14:37 10.12.2020

Автор ОЛЕКСАНДР КАЛЕНКОВ

В кінцевому рахунку населення виграє від ринкових цін на електроенергію

3 хв читати
В кінцевому рахунку населення виграє від ринкових цін на електроенергію

Олександр Каленков, президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром"

 

Промисловість вітає ініціативу уряду нарешті навести порядок на роздрібному ринку електроенергії. Будь-яка незавершена реформа, викривляє роботу ринків. Лібералізація в частині цін для промисловості, введення навантаження у вигляді фінансування "зеленої" енергетики через тариф на передачу це несправедливий шлях розвитку енергетики. Приведення побутових тарифів до ринково обґрунтованого рівня - це єдино правильне рішення. Від нього в кінцевому підсумку виграють всі - і громадяни, і бізнес, і економіка країни.

Традиційно найбільш слабкою функцією публічної влади є - комунікації. Питання тарифів для населення завжди розглядається як найбільш впливові на громадську думку. Тому, уряду потрібно пояснити населенню, чому це рішення правильне і корисне. Адже, коли країна перекладає все навантаження по оплаті електроенергії на промисловість, то населення в такому випадку платить двічі.

Постійне підвищення ціни на електроенергію для промисловості рівно на стільки ж здорожує товари, які населення купує в магазинах. При цьому для промисловості вартість електроенергії може становити до 60% всієї собівартості продукції. Пропорційно ці витрати перекладаються на кінцевого споживача. Будь-то продукція великої промисловості або хліб, йогурт або фруктовий сік.

У цьому році держава тричі підвищувало тариф на передачу електроенергії магістральними електромережами, що призводило до постійного зростання кінцевих цін для промислових споживачів. У 2019 році таких підвищень було 2. В результаті 5 підвищень за півтора року. Все це впливало на вартість товарів і послуг і конкурентоспроможність української економіки.

Подальше підвищення просто неможливо. Досягнута економічна межа, при якій вже буде скорочення виробництва і зниження ВПП. Все тому, що жоден бізнес не зможе оплачувати високі тарифи для промисловості.

Опустимо за дужки, що частина людей зовсім можуть втратити роботу, оскільки бізнес не витримує постійного зростання витрат на електроенергію і закривається. Адже тим, хто втратив роботу за великим рахунком буде все одно, який тариф на електроенергію, тому що у них не буде джерел доходу.

У цьому році при підвищенні тарифів на передачу держава в особі держкомпанії "Укренерго" озвучував два аргументи. Перше - субсидування населення, а друге - це субсидування "зеленої" енергетики.

Природно, що якщо тарифи для населення будуть приведені до економічно обґрунтованого рівня, це зніме частину навантаження на бізнес, адже це все сполучені судини. У підсумку виграє не тільки промисловість, але і населення, яке за товари буде платити меншу ціну

Безперечно, підвищення цін не вирішує всіх проблем і перекосів в галузі від яких страждає українська економіка. У той же час, це крок, який назрів і перезрів.

Ми раді чути заяви міжнародних партнерів про підтримку ідеї уряду, якщо не ліквідувати повністю, то принаймні суттєво зменшити крос-субсидування на ринку електроенергії.

Енергоринок винен буті прозорим в и тарифи повинні буті економічно обґрунтовані. Це єдина життєздатна конструкція в довгостроковій перспективі. Всі міжнародні організації, з якими співпрацює Україна виступають саме за це - тарифи для населення повинні буті економічно обґрунтовані.

 З політичної точки зору підвищення тарифів завжди складне рішення, але уряд повинен зуміти пояснити своїм громадянам, що іншого способу досягти європейського рівня життя, як впровадити ринкові реформи, просто не існує.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА