10:25 24.11.2020

Автор ІНТС КРАСТІНС

Що робити "Сканії" – задовольнити протизаконні зазіхання чи продовжити інвестиції в Україну?

4 хв читати
Що робити "Сканії" – задовольнити протизаконні зазіхання чи продовжити інвестиції в Україну?

Інтс Крастінс, фінансовий директор "Сканія Україна"

 

Після читання новин в українських медіа напрошується висновок: через сім років після Революції Гідності і двох Президентів вітчизняна судова система все та ж. Нереформована, бездіяльна, впевнена в своїй безкарності. Рішення саме цих суддів зачіпають життєво важливі сфери країни - економіку і іноземні інвестиції, а це безапеляційно впливає на довіру до української держави.

Тези вище - не витяг з лекції для другокурсників-економістів, а елемент реальності. Будучи шведською міжнародною компанією, що входить в групу, до якої входять Volkswagen, Porsche і MAN, ми у всіх країнах працюємо в суворій відповідності з міжнародними та національними законами. Порушувати їх - безглуздо і безвідповідально. Тепер ви можете зрозуміти наше обурення вересневим рішенням Господарського суду Київської області, який підтримав безпідставний позов про стягнення з Scania понад 123 млн грн.

Змах чарівної палички

Scania CV AB працює в Україні з 1993 року через офіційного дистриб'ютора (дочірню українську компанію) і розгалужену дилерську мережу. З одним з цих дилерів - "Фірма "Журавлина" (м. Сарни Рівненської області) - ми в 2016-2017 роках за нашою ініціативою офіційно припинили співпрацю, оскільки компанія як мінімум з 2012 року не дотримувалася наших стандартів ведення бізнесу. Ми намагаємося уникати партнерів, які під час ремонту вантажних автомобілів використовують неоригінальні і б/у запчастини.

У відповідь екс-дилер в 2019-м подав необґрунтований позов про стягнення з Scania двох типів компенсацій:

  • втраченої вигоди, яку він нібито не отримав в 2012-2017 роках, оскільки інші дилери Scania продавали автомобілі, запчастини та надавали послуги в районах, які "Журавлина" вважала "своїми" (5 областей в Центральній і Західній Україні). Це звичайна практика в українському стилі doing business - підтримувати поділ країни на зони впливу. Однак в договорах між Scania і цим підприємством не було умов винятковості, тому заявлені вимоги надумані і безпідставні
  • фіктивної заборгованості по оплаті послуг з надання дилерських послуг за період 2012-2017 років. Таким чином, "Журавлина" прагнула стягнути з Scania сервісний збір в розмірі, який в кілька разів перевищує той, який зазначений не тільки в їх контракті, але і в договорах, до яких позивач відношення не має.

І зовсім не смішно, що вимоги про стягнення з іноземного інвестора понад 123 млн грн виключно ґрунтувалися на самостійно складених позивачем таблицях. Документальні підтвердження були відсутні. Ігноруючи всі доводи Scania про необґрунтованість претензій і повній відсутності доказів, 21 вересня суддя Господарського суду Київської області Світлана Чонгова задовольнила позов в повному обсязі - стягнути з Scania на користь "Журавлина" понад 123 млн грн (копійка в копійку), тобто суму, еквівалентну річним інвестиціям компанії в Україні.

Віддати чи боротися?

Європейські бізнес-стандарти і цінності компанії не дозволяють нам ігнорувати відверто незаконне рішення суду, кінцева мета якого - привласнення активів Scania. Апетит позивача величезний: штраф перевищує загальну суму інвестицій в будівництво і оснащення повноцінного центру обслуговування вантажівок європейського зразка.

Ситуація абсурдна, тому що подальша стратегія роботи Scania в Україні може залежати від одного-єдиного випадку, учасники якого - персонажі болівудського фільму: скривджений екс-партнер, недобросовісна суддя і сумлінна іноземна компанія, яка одного разу вирішила вийти на ринок країни підвищеного ризику. Це про Україну, так. І, хоча раніше ми думали, що ті часи давно пройшли, реальність інша.

Особисто мені не подобається, коли нас ставлять перед вибором - задовольнити затверджені корумпованим судом незаконні позови або продовжувати інвестувати в українську економіку, забезпечуючи робочі місця і сплачуючи чималі податки в повному обсязі (трохи менше 100 млн євро протягом 1998-2020 рр).

Toxic

Рішення стягнути з великого міжнародного інвестора Scania величезну суму є індикатором токсичності інвестиційного клімату в Україні. Ситуація може мати довгострокові негативні наслідки для національної економіки та інвестиційних ініціатив керівництва країни, оскільки великі інвестори можуть переглянути свої наміри вкладати кошти в Україну.

Що важливо для інвестора і Scania в тому числі? Захист від норовливих судів і підтримка з боку влади. Ми раді, що Тимчасова спеціальна комісія із захисту прав інвесторів ВРУ взялася за розбір нашої ситуації, і ми впевнені, що на їх думку буде орієнтуватися апеляційний суд, в який ми вже звернулися. І ми готові боротися аж до Верховного суду і подачі позову проти України як держави, чий менеджмент допустив таку ситуацію.

Нам не потрібні "інвестняні", що вже стали інтернет-мемом. Нам потрібен справедливий і неупереджений розгляд нашої справи.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА