11:49 10.12.2020

Автор ВАДИМ АНЦИФЕРОВ

Tesla, Facebook, Microsoft і Visa на українському фондовому ринку: що змінить прихід гігантів?

4 хв читати
Tesla, Facebook, Microsoft і Visa на українському фондовому ринку: що змінить прихід гігантів?

Вадим Анциферов, інвестор, співзасновник і CEO компаній GoMage і Sellbery

 

В Україні є фондовий ринок, але це не точно. Скоріше він працює лише формально. Так, на ньому проходять певні операції, продають і купують окремі акції, хоча в основному торгують ОВДП. І при цьому навесні минулого року на ньому стали доступні для торгів акції Apple. А 8 грудня, за рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР), список поповнили акції компаній Tesla, Facebook, Netflix, Microsoft, AMD і Visa, а також фонду Invesco QQQ Trust SM. Та чи є сенс приводити на наш вельми скромний ринок таких гігантів? Насправді, так.

Український ринок зараз

НКЦПФР у своїх звітах надає статистику роботи ринку. Згідно з останніми документами, за результатами торгів, що проходили на ринку протягом січня-жовтня 2020 року, загальний обсяг біржових контрактів з цінними паперами склав 258,86 млрд грн. У порівнянні з цим же періодом 2019 року показник збільшився, але лише на 1,52%. Пік торгівлі, якщо його таким можна назвати, був у березні цього року і проявився сумою контрактів майже на 42 млрд грн.

Найбільший обсяг торгів за 10 місяців 2020 року стосувався операцій з ОВДП (облігаціями внутрішньої державної позики України) - 253,69 млрд грн або 98% від загального обсягу біржових контрактів. А ось на торги акціями припало лише 543 млн грн. Окремо на операції з акціями іноземних емітентів, за статистикою, припало лише 6 млн грн. Числа говорять самі за себе і без зайвих слів описують ситуацію на українському фондовому ринку, особливо в питанні торгівлі акціями компаній.

В цілому нині акції лише кількох десятків компаній можна купити на українському фондовому ринку. На практиці ж торгуються одиниці. Причому серед доступних є кілька іноземних емітентів: вже згаданий вище Apple Inc., також Freedom Holding Corp, Ukrproduct Group Ltd й інші. І тепер список стане більш потужним.

Але чи зможе це якимось чином вплинути на сам ринок, стане стимулом для його становлення в Україні?

Які зміни принесуть з собою на ринок західні гіганти?

Тільки місяць тому Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль озвучив амбітну мету - протягом трьох років створити в Україні цивілізований, а головне - працездатний фондовий ринок. І справа точно не за малим, а за дуже багатьма важливими і складними речами - від законодавства до визначення внутрішніх правил гри на ринку. При цьому бар'єрів теж достатньо - корупція, складний бізнес-клімат в країні, відсутність культури інвестування в цілому. І багато недовіри до всіх фінансових інститутів.

Саме підвищити рівень довіри до фондового ринку, який по суті навіть повноцінно не працює, - завдання з багатьма зірочками. І якраз вихід на нього таких гравців, як Tesla або Facebook, Microsoft або Visa - спосіб зробити перший впевнений і гучний крок в цьому напрямку. Бізнес, та й кожна людина, знає цих гравців ринку, їм довіряють, їх продукцією або послугами щодня користуються мільйони людей в нашій країні. Репутація цих компаній - шанс підвищити трастовість до всього ринку. А ще - викликати інтерес, привернути увагу масових споживачів до культури інвестування.

Крім цього, інвестиції в ці компанії - це "інвестиції в долар", а не в гривню. Долар - служить захисним активом, який убезпечує українського інвестора від девальвації.

Простий приклад. Якщо є вибір між акціями Apple і "Мотор Січ", у що швидше виникне бажання і буде логічніше вкласти кошти? Коли в першому випадку - компанія з іменем, один із найуспішніших світових брендів, який весь час зростає і розвивається, продається в доларах. А в другому - гривня і сумнівні перспективи. Вибір очевидний.

Однозначно, ринок виграє від того, що з'явиться можливість торгувати на ньому акціями Tesla, Facebook, Netflix, Microsoft, AMD і Visa. Це ж стосується акцій Invesco QQQ Trust SM -  одного із найстаріших і найбільш успішних біржових інвестиційних фондів на планеті.

Ці кроки - хороший спосіб популяризації самої ідеї розвитку фондового ринку в нашій країні. Якщо з'явиться попит на акції, інтерес, це допоможе швидше реформувати ринок, заводити на нього нових і нових гравців. За таких умов уряд буде змушений активніше включаться, приймати рішення, а не лише декларувати наміри.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Зупинка транзиту російського газу через Україну: агресор втратить мільярди

ІГОР ЖДАНОВ

Як з брудною водою ледь не вилили дитину Або як зберегти вітчизняне виробництво засобів тактичної медицини

ВІТАЛІЙ ГЕРСАК

Коли добра воля держави дійде до добровольців?

РУСЛАН ГОРБЕНКО

Війна триває 10 років. Ми не маємо права про це забувати

СЕРГІЙ ТАРУТА

"Санкційний Рамштайн": як зупинити ракетний терор росіян?

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Три запитання колишній очільниці Платінум банку

ВАДИМ ЧЕРНИШ

Сталий розвиток України: вибір між "пушкою" і "маслом"

СЕРГІЙ МАГЕРА

Екоцид світового масштабу: чи відповість Кремль за злочини проти довкілля

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Гойдалки? Та це нормально, навіть закономірно для криптовалют

МИКОЛА ОРЕХОВСЬКИЙ

Закон про декриміналізацію виробництва зброї: шлях до захисту та розвитку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА