11:27 03.08.2020

Автор ІГОР СМЕШКО

Віденська кава виявилася занадто гарячою і для Росії, і для США

3 хв читати
Віденська кава виявилася занадто гарячою і для Росії, і для США

Ігор Смешко, Надзвичайний та Повноважний Посол України, доктор технічних наук, професор, генерал-полковник 

 

 

27-30 липня у Відні пройшов другий раунд консультацій між США та Росією з питань стратегічної стабільності – перший відбувся у столиці Австрії 22 червня цього року.

Як відомо, за результатами червневої зустрічі, в центрі уваги якої було питання Договору про подальші заходи зі скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь між США та Росією, – який ще називають "Празький договір" 2010 року або СНО-ІІІ, – сторони домовилися про створення декількох технічних робочих груп та продовження консультацій.

За офіційною інформацією, американсько-російські дискусії під час липневого раунду перемовин проходили у рамках трьох груп: з питань мілітаризації космосу; транспарентності і верифікації положень СНО-ІІІ; концепцій можливого застосування ядерної зброї.

В рамках першої групи дискутувалися питання визначення певних взаємоприйнятних норм, яких мають дотримуватися держави у космічному просторі. Вельми показово, що напередодні, 23 липня, США звинуватили Росію у проведенні вже другого випробовування космічної зброї.

Як наголосив напередодні зустрічі у Відні помічник Держсекретаря США Крістофер Форд, "Москва і Пекін вже перетворили космос на місце проведення воєнних дій". Якщо Кремль хотів перед початком переговорів продемонструвати своїм партнерам свою силу в космосі – час було обрано явно невдало. Подібна демонстрація сили РФ дезавуює її ж власну позицію, неодноразово проголошену нею в ООН, щодо нерозміщення зброї у космічному просторі.

Однак, звичайно ж, нас в Україні найбільше цікавило, що саме відбувалося в ході обговорення у рамках третьої групи. Адже, як відомо, 2 червня цього року президент Росії Путін підписав Указ про засади державної політики Російської Федерації у сфері ядерного стримування, що містить доволі розпливчаті положення стосовно умов застосування Росією ядерної зброї і є ще одним підтвердженням агресивних намірів Кремля.

На жаль, в Україні на диво індиферентно і спокійно сприйняли цей доктринальний російський документ. А тим часом, його зміст залишає масу варіантів для різного роду тлумачень, які б мали стати предметом серйозного оборонного і безпекового аналізу Радою безпеки і оборони України та її найвищим воєнно-політичним керівництвом. Він безпосередньо стосується інтересів оборони країни в умовах непроголошеної війни проти України, яка вже точиться шість років.

Судячи з усього, "віденська кава" виявилася занадто гарячою і для Росії, і для США – обидві країни поки що не спромоглися вийти на якесь спільне бачення головних проблем стратегічної стабільності і питання продовження (або не продовження) "Празького договору", термін дії якого спливає вже наступного року. Це питання і після цієї чергової зустрічі залишається наразі відкритим.

При цьому, в Україні не має бути жодних ілюзій – і США, і Росія у цих перемовинах відстоюють саме свої національні інтереси, зокрема, у контексті появи нових видів озброєння. Хоча, позиція Вашингтона, який за наявною інформацією налаштований на встановлення контролю над усією ядерною зброєю, у тому числі й тією, що називають тактичною, – об’єктивно має позитивне значення і для Києва.

Нарешті, прискіпливий моніторинг перебігу американсько-російських перемовин зі стратегічної стабільності має й надалі залишатися актуальним завданням українських державних органів у сфері національної безпеки і оборони.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

ОЛЕКСАНДР МАТУСЕВИЧ

Відновлення лісів: потрібен компроміс

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Понад 11 млрд грн для бюджету та зростання активності бізнесу. Що ще демонструє останнє приватизаційне п'ятиріччя?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА