14:27 11.12.2020

Автор ЮЛІЯ ОВЧИННИКОВА

Україна будує своє смарагдове законодавство

5 хв читати
Україна будує своє смарагдове законодавство

Юлія Овчинникова, народна депутатка, "Слуга народу"

 

04 грудня 2020 року ми зареєстрували у Верховній Раді України законопроєкт  «Про території Смарагдової мережі» (№ 4461). Проєкт Закону підписали 59 депутатів зі всіх фракцій парламенту. Основна мета законопроекту – забезпечення збереження типів природних оселищ та видів природної фауни та флори, що підлягають особливій охороні для виконання міжнародних зобов’язань, зокрема імплементації положень Оселищної та Пташиної директив.

Що таке Смарагдова мережа?

Смарагдова мережа (мережа Емеральд, Emerald Network) – це загальноєвропейська мережа особливо цінних природних територій для збереження рідкісних видів флори та фауни та типів природних оселищ, які охороняються на європейському рівні. 

Мережа Емеральд проектується в державах, які є сторонами Бернської конвенції (всього 50 держав та Європейський Союз), у країнах Європейського Союзу. На виконання Бернської конвенції створюється мережа NATURA 2000, яка проєктується за аналогічними принципами, що і Смарагдова мережа, але використовує юридичні і фінансові інструменти ЄС. У межах ЄС та Ради Європи формування Смарагдової мережі є основою всієї природоохоронної роботи. Тому розробка і впровадження Смарагдової мережі – це і є наша євроінтеграція у сфері охорони природи.

До складу Смарагдової мережі входять ті території, що дійсно є цінними для видів і оселищ, які є важливими для всієї Європи. Це дуже раціональний підхід, адже лише на міжнародному рівні можна дати реальну оцінку того, що потребує охорони в першу чергу, а що – ні. Зміст нового для України «смарагдового» статусу територій полягає в тому, що нова господарська діяльність, якщо таку хтось запланує на смарагдових територіях, повинна буде проходити спеціальну процедуру оцінки – чи не шкодитиме вона саме тим видам і оселищам, для яких створена кожна конкретна територія. Дуже прозоро, об’єктивно і фахово. Саме такі стандарти є пріоритетними в природоохоронному європейському законодавстві. У майбутньому, після входження України до ЄС, користувачі земельних ділянок отримують доступ до фінансових інструментів ЄС, які використовуються для збереження та розвитку територій, що входять до мережі NATURA 2000.

Стан створення Смарагдової мережі в Україні

Український перелік територій Смарагдової мережі складається з 377 територій площею близько 8 млн. га. Ця мережа не є повною і потребує розширення в частині пошуку нових територій для збереження окремих видів і природних оселищ, для яких на біогеографічних семінарах Бернською конвенцією визначено недостатній рівень представленості в мережі запропонованих природоохоронних територій. Прикладом такого виду є гвоздика бузька (Dianthus hypanicus) – це ендемік України, Бернською конвенцією оцінено, що мережа для нього потребує суттєвого доопрацювання. При цьому основна частина популяцій виду може зникнути вже найближчим часом через підняття рівня води в Олександрівському водосховищі Южноукраїнського енергокомплексу до відмітки 20,7 м.

 

Що передбачається законопроектом

 

  • зміна підходу до управління природоохоронною територією з «охорони» території до «збереження окремих природних оселищ та природної фауни і флори» шляхом планування та реалізації заходів, які необхідні для підтримання або відновлення природних оселищ та популяцій видів природної флори і фауни у сприятливому статусі збереження;
  • встановлення чітких критеріїв відбору територій Смарагдової мережі та визначення переліків видів флори і фауни, типів природних оселищ, для яких визначаються території Смарагдової мережі;
  • функціонування Національного реєстру територій Смарагдової мережі та системи моніторингу статусу збереження типів природних оселищ та видів природної фауни і флори;
  • розроблення планів управління територіями Смарагдової мережі, які включають заходи для збереження кожного пріоритетного виду флори і фауни та природного оселища;
  • впровадження механізму оцінки впливу на територію Смарагдової мережі;
  • створення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері охорони та використання природно-заповідного фонду, екологічної та Смарагдової мереж, збереження біорізноманіття.

 

Україна будує власне смарагдове законодавство, чого не робили інші держави, які будучи країнами членами ЄС, одразу орієнтувались на норми ЄС. Смарагдова мережа є галуззю, в якій Україна у останні роки стала європейським лідером. Ця робота зроблена багато в чому зусиллями експертів громадських організацій. Зокрема, до цих робіт долучились понад 100 професійних біологів, експерти ГО «Українська природоохоронна група» та МБО «Екологія-Право-Людина». Водночас, саме ця робота на європейському рівні показала, як багато державних справ можуть бути зроблені силами експертів громадських організацій. 

Дякую щиро всім експертам, які на різних етапах долучилися до підготовки цієї законодавчої ініціативи. Зокрема Олегу Бондаренку – голові комітету з питань екологічної політики та природокористування, Роману Абрамовському – Міністру захисту довкілля та природних ресурсів, Олександру Краснолуцькому – заступнику Міністра захисту довкілля та природних ресурсів, Роману Шахматенку – заступнику Міністра захисту довкілля та природних ресурсів, Анастасії Драпалюк – начальнику відділу з питань охорони та використання природно-заповідного фонду, ведення державного кадастру департаменту природно-заповідного фонду Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Петру Тєстову – раднику  Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, Олені Кравченко - главі та команді Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина», Олексію Василюку та команді ГО "Українська природоохоронна група", Дмитру Скрильнікову – адвокату, голові ГО «Бюро екологічних розслідувань», Катерині Борисенко – ГО «Українська природоохоронна група», Анні Куземко – доктору біологічних наук, провідному науковому співробітнику Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, Василю Костюшину – кандидату біологічних наук, завідувачу відділу моніторингу та охорони тваринного світу Інституту зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України, Наталії Богдан – помічнику-консультанту народного депутата, Наталії Мовчан – помічнику-консультанту народного депутата та всім членам робочої групи при комітеті з питань екологічної політики та природокористування Верховної Ради України.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА