15:59 18.03.2021

Автор ІГОР КЛИМЕНКО

Оцінка роботи Нацполіції в 2020 році: результати соціологічного дослідження

4 хв читати
Оцінка роботи Нацполіції в 2020 році: результати соціологічного дослідження

Ігор Клименко, Голова Національної поліції України, генерал поліції другого рангу, доктор психологічних наук

 

Розпочну з головного: рівень довіри громадян до української поліції становить 40,8%. Для порівняння – в країнах Європи цей показник коливається від 39% в Угорщині до 94% в Фінляндії. Звісно, у нас попереду ще багато роботи, але ми йдемо в правильному напрямку - якщо згадати, що довіра до міліції в 2014 році не перевищувала статистичної похибки.

Тепер докладніше про це дослідження і його результати.

Чому, навіщо і на якій підставі Нацполіція проводить соціологічне дослідження?

Тому що рівень довіри громадян було визначено як основний критерій оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції. Власне, так і прописано в Законі України "Про Національну поліцію".

Для дослідження та визначення рівня довіри був розроблений механізм, затверджений постановою КабМіну від 7 лютого 2018 року № 58 "Про затвердження Порядку проведення оцінки рівня довіри населення до Національної поліції".

Відповідно до Закону України "Про державні закупівлі" Державною установою "Центр обслуговування підрозділів НПУ" ініційована процедура визначення соціологічної служби і підготовлена ​​тендерна документація на закупівлю послуг з опитування громадської думки в оцінці рівня довіри населення до Національної поліції через відкриті торги.

6 жовтня 2020 року на сайті www.dzo.com.ua Нацполіція оголосила закупівлю послуг. У тендері перемогла компанія ТОВ "Форсервис ЮА Сейлз", з якою 13 листопада 2020 року було складено відповідний договір.

Методологія, терміни, репрезентативність соціологічного дослідження

Метод дослідження: структуроване інтерв'ю (face-to-face) за місцем проживання респондента.

Географія дослідження: опитування проводилося в 24 регіонах України та місті Києві (за виключенням тимчасово окупованих територій України).

Вибірка дослідження становить 15 тисяч респондентів, розрахована з дотриманням принципу репрезентативності для населення України старше 18 років (без урахування тимчасово окупованих територій України). Під час аналізу використані вікові інтервали: 18-29, 30-54 і старше 55 років.

Дизайн вибірки базується на розподілі населення у віці від 18 років за областями, типами населеного пункту, статтю і віком згідно з даними Державної служби статистики України станом на 1 січня 2020 року.

Загальні висновки

1. Найвищі оцінки ефективності своєї роботи за минулий рік поліція отримала в Закарпатській, Харківській, Миколаївській, Донецькій і Полтавській областях. А "неефективною" роботу поліції назвали респонденти в Житомирській, Одеській, Дніпропетровській і Запорізькій областях та в Києві.

2. Лідирують за рівнем довіри територіальні підрозділи Київської, Чернівецької, Вінницької, Черкаської та Івано-Франківської поліції. Найнижчий рівень – в Луганській області, місті Києві, а також у Запорізькій, Житомирській і Дніпропетровській областях.

3. 35% українців в цілому оцінюють рівень злочинності як "низький". 12,8% опитуваних сприймають рівень злочинності в країні як "високий". На думку приблизно половини населення (52,5%), стан злочинності в країні знаходиться на "середньому" рівні – як і в минулому році.

4. Перелік головних страхів українців в 2020 році залишився незмінним у порівнянні з 2019 роком.

Найбільше ми побоюємося:

• стати жертвою дорожньо-транспортної пригоди – 37,4%;

• стати жертвою будь-якого злочину взагалі – 22,5%;

• стати жертвою крадіжки з власного будинку – 21,7%.

5. За останній рік зросла кількість громадян, які готові допомагати поліції: з 34% в 2019 році до 37,4% в 2020 році.

6. Рівень ввічливості і доброзичливості поліцейських при спілкуванні з людьми виріс в порівнянні з 2019-м роком майже на 10%. 62,3% українців, які в минулому році контактували з поліцейськими, відзначили ввічливе звертання.

7. 1,5% опитаних вказали, що в 2020-му році зазнали з боку поліції навмисного нанесення побоїв, неправомірному жорстокому поводженню або тортурам.

Сподіваюся, що введення в відділеннях поліції Custody Records – системи відеофіксації – дозволить прибрати цю проблему з порядку денного!

8. У цілому ж тільки 3,8% серед усіх опитаних респондентів подавали скарги на дії поліції.

Динаміка порівняно з 2019 роком

У зв'язку з тим, що в 2019 році соціологічне дослідження проводилося за іншою методикою, провести повне порівняння показників неможливо. Тому оприлюднюю дані за тими параметрами, які можна порівняти коректно.

1. Зменшився відсоток тих, хто сприймає рівень злочинності в державі як "високий": з 21,7% у 2019 році до 12,8% у 2020-му.

2. З 27% до 33,4% в порівнянні з минулим роком зріс рівень задоволеності громадян тим, як поліція відреагувала на їх звернення або заяву.

3. Майже вдвічі зменшилися випадки брутального поводження співробітників поліції (з 20,2% до 9,6%).

Результати проведеного соціологічного опитування найближчим часом будуть оприлюднені на офіційному сайті Національної поліції України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОРІЯ ЛИТВИНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА