10:58 25.03.2021

Автор ЮЛІЯ БУРМІСТЕНКО

Інсайти з 4-го Українсько-німецького бізнес форуму

3 хв читати
Інсайти з 4-го Українсько-німецького бізнес форуму

Юлія Бурмістенко, радниця генерального директора ДТЕК з міжнародних зв’язків

 

19 березня в Берліні відбувся 4й Україно-німецький бізнес форум. У ньому приймали участь майже  400 представників інвестиційної спільноти, бізнесу, а також урядовці України та Німеччини. Ключовою темою всіх дискусії був Зелений курс (Green Deal). Пані Канцлерка, відкриваючи Форум, підтвердила, що Україна посідає особливе місце у зміцненні енергетичної безпеки Європи, маючи, передусім, на увазі транзитну інфраструктуру. Для Німеччини важливо надавати Україні підтримку із передачі досвіду щодо відмови від вугілля, трансформації вугільних регіонів, але також розвитку відновлювальних джерел енергії та зміцнення партнерства для розвитку водневої економіки. Водень посідав окреме місце у дискусіях. Україна, в свою чергу, підтвердила прагнення стати повноцінним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії. Таким чином тема енергетики посіла значне місце в планах розвитку Україно-німецьких відносин, про що, в своїх промовах та дискусії, відзначили запрошені спікери.

  • Перш за все, пан Вітренко (діючий міністр енергетики України Юрій Вітренко) та пан Файхт (Державний секретар Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини) погодилися, що енергетичний перехід, передусім є основою фундаментальної трансформації економіки, створення нових робочих місць. Так, нарощування долі ВДЕ має супроводжуватися розвитком можливостей для зберігання енергії (storage), тобто це зелений водень та батарейки. Пан Файхт звернув увагу на те, що звичайно потрібний «майстер план», але навіть він буде оновлюватися, зважаючи на процес інновації, який неодмінно супроводжує енергетичний перехід. Отже головним є стабільні, зрозумілі рамкові умови для інвесторів та стимулювання конкуренції, яка допоможе знизити вартість енергетичного переходу.
  • Наступним питанням, яке активно коментували учасники, був досвід щодо механізму підтримки ВДЕ. Відмічалося, що Німеччина вже пройшла шлях, схожий на той, який зараз долає Україна. На цьому шляху важливо зберігати довіру інвесторів, створювати формати роботи, які дозволять приймати рішення у тісних консультаціях між урядом та бізнесом. На думку німецьких партнерів, також важливо, щоб працював ринок, оскільки він є рушійною силою для енергетики. Пан Майкснер (Старший Віце-президент регіону Європа компанії «Сіменс Енергетика АГ»), підкреслив важливість працюючого механізму аукціонів для ВДЕ, які зможуть забезпечити стабільність та довіру інвесторів.
  • Говорячи про конкретні проекти щодо водню, уряд Німеччини до вересня планує започаткувати дві моделі міжнародного співробітництва, до яких буде активно залучена Україна, а саме:
  • створення фундації H2Global, яка буде залучатися до проведення аукціонів із зеленого водню. Уряд Німеччини буде компенсувати компаніям різницю у цінах на водневі технології, щоб забезпечити створення та масштабування ринку водню;
  • запровадження правил надання субсидій на індивідуальні проекти із водню. Будуть охоплені два напрямки, безпосередньо виробництво зеленого водню, який далі буде експортуватися до Німеччини та переробка водню у метанол або синтетичні палива.

ДТЕК вже робить свій внесок у німецько-українське енергетичне партнерство у сферах відновлюваної енергетики, вугільної трансформації, енергоефективності, а також водню. Адже ДТЕК став першою компанією в Україні, яка увійшла до Асоціації Hydrogen Europe, що об'єднує лідерів в сфері застосування водневих технологій в Європі. Це членство дає можливість компанії формувати мережу прямих контактів з міжнародними партнерами, зацікавленими у розвитку водневої економіки як в Україні, так і по всьому світу.

Отже, пропонуємо всім гравцям енергетичного сектору України долучитися до виконання домашнього завдання з реформ, та слідувати шляхом зеленого переходу – Energie Wende – задля досягнення вуглецевонейтральності нашої держави.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА