствами та видаватися митними органами для отримання цього статусу.

Для отримання авторизації АЕО підприємство має подати до Держмитслужби заяву та анкету самооцінки у формі електронних документів. На першому етапі це буде здійснюватися через офіційну електронну скриньку Держмитслужби.

У цей же час (протягом 120 днів від дати набуття чинності постановою) у Держмитслужбі створять IT-tool для практичного функціонування АЕО.

Протягом 30 днів з дати реєстрації таких документів в Держмитслужбі будуть здійснювати їх попередній розгляд. За результатами прийматимуть рішення щодо оцінювання відповідності підприємства критеріям АЕО або відмову у такій оцінці.

Необхідно враховувати, що у разі прийняття рішення про оцінювання відповідності підприємство має бути підготовленим до цього. Приміром, такий критерій як «належна система ведення бухгалтерського обліку, комерційної та транспортної документації» передбачає її перевірку на місцях, тобто з виїздом комісії на відповідні об’єкти.

Під час такого виїзду підприємство має надати комісії документи, що підтверджують відповіді у анкеті самооцінки. Також з деяких питань для підтвердження інформації, що підлягає оцінці для надання статусу АЕО, митні органи можуть проводити опитування працівників.

Оцінка відповідності підприємства критеріям АЕО здійснюється протягом 120 днів з дня прийняття рішення. Якщо підприємство згідно з висновком відповідає критеріям, Держмитслужба прийме рішення про надання авторизації АЕО.

Разом з тим, звертаю увагу підприємств про необхідність ретельної підготовки документів, які подаються для отримання авторизації АЕО. Адже у разі відмови наступного разу такі документи розглянуть у Держмитслужбі не раніше, аніж за шість місяців.

Протягом першого року з метою напрацювання досвіду митні органи зможуть обробляти не більше 10 заяв на отримання статусу АЕО одночасно.

Інформацію про подані заяви (знеособлено, виключно у формі порядкових номерів заяв) та стан їх розгляду буде наведено Держмитслужбою на офіційному веб-сайті. Такий рівень прозорості дозволить  претендентам відслідковувати стан їх виконання.

Протягом другого (з 8 листопада 2020 року) та третього (з 8 листопада 2021 року) років кількість заяв та оцінювання відповідності збільшать до 20 і 30 відповідно.

Важливо, що урядова постанова розроблена з урахуванням Керівних принципів ЄС щодо АЕО (AEO Guidelines) та європейської практики, а також – очікувань Європейської комісії, бізнес асоціацій, міжнародних експертів. У подальшому це дозволить Україні реалізувати угоди про взаємне визнання статусу АЕО (AEO MRA).

Впровадження в Україні програми АЕО та укладення угод про взаємне визнання статусу АЕО сприятиме виходу українського бізнесу, залученого до міжнародних ланцюгів постачання товарів, на ринки ЄС та ще, потенційно, 56 країн світу.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА