17:04 23.10.2020

Автор КАТЕРИНА ЗВЄРЄВА

Вперше за 29 років овочівники отримають державну підтримку України

4 хв читати
Вперше за 29 років овочівники отримають державну підтримку України

Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА), Міжнародний консультант ФАО

 

21-го жовтня на засіданні Кабінету Міністрів України затверджено Концепцію державної цільової програми розвитку овочівництва на період до 2025 року.

Це перший крок держави на шляху підтримки галузі овочівництва. Українська плодоовочева асоціація (УПОА) з весни поточного року збирала пропозиції від  фермерів та виробників овочевої продукції щодо подальшого розвитку галузі. Влітку розпочалася активна співпраця з профільним Міністерством, у першу чергу, щодо державної підтримки українських невеличких виробників.

За сприяння заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, за дієвої співпраці департаментів Міністерства з профільними асоціаціями виробників та за особистої підтримки Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка,  вдалося створити концепцію державної цільової програми розвитку овочівництва на період до 2025 року.

Затвердженням Концепції Уряд дослухався до думки українських овочівників

Ми провели числені засідання робочої групи з питань сприяння розвитку картоплярства та овочівництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, щоб визначити своєчасну концепцію розвитку галузі.

Концепція була розроблена Українською плодоовочевою асоціацією спільно з Інститутом водних проблем і меліорації, Інститутом овочівництва і баштанництва, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та українськими виробниками овочів. Основною проблемою, на розв’язання якої спрямована концепція, є забезпечення населення України високоякісною овочевою і баштанною продукцією, а також розвиток ефективного конкурентоспроможного виробництва.

Приємно зазначити, що затвердженням Концепції Уряд дослухався до думки українських овочівників. Це дозволить створити умови для ефективного розвитку галузі овочівництва, зміцнить позиції українського виробника та забезпечить населення України власною високоякісною овочевою продукцією.

Державну компенсацію потрібно надавати, в першу чергу, сільськогосподарським овочевим кооперативам, стимулюючи обєднання малих виробників

Сьогодні до 90% українського овочевого ринку знаходиться в тіні, що у грошовому еквіваленті становить не менше 40 млрд. грн.  Щоб малі фермери та сімейні фермерські господарства мали доступ до державної підтримки вони мають діяти у правовому полі, інтегруватися у сучасний комерційний ринок.  Тобто замість стихійної торгівлі мають бути системні поставки продукції, ефективна кооперація та легальні прибутки. Це дозволить розвиватися галузі, розвиватися державі, а споживачі будуть упевнені у якості та походженні тієї продукції, яку вони споживають.

Наразі Україна багато імпортує  - імпорт овочевої продукції зростає, а експорт, навпаки, знижується. У попередньому 2019 році  ми отримали негативне торгівельне сальдо щодо зовнішньоекономічних операцій зі свіжою овочевою продукцією, яке склало майже 100 млн. доларів США -  експорт овочів скоротився до 70 тис. тонн, а імпорт сягнув близько 200 тис. тонн.

Щоб українська овочева продукція була конкурентоспроможною на внутрішньому та зовнішніх ринках, необхідно забезпечити професійний процес вирощування, збору, доробки та зберігання продукції. Один невеличкий фермер власними силами це зробити не зможе. Для розвитку овочевої галузі в Україні потрібно в селах або районах, що спеціалізуються на вирощуванні однієї, двох або трьох культур створювати інфраструктуру з доробки продукції. При цьому, так званий, перший клас продукції готувався би на свіжий ринок, а другий - був би сировиною для переробних підприємств. Саму ж компенсацію потрібно надавати саме сільськогосподарським овочевим кооперативам, адже це буде стимулом для об’єднання виробників. Тож державна підтримка у частковому відшкодуванні вартості будівництва та/або придбання обладнання для кооперативних пакувальних центрів свіжої овочевої і баштанної продукції, а також часткове відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів.

Реалізація Державної цільової програми розвитку овочівництва дозволить до 2025 року:

  • підвищити ефективність та конкурентну спроможність овочівництва шляхом забезпечення в повному обсязі населення високоякісною, доступною за ціною продукцією;
  • збільшити частку підприємств, що займаються виробництвом овочів, в тому числі сімейних фермерських господарств і сільськогосподарських кооперативів, а також створити відповідні спеціалізовані кластери;
  • забезпечити ефективний розвиток вітчизняної аграрної науки.

Попереду новий етап -   спільними зусиллями потрібно розробити програму розвитку овочівництва на затвердження Уряду, щоб вперше за 29 років овочівники отримали державну підтримку України.

На засіданні Уряду було затвержено також концепцію програми розвитку промислового картоплярства на 2021 – 2025 роки. Нею передбачається забезпечення подальшого розвитку ринкової інфраструктури, будівництво  сучасних картоплесховищ, нових переробних потужностей та відновлення діяльності старих.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА