15:59 25.09.2020

Автор ІГОР КЛИМЕНКО

Не шкодую про жодне прийняте мною рішення за цей рік на посаді Голови Нацполіції України

4 хв читати
Не шкодую про жодне прийняте мною рішення за цей рік на посаді Голови Нацполіції України

Ігор Клименко, Голова Національної поліції України, генерал поліції другого рангу, доктор психологічних наук

 

Сьогодні, 25 вересня, минає рівно рік, відколи я був призначений Главою Національної поліції України. Коли мене питають, як він минув, я з усмішкою відповідаю: "По-різному". Бо цей період і справді був насиченим, складним та непередбачуваним. Але однозначно цікавим.

У своєму першому інтерв’ю я назвав основні проблемні зони, на яких планував зосередитися. Серед них і покращення реагування на повідомлення, і домашнє насильство, і боротьба з вуличною наркоторгівлею, і в загальному поглиблення взаємодії між підрозділами.

Рік минув швидко, але продуктивно. Ми справді реалізували багато з того, що було заплановано. Наприклад, запустили оновлену систему реагувань на заяви та повідомлення. Прийом повідомлень відбувається не лише телефоном, а й електронною поштою чи за допомогою мобільного додатку, які автоматично реєструються. Інформація невідкладно передається диспетчеру та черговим для організації реагування. Всі наряди поліції відображаються на електронній мапі, а із заявником зберігається зворотній зв'язок.

Цей зворотній зв'язок особливо важливий під час повідомлень про сімейне насильство. І на ці виклики направляють вже не звичайний наряд поліції, а одну із 45 мобільних груп з протидії домашньому насильству, які працюють в кожному регіоні нашої держави. Це поліцейські зі спеціальними знаннями та навичками. Про ефективність роботи поліції може говорити кількість звернень з цією проблемою. З початку 2020 року таких повідомлень зареєстровано 139 тисяч, а за аналогічний період минулого – трохи більше 91 тисячі. Тобто громадяни стали частіше звертатися до поліції за захистом від сімейного насильства. Із закритої "домашньої" теми вона стала гласною. І, тим самим, ця проблема набуває розголосу. А чим більше про неї говорять, тим більше людей зрозуміють, що насиллю вдома місця немає і що це ненормально.

Про боротьбу із наркоторгівлею я окремо писав у статті для блогу. І дійсно вважаю її однією із пріоритетних в роботі поліції, що й підтверджують результати проведених профільним підрозділом спецоперацій. З початку цього року поліцейські вилучили понад 2,6 мільйона доз наркотиків на понад 300 мільйонів гривень. Це дози, котрі так і не потрапили до споживача. На меті – системна ліквідація усіх пірамід наркобізнесу.

"Вори в законі". Певно, це був один із найгучніших законопроектів. Багато хто не вірив, що за нього проголосують, ми відчували потужний супротив. Але завдяки підтримці більшості народних депутатів врешті вдалося ввести поняття "вор в законі" та "злочинний вплив" у Кримінальний кодекс України, визначивши відповідні покарання за таку діяльність. Серед інших проголосованих наших ініціатив – посилення відповідальності за викрадення автотранспорту. Більше зловмисники не зможуть обійтися штрафами. Лише обмеження або позбавлення волі.

Водночас цей рік відзначився і гуманізацією кримінального законодавства – багато статей Кримінального кодексу перейшли в категорію кримінальних проступків. В структурі Нацполіції працюють новостворені підрозділи дізнання. З 1 липня дізнавачі отримали близько 200 тисяч кримінальних проваджень, які стали проступками, а це – понад 50% від загальної кількості зареєстрованих кримінальних проваджень. Завдяки цьому вдалося розвантажити слідчих, котрі зосередилися на  розкритті тяжких та особливого тяжких злочинів. 

На жаль, не обійшлося без ганебних історій за участі поліцейських. Найгучніша – насилля у Кагарлицькому відділі поліції. Мою реакцію на цей непорядний та недопустимий вчинок бачили всі: ми відразу ж передали всі зібрані нами матеріали співробітникам Державного бюро розслідувань та засудили дії нині уже колишніх правоохоронців. Щоб такого більше не повторилося, наразі активно впроваджуємо загальну систему моніторингу, котра контролюватиме дотримання прав людини працівниками поліції. Вона об’єднуватиме в єдиний комплекс відеофіксацію в ізоляторах тимчасового тримання, підрозділах поліції та відео з бодікамер.

Так, в Національній поліції вже розпочала роботу інформаційна підсистема "Custody Records". Вона надає можливість формувати єдине електронне досьє особи, яка перебуває під контролем поліції, та  обліковувати усі дії, які відбуваються із затриманими. Обладнання приміщень поліції засобами відеофіксації – однозначний позитив для обох сторін. З одного боку, це сприятиме попередженню неналежної поведінки поліцейських стосовно затриманих чи відвідувачів підрозділів поліції. І в той же час захистить правоохоронців від необґрунтованих звинувачень та провокацій.

Але найбільш неочікуваним випробуванням на посаді стали умови, в яких ми всі живемо й працюємо ось вже понад пів року. Пандемія коронавірусної хвороби внесла свої корективи не лише у наші повсякденні звички, а й суттєво додала роботи поліції. Ми стикнулися з новими викликами та стали невід’ємною частиною команди, яка має їх подолати.

Планів ще багато, потрібно їх реалізовувати. Але, аналізуючи перший рік на цій посаді, я вже можу впевнено сказати: я не шкодую про жодне своє рішення. Вони всі були виваженими та необхідними.

Попереду нас чекає велика перебудова. Ми працюємо над створенням нової структури Національної поліції та найближчим часом презентуємо її. Ці зміни необхідні в контексті проведеної реформи децентралізації в державі та для покращення ефективності роботи поліції на місцях. Всі зміни необхідні лише задля єдиної мети: щоб люди бачили, що поліцейський завжди поруч та кожного дня відчували свою захищеність.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА