19:00 26.03.2021

Автор ВЛАДИСЛАВ МОРОЗ

Чи є в українців хвилина на Годину Землі

3 хв читати
Чи є в українців хвилина на Годину Землі

Владислав Мороз, віце-президент та генеральний директор Ново Нордіск Україна

 

27 БЕРЕЗНЯ о 20:30 за київським часом відзначається важлива година для кожного жителя нашої планети - стартує щорічна ініціатива Всесвітнього фонду природи WWF - Україна, Година Землі.

Цього року, незважаючи на умови глобального локдауну, кожен може продемонструвати свою відданість нашій планеті та боротьбу за чисте майбутнє. Все, що потрібно зробити, - це вимкнути зайве світло на одну годину у своїх будинках.

Однак чи актуальна ця ініціатива для України? Чи справді ми повинні боротися за право на екологічно безпечне існування, або зміни клімату та інші екологічні проблеми, якими стурбовані всі розвинені країни, нас обминають?

Поки увага медіа та суспільства прикута до глобального, мене турбує екологічний стан нашої країни. Окрім загрози від наслідків зміни клімату, Україна потерпає одночасно від багатьох інших екологічних загроз, кожна з яких може обернутися катастрофою. Серед найгостріших проблем, варто тільки згадати сміттєву кризу, масові вирубки лісів, забруднення повітря та нераціональне використання природних ресурсів.

Часто націленість компаній на короткострокові результати призводить до нехтування екологічними проблемами. І я, як представник бізнесу, вважаю, що саме виробники повинні нести відповідальність за вплив своєї промислової діяльності на навколишнє середовище і за те, що їх продукція безпечно переробляється або утилізується.

Цей принцип вже давно і успішно діє в Європі, тому я переконаний, що екологічна відповідальність є новим імперативом передового бізнесу.

Коли я очолив офіс Ново Нордіск Україна в 2018 році, мене вразило глибоке занурення данської компанії в питання навколишнього середовища та зміни клімату, відчуття відповідальності за свій вплив на навколишнє середовище, а також різноманітність програм та амбітних цілей сталого розвитку, які фармацевтична компанія ставить перед собою.

У наш час все більше корпорацій і інвесторів у всьому світі усвідомлюють ризики, викликані зміною клімату та необхідність негайних дій. Дійшло до того, що деякі найбільші нафтогазові компанії і технічні гіганти  конкурують у досягненні все більш амбітних цілей щодо вуглецевої і кліматичної нейтральності, оскільки екологічна стратегія стає чи не найважливішою складовою в боротьбі за прихильність споживачів і інвесторів.

Багато світових компаній борються зі зміною клімату шляхом зменшення викидів вуглекислого газу від своєї діяльності, скорочення промислових відходів, раціонального використання природних ресурсів і сприяння зміні поведінки серед своїх працівників, споживачів та екосистем.

На мою думку, Ново Нордіск може стати позитивним прикладом для всієї галузі. З 2020 року всі виробничі потужності компанії тепер працюють тільки на відновлюваній електроенергії. Але це тільки початок. До 2030 року компанія поставила перед собою амбітну мету – звести будь який негативний вплив на навколишнє середовище до нуля.

В Україні діяльність компанії також спрямована на покращення навколишнього середовища, що полягає у відмові від пластику, переробці та використанні екологічно чистих матеріалів у своїй діяльності, зменшенні викидів СО2 та підвищенні обізнаності працівників про охорону навколишнього середовища.

Я радий бачити, як інші українські підприємства все частіше застосовують рішення та технології, спрямовані на покращення стану довкілля. Компанії починають усвідомлювати, що екологічні підходи є однією з важливих конкурентних переваг. Хоча й таких дій ще недостатньо для кардинальної зміни екологічної ситуації, це вже прогрес.

Вирішення екологічних проблем в Україні та світі - це величезне завдання, виконання якого можливо лише за допомогою рішучих дій бізнесу та тиску громадськості і споживачів. Не слід чекати створення сприятливих умов від органів державної влади, адже починати діяти потрібно вже зараз. Будь-яка галузь може віддати перевагу більш екологічним методам діяльності, а споживачі можуть збільшити попит на екологічно чисту продукцію.

Маленькі кроки, такі як вимкнення світла на годину та вибір на користь екологічно чистого виробника, можуть мати великий вплив і зрушити справу з мертвої точки. Година Землі - це більше, ніж символ підтримки, ця подія є імпульсом до негайних змін.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА