15:16 21.01.2021

Автор ВАДИМ АНЦИФЕРОВ

Інвестиційні підсумки 2020 року: вихід нових компаній на фондовий ринок, непрогнозованість і рекорди

5 хв читати
Інвестиційні підсумки 2020 року: вихід нових компаній на фондовий ринок, непрогнозованість і рекорди

Вадим Анциферов, інвестор, співзасновник і CEO компаній GoMage і Sellbery

 

2020 рік був унікальний і непередбачуваний з різних точок зору, зокрема - в контексті інвестиційного ринку. Неможливо було передбачити березневий обвал акцій дуже багатьох компаній. Розпродажі, неймовірно високі ризики - ніхто не був спроможний зрозуміти, що ж буде відбуватися далі. Більшість тих, хто вчасно ризикнув, опинилися у виграшній позиції, тому що вони "намацали дно". Їм лишалося тільки чекати, коли страх і паніка переросте у величезний прибуток.

Загальні реалії ринку

Ралі ринку (стійке зростання цін) в 2020-му відбулося в розпал катастрофічної пандемії. Вона забрала понад 1,8 млн життів за минулий рік, зупинила багато бізнесів, деякі повністю зруйнувала, скасувала масові подорожі і завдала шкоди економікам. Водночас трильйони доларів були спрямовані на порятунок світової економіки (особливо у США). Це, а також ультранизькі ставки підживлювали невгамовні апетити жадібних інвесторів.

2020 рік став зоряним роком для фондового ринку Америки. Але можливості, які він відкрив, виявилися прийнятними не для всіх. Щоб ними скористатися, потрібно було мати не просто досвід в інвестуванні. Важливу роль грали витримка і віра в те, що ринок не тільки відновиться, але і зафіксує нові максимуми.

Продемонструвати ринкові стрибки можна дуже просто. Фондовий індекс Dow Jones Industrial Average у березні 2020 року опускався до 18.213,65 пунктів, а індекс S&P 500 до 2.191,86. Перший закрив рік з показником в 30.421,14 пункта, а другий - з 3.756,07 відповідно.

IPO-бум

2020 року на ринку IPO (первинного розміщення цінних паперів на біржі) стався справжній бум. За даними Stock Analysis на 30 грудня, на біржі США вийшли 480 компаній - минулого року таких налічувалося всього 233, тобто вдвічі менше.

За підрахунками Bloomberg, на американському ринку компанії, що проводили IPO, залучили майже $180 млрд. Ось одні з найуспішніших прикладів:

  1. Snowflake (хмарна компанія зі зберігання даних), вийшла на IPO 15 вересня. Ціна станом на 31 грудня - $ 281,4, зростання склало 134,5%.
  2. Palantir (компанія-розробник програмного забезпечення аналізу даних для організацій), вийшла на IPO 30 вересня. Ціна станом на 31 грудня - $ 23,55, зростання склало 214%.
  3. Airbnb (онлайн-майданчик для оренди приватного житла по всьому світу), вийшла на IPO 9 грудня. Ціна станом на 31 грудня - $ 146,8, зростання склало 116%.
  4. DoorDash (американська служба доставки їжі), вийшла на IPO 8 грудня. Ціна станом на 31 грудня - $ 142,75, зростання склало 40%.

Уроки для інвесторів

  1. Фондовий ринок не завжди відображає економіку

Коли 23 березня акції досягли дна і почали рости, багато інвесторів були в цілковитому нерозумінні. Різко зросла кількість випадків COVID-19. Ресторани, магазини та театри закрилися, а мільйони американців вишикувалися в чергу, щоб подати заяву на допомогу по безробіттю. Як міг ринок так добре працювати, коли у світі все руйнувалося?

Справа в тому, що фондовий ринок часто починає відновлюватися набагато раніше, ніж економіка. Під час фінансової кризи американські акції впали 9 березня 2009 року. Але, якщо фондовий ринок через певний час почав йти вгору, то пройшло сім років, щоб рівень безробіття опустився нижче докризового рівня.

2020-го - ситуація схожа. Акції протягом року зуміли піднятися до небувалих рекордів. Однак багато американських економістів кажуть, що не очікують до 2023 р. повного відновлення робочих місць, втрачених під час пандемії COVID-19.

  1. Прогнози - це лише прогнози і не більше

Для минулого року провідні стратеги Уолл-стріт зробили прогноз і визначили найбільший ризик щодо ринків - погіршення торгових відносин між США та Китаєм. Але торгівля практично повністю зникла з радарів багатьох експертів з управління капіталом вже на початку 2020 року. Ця тема швидко змінилася пересторогами щодо пандемії і економічного спаду.

За інформацією від The ​​Wall Street Journal, експерти також передбачали “скромні” доходи S&P 500. До березня 2020 аналітики провідних компаній з управління капіталом BMO Capital Markets і Oppenheimer Asset Management заявили, що в зв'язку із поточною ситуацією на ринку переглядають свої прогнози до кінця року. Інші скоротили свої цілі після весняної розпродажі, тільки для того, щоб підняти їх знову після літнього ралі. Інвестбанк Goldman Sachs Group Inc. знизив свої показники на кінець року до 3000 в березні, потім підняла їх до 3600 в серпні і до 3700 в листопаді. Індекс закрив рік на позначці 3756,07.

Під час пандемії ніхто не може знати, як будуть розвиватися події, тому прогнози просто не працюють.

  1. Рік технічних гігантів і неймовірних відкриттів

Саме так цей рік небезпідставно називає The Wall Street Journal.

У 2020-му Tesla Inc. стала найціннішим автовиробником в світі. А Airbnb дебютував на публічному ринку з оцінкою вищою, ніж у Marriott International Inc., Hilton Worldwide Holdings Inc. і Hyatt Hotels Corp. разом узятих.

Багато технологічних компаній непропорційно виграли від пандемії, яка змусила людей проводити більше часу вдома і в інтернеті. Лише кілька прикладів: Zoom Video Communications Inc. виросла за рік на 396%, що приблизно в 24 рази більше, ніж прибуток S&P 500. А інтернет-рітейлер Etsy Inc. додав 302%.

  1. Терпіння, ще раз терпіння

Іноді найкраща реакція на події - це відсутність реакції. Часто нові ввідні, непередбачені реалії, яких цього року було в рази більше стабільності, змушують інвесторів вмикати паніку, йти не в тому напрямку і багато втрачати. Наприклад, починаючи з лютого, акції багатьох компаній за кілька днів могли падати на 10-20%. Що й говорити, якщо один із найбільш стабільних - індекс S&P 500 - у середині березня продемонстрував такий політ вниз, якого не було з жовтня 1987 року - так званого "чорного понеділка". Поринувши у паніку, що далі буде тільки гірше, інвестори почали продавати акції значно дешевше, ніж купували, йдучи в значний мінус. Але далі ці ж акції починали рости, іноді ще більш стрімко, ніж падали.

2020-й продемонстрував, що в будь-якій ситуації важливо керуватися, з одного боку, досвідом і знаннями, а з іншого - гнучкістю й інтуїцією. Досвідчений інвестор завжди має план, оцінює ризики, може вчасно зупинитися, швидко реагувати. Він може тверезо оцінити свій портфель - наскільки він в певний момент несе ризики і як диверсифікувати їх.

Після такого досвіду і висновків минулого року, 2021 рік підштовхне багатьох прокинутися і подивитися на речі інакше. І це стосується як фондового ринку, так і багатьох інших економічних процесів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

ОЛЕКСАНДР МАТУСЕВИЧ

Відновлення лісів: потрібен компроміс

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Понад 11 млрд грн для бюджету та зростання активності бізнесу. Що ще демонструє останнє приватизаційне п'ятиріччя?

ІВАН ГАВРИЛЮК

Боєприпаси, дрони, роботи: понад 80 зразків ОВТ вітчизняного виробництва з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА