15:43 24.11.2020

Автор ОЛЕКСАНДР КАЛЕНКОВ

Необґрунтоване підвищення тарифу на передачу електроенергії призведе до втрати тисяч робочих місць вже в наступному році

2 хв читати
Необґрунтоване підвищення тарифу на передачу електроенергії призведе до втрати тисяч робочих місць вже в наступному році

Олександр Каленков, президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром"

 

Цей рік для України став одним з найскладніших. Промисловість впала більш ніж на 7%, збитки за дев'ять місяців - понад 100 мільярдів гривень. Аграрії скаржаться на неврожай. На енергоринку - хаос з мільярдними боргами. Але в занепаду промисловості та поганому врожаю є об'єктивні причини - пандемія коронавірусу і посушливе літо. А ось в хаосі і боргах на енергоринку винна недбалість конкретних людей. А саме - членів Нацкомісії з держрегулювання енергетики і комунальних послуг, вони замість того, щоб відрегулювати ринок, дозволили спекулянтам заробляти на ньому мільярди гривень. А зараз - намагаються виправити ситуацію черговим підвищенням тарифу на передачу електроенергії.

Попереднє підвищення тарифів на електроенергію, більш ніж наполовину, було всього півроку тому - в липні. Тоді ми чесно сказали: це максимальне підвищення, яке зможе пережити галузь. Але нас не почули. І вже з 1 грудня ціна виросте ще на 30%.

З того, що ми чуємо - рішення підвищити тариф на передачу пов'язано з компенсацією витрат тарифу на «зелену» енергетику. Це можна зрозуміти: держава брала на себе зобов'язання, і вона повинна ці зобов'язання виконати. Що незрозуміло - чому весь ринок, чому вся промисловість повинна покривати ці зобов'язання держави? Якщо держава брала на себе зобов'язання - держава може і повинна покрити ці зобов'язання, за рахунок державного бюджету.

Більш того: влітку цього року Верховна Рада прийняла закон, в якому зазначено, що борги перед «зеленими» енергетиками  будуть покриватися за рахунок випуску ОВДП. Той же закон говорить: в 2021 році в бюджеті буде передбачено, що як мінімум 20% витрат на зелену енергетику будуть покриватися за рахунок бюджету. І це правильно. З точки зору економічної логіки, кожна гривня яка зараз вилучається з промисловості у вигляді підвищених тарифів, призведе до недоотримання в бюджет сум на порядок більше. Це добре видно в металургії, яка покриває близько 60%  енергоспоживання всієї промисловості.

В умовах кризи промисловість бореться за кожну гривню собівартості. Рішення, яке зараз приймає НКРЕКП, - це додаткові мільярди гривень, які українська промисловість повинна буде заплатити. Наша продукція стане неконкурентоспроможною, десятки тисяч робочих місць виявиться під загрозою скорочення. І не тільки в металургії, але суміжних і обслуговуючих галузях. Вантажі металургів і гірників становлять понад 40% вантажів Укрзалізниці та більше 45% вантажів морських портів України.

Рішення, яке приймає зараз НКРЕКП - економічно необґрунтоване і призведе до того, що ми будемо втрачати робочі місця вже в наступному році.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА