16:32 17.11.2020

Автор ВАДИМ АНЦИФЕРОВ

Правління Байдена: що потрібно знати бізнесу і до чого готуватися Україні

4 хв читати
Правління Байдена: що потрібно знати бізнесу і до чого готуватися Україні

Вадим Анциферов, інвестор, співзасновник і CEO компаній GoMage і Sellbery

 

Навколо перемоги Джозефа Байдена на виборах Президента США тривають гарячі дискусії, але, очевидно, вже можна замислитися, як при його правлінні буде змінюватися Америка і світ в цілому. США, ВВП яких становить приблизно 25% від світової економіки, так чи інакше будуть задавати темп і ритм усій планеті.

Які ринки і галузі цікаві майбутньому Президенту, на що він буде робити ставки? Про певні пріоритети Джо Байден заявив під час передвиборчої кампанії, щось він декларує на постійній основі. Інвесторам, представникам бізнесу по всьому світу важливо розуміти, що буде у фокусі уваги Байдена. Від цього, зокрема, буде залежати, куди варто інвестувати гроші і хто прямо або опосередковано отримає підтримку із впливового овального кабінету.

Варто зазначити, що не всі ініціативи Джо Байдена будуть підтримані, адже поки демократи лідирують лише на виборах в палату представників Конгресу. А ось контроль в Сенаті - поки під питанням, оскільки голоси розділилися порівну. Однак вплив нового Президента США на політику Америки і її головні вектори розвитку буде визначальним.

Галузі у фокусі Байдена

Середній клас і середній бізнес. Тут Штати чекає "переворот" підходу. Якщо Дональд Трамп всіляко підтримував великі корпорації і "спрощував" їм життя, то Байден на противагу планує підвищити податки на прибуток для великого бізнесу і домогосподарств з великими оборотами. Також він хоче перерозподілити податки для покращення життя простих американців.

Байден - це Президент "для середнього класу", і вся Америка в цілому про це. Новий очільник країни вважає, що великі корпорації, в тому числі транснаціональні (Google, Amazon, Apple та інші), багато заробляють, але віддають державі даже мало. Однак варто зазначити, що саме в цьому питанні бажання і можливості Байдена можуть піти врозріз один одному, адже нову податкову політику може не затвердити Конгрес.

Промисловість. Джо Байден виступає за те, щоб збільшити федеральне фінансування програм підтримки вітчизняного виробництва. Тож можна очікувати дій, спрямованих на стимулювання інвестицій в промислові галузі.

Зелена енергетика та інші екологічні ініціативи. Байден має намір повернути Штати до Паризької хартії з клімату. Він буде боротися за розвиток в країні альтернативних видів енергії (сонячної, вітрової та інших), за виробництво акумуляторних батарей під різні потреби.

Електромобілі. Це ще одна сфера інтересів США, яка буде набирати обертів. Планується введення контролю та обмежень щодо шкідливих викидів автомобілів. У вітчизняному автопромі Байден планує створити близько 1 млн робочих місць. А в розвиток інфраструктури для електромобілів - установку півмільйона зарядних станцій по всій країні - планують вкласти приблизно 2 трлн дол. Це дасть можливість мінімізувати споживання нафти, зробити країну як більш незалежною, так і більш екологічною.

IT і інші технології. IT-гіганти чекають від Байдена затишшя після бурі, влаштованої Трампом. Останній постійно нарікав на цензуру в мережі, спрямовану проти нього, намагався з'ясувати стосунки із CEO різних IT-гігантів. За Байдена цього не буде. А також ринок не буде обмежений для професіоналів з інших країн, що було раніше через міграційну політику Трампа.

У технологічному напрямку продовжиться "війна" США і Китаю за світове панування. А оскільки ринок величезний, перспективний, з практично необмеженими можливостями і капіталом - програвати жодна зі сторін не має наміру. По суті Байден не зійде з того шляху, що вибрав Трамп у цьому напрямку, адже вони стосуються питань і нацбезпеки, і фінансів.

А ось загальний підхід до міжнародної торгівлі новий Президент, швидше за все, буде змінювати. Позиція країни буде більш стриманою, позбавленою провокацій і націленою на діалог.

Сільське господарство. Перемога Байдена з великою ймовірністю підніме питання відновлення американського фермерського сектору після декількох років потрясінь від Трампа.

Банки і фінансову індустрію чекає більш жорстке регулювання, але це питання відкладене на майбутнє. Новий Президент, скоріш за все, зосередиться на аспекті фінансового захисту споживачів. Очікується, що його адміністрація активізує наглядову діяльність за кредиторами та збирачами боргів.

Українські надії

Звичайно, варто окремо зупиниться на питанні відносин України та США при новому очільнику Білого Дому. Зараз Україна перебуває у вкрай складному становищі. Наша політика непередбачувана, криза судової системи, немає стабільності, відповідальності політичних лідерів, фонд боротьби з коронавірусом витрачається нераціонально. Все це є стоп-фактором для потенційних інвестицій у нашу країну, адже бізнес любить планування і дотримання домовленостей. При цьому у нас значний дефіцит бюджету, можливі проблеми з отриманням зовнішніх позик, падіння ВВП (за прогнозами МВФ - на 7,2% до кінця року), зниження товарообігу за 10 місяців 2020 року на 9%.

В таких умовах питання підтримки з боку США - як політичної, так і фінансової - стоїть гостро. У тому-таки МВФ, на транші якого так розраховує Україна, Штати мають великий вплив.

Тож прихід Байдена до влади - дає Україні надію. Як мінімум на сприяння тому, щоб наша країна отримала різного роду підтримку на світовій арені. Але і Україні потрібно для цього докласти зусиль, а не далі "тонути" в корупційних скандалах, які сам Байден вважає одним з найбільших "тягарів" нашої країни.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА