13:42 04.09.2020

Автор ВОЛОДИМИР ШВЕДКИЙ

Газ у НАК "Нафтогаз" здорожчав на 45% та чому не потрібно поспішати купувати ресурс про запас і надовго?

6 хв читати
Газ у НАК "Нафтогаз" здорожчав на 45% та чому не потрібно поспішати купувати ресурс про запас і надовго?

Володимир Шведкий, CEO ETG.UA - незалежного провайдера енергії.

 

Мало фізосіб-споживачів знають про відкриття ринку природного газу для населення

Місяць свободи ринку, який був закритий 25 років, це дуже мало, для того, щоб говорити про обізнаність споживачів щодо можливостей, які перед ними відкрилися. Вважаю, не більше 1% населення знають про відкриття ринку газу. Причини цього - не сезон та відсутність інформації - нові гравці тільки виходять з програмами "навчання / інформування" громадян про можливість зміни постачальника.

Поки зарано говорити про суттєві зміни в роботі цього сегменту ринку або цікаві пропозиції гравців. Думаю, що більшість постачальників, які збираються вийти на цей ринок, як і ми, знаходяться в ситуації, коли в найкоротші терміни, до початку опалювального сезону необхідно підготувати свої моделі до ефективної роботи зі споживачами.

Цінова конкуренція загострюється

Вільний ринок постачання природного газу населенню відкритий, і ми відзначаємо наявність конкуренції. Це позитивний фактор - заради цього і проводилася реформа ринку. У сегмент продажів газу населенню вийшла компанія НАК "Нафтогаз України". Її плани по завоюванню частки споживачів-фізосіб змушують постачальників, які володіють портфелем 98% цього ринку, відчувати конкуренцію і формувати свої, лояльні цінові пропозиції. Але поспішати споживачам не варто. Розповім чому.

ПСО по-новому або як НАК "Нафтогаз України" користується монополією на український газ

НАК "Нафтогаз" зробив свою пропозицію вартості газу населенню, запропонувавши її зафіксувати на рік вперед. Її аналіз дозволяє нам говорити про те, що компанія значно збільшила вартість ресурсу всього за місяць роботи на вільному ринку. Якщо на початку серпня пропозиція НАКу складала 3200 грн. за тис. куб. м газу, то в кінці серпня на вересень від компанії прозвучала ціна на рівні 4700 грн за 1 тис. куб. м. Зростання вартості ресурсу склало більше 45%. Виходить, що газ, видобутий державною компанією в Україні, який в серпні продавався по 3200 грн., нам намагаються продати по 4700 грн без видимих ​​причин здорожчання. Собівартість видобутку цього ресурсу особливо не змінилася за вказаний період.

Монополія на дешевий вітчизняний ресурс газу і зростання ціни на 45% менше ніж за місяць дозволяє вести високо маржинальний бізнес. Ми вважаємо, що маржа НАК "Нафтогаз" на продажах населенню за такої цінової політики перевищить 20%. Та компанії нічого не заважало при таких можливостях реалізувати споживачам газ значно дешевше.

У той же час інші діючі постачальники формують ціну за принципом "закупівля плюс". В цьому є економічна доцільність, так як вони закуповують ресурс на ринку. У його вартість закладені витрати на обслуговування, диспетчеризацію, покриття небалансів і ризики неплатежів. Ця модель ціноутворення прозора і зрозуміла нам.

Модель же формування цін у НАК "Нафтогаз" сьогодні не прогнозована, непрозора, а ціни незрозуміло завищені. Це дає привід учасникам ринку говорити про появу такого собі механізму "ПСО по-новому" і відхід від принципів чесної конкуренції цим гравцем. Адже НАК використовує природну монополію на дешевий ресурс - газ українського видобутку компанії "Укргазвидобування", щоб створювати конкуренцію чинним постачальникам.

Передумов до подальшого зростання цін немає

Світові біржі демонструють 20-річний мінімум цін на енергоносії. В Україні природний газ реалізується на умовах "імпортний паритет +". Він прив'язаний до біржових котирувань Європейського Союзу. На наш погляд, передумов до значного зростання цін на природний газ у зимовий період поки немає з наступних причин:

- в світі все ще спостерігається перевиробництво природного газу;

- сховища природного газу Європейського Союзу заповнені більш ніж на 80%, що є високим показником;

- ПСГ України заповнені ресурсом вже більш ніж на 80%. Очікується, що до початку опалювального сезону цей показник виросте до 95%. Цей фактор може утримати ціни на рівні сьогоднішніх котирувань.

Природний газ в Європі подорожчав, але це ненадовго

Останні кілька тижнів ми спостерігаємо здорожчання природного газу на європейських біржах більш ніж на 20%. Таке агресивне зростання цін пов'язане з відходом більшої частини генерації в Європі від використання вугілля та інших джерел на газ. Поштовхом до цього послужило світове падіння цін на газ. Знецінення ресурсу, а також високі температурні режими в ЄС стимулюють витрата електроенергії і, відповідно, природного газу на виробництво 1кВт електроенергії. Ми очікуємо, що вже у вересні ціни на природний газ в ЄС стабілізуються і повернуться до рівня попередніх періодів.

Чому ціни в Україні в серпні були нижче імпортних

Вартість газу в Україні в серпні формувалася на рівні 4500-4600 грн за 1 тис. куб. м. При цьому ціни на умовах "імпортний паритет +" були вище і складали 4800-4900 грн за 1 тис. куб. м.

Це означає, що в певному періоді газ українського видобутку продавався дешевше імпортного, що дало можливість постачальникам сформувати ціни для споживачів нижче показників "імпортний паритет +".

Чому не варто фіксувати ціни на газ на тривалий період?

Оскільки на ринку з'явилися пропозиції населенню купувати газ на рік вперед за фіксованими цінами, висловлю свою думку з цього приводу.

Перше. Ми не рекомендуємо домогосподарствам брати на себе ризики і укладати так звані "довгі" контракти з фіксованою ціною в майбутньому опалювальному сезоні. У світі складається складна ситуація зі споживанням, є ймовірність введення чергових карантинних заходів. Якщо вони будуть застосовані, ми побачимо зниження споживання природного газу в ЄС. Це призведе до утримання цін на поточному рівні і переплачувати немає сенсу.

Друге. Ми вважаємо цю пропозицію несвоєчасною. Покупець не готовий хеджувати зростання ціни шляхом її фіксування в літній сезон, тому що не відчуває і не розуміє ризики, які на нього покладає постачальник. Такі пропозиції будуть користуватися попитом на другий-третій рік роботи ринку, коли вибір постачальників і цінових пропозицій буде більш усвідомленим.

Наша компанія формує вартість ресурсу фізособам-споживачам природного газу переважно щомісяця до 25 числа, як того вимагають правила роботи на ринку, а також надає можливість закупити певний обсяг на період і використовувати його, коли потрібно. Всі активності по роботі в цьому сегменті ми запланували на початок опалювального сезону, коли покупцеві буде актуальний вибір постачальника і лояльна ціна.

Коли запаси газу в Україні можуть стати індикативом для Європи?

У зв'язку з великим заповненням підземних сховищ природного газу ми очікуємо високу пропозицію газу всередині країни в цьому сезоні. Дуже позитивно позначилося б на цінах для населення, якби в Україні були внутрішні індикативи, свій функціональний газовий хаб, на якому гравці могли б формувати внутрішню ціну за рахунок наявного попиту та пропозиції.

З такими запасами газу в сховищах, як сьогодні, Україна могла б стати ліквідним джерелом природного газу в Євросоюзі. На жаль, за останні п'ять років ні НАК "Нафтогаз України", ні Міністерство енергетики України не провели необхідну роботу для того, щоб в Україні з'явився газовий хаб і внутрішній ціновий індикатив.

Створення газової біржі дозволило б гравцям всередині країни отримати орієнтир у вигляді постійно діючого пропозиції і попиту, а також індикативів і ринкових котирувань. У НАК "Нафтогаз" є всі можливості і інструменти стати бенчмарком внутрішнього ринку. І від компанії все ще очікують таких корисних ринку нововведень.

Рекомендації покупцям

Утримати вартість природного газу на діючому рівні або здешевити його можуть описані мною чинники: непередбачуваність розвитку епідеміологічної ситуації, низька прогнозованість балансу виробництва та споживання природного газу в світі. У зв'язку з цим ми закликаємо споживачів не поспішати брати на себе ризики зі здорожчання природного газу.

На наш погляд, в ситуації, що склалася, більш розумно купувати газ за тарифами, які формуються на місяць вперед. Всім, хто бажає змінити постачальника, рекомендуємо реалізувати своє право вільного вибору. Але при цьому бути дуже пильними та аналізувати постачальників, як банківські установи. Не гнатися за низькою ціною, а розглянути інші критерії. Наприклад, як довго постачальник працює на ринку, скільки у нього активних клієнтів, яка у нього репутація на ринку і в ЗМІ, наскільки комфортні сервіси він пропонує. Бажаємо вдалого вибору!

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА