15:26 06.05.2021

Автор ЯНА МИХАЙЛЮК

Блокування податкових накладних: що робити?

4 хв читати
Блокування податкових накладних: що робити?

Яна Михайлюк, к.ю.н., адвокат, радник TOTUM LF

 

Починаючи з 2017 року податківці наділені правом зупиняти реєстрацію податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН). Причиною запровадження цієї системи була боротьба з так званими податковими "скрутками", але на практиці проблеми виникли й у платників, які здійснюють абсолютно реальні поставки. При цьому, страждають одразу дві сторони операції: продавець, якому завдається репутаційна шкода та додається обов’язок таку податкову накладну розблокувати, та покупець, який поки податкову накладну не розблокують, не може сформувати податковий кредит.

Так що ж робити бізнесу у разі блокування податкових накладних?

По-перше, найкраще вирішення проблеми – це запобігання її виникненню.

  1. Враховуючи, що в разі блокування податкових накладних найбільше страждає покупець, адже саме у нього виникає додаткове фіскальне навантаження, то захистити його права можна через закріплення в договорах поставки положень, за якими умовою здійснення оплати за товар (повної чи часткової) є реєстрація податкової накладної в ЄРПН. Однак, потрібно врахувати, що закріплення штрафних санкцій, які постачальник має сплатити покупцю, якщо податкова накладна буде заблокована, на практиці не дає позитивного ефекту для покупця. Судова практика у таких справах свідчить про часті відмови у задоволені вимог щодо стягнення таких штрафних санкцій.
  2. Не варто ігнорувати подання до ДПС Таблиць даних платників податків, у яких вказуються товари та послуги, які платник на постійній основі купує та продає. В подальшому податкові накладні по товарах та послугах, вказаних у таких Таблицях, не будуть блокуватися (крім випадків включення постачальника до переліку ризикових суб’єктів господарювання).
  3. Довіряй, але перевіряй. Перед стартом будь-яких договірних відносин, а обов'язково якщо вони повинні бути довготривалими або зі значними обсягами поставок, то варто перевіряти свого контрагента ще до укладання договору. Насамперед потрібно звертати увагу на наявність у майбутнього контрагента критеріїв, які є підставою для блокування накладних. Наприклад, податкові накладні можуть блокуватися, якщо постачальник не подає податкової звітності, у нього відсутні банківські рахунки тощо.

По-друге, якщо проблема все таки виникла, то її потрібно правильно вирішувати.

  1. Якщо податкову накладну заблоковано, необхідно ретельно підійти до підготовки письмового пояснення здійснюваної господарської операції та пакету документів, які підтверджуватимуть, що поставка за податковою накладною не є фіктивною. Саме на підставі цих пояснень та документів, територіальний орган ДПС буде вирішувати, чи розблоковувати податкову накладну. Тому потрібно надавати до контролюючого органу не лише документи щодо конкретної операції поставки, за якою податкову накладну було заблоковано, але й документи, що пов’язані з такою операцією. Наприклад, це можуть бути документи щодо наявності у постачальника складських приміщень, договорів з перевізниками тощо. Якщо ж територіальний орган ДПС прийме негативне рішення, то його можна оскаржити до ДПС України.
  2. У разі коли адміністративне оскарження не дало результатів, то захистити свої права можна шляхом звернення до суду. При цьому, на етапі судового оскарження покупці, які не можуть сформувати податковий кредит через блокування податкової накладної, можуть бути залучені до справи у якості третьої сторони. Це дозволить як відслідковувати хід оскарження, так і подавати до суду додаткові докази та пояснення.

По-третє, навіть негативна ситуація може мати позитивний фінал.

Рішення ДПС про блокування реєстрації податкових накладних часто є незаконними і в результаті оскарження скасовуються. Водночас платники можуть зазнавати значної майнової шкоди в результаті такого незаконного блокування. Так, наприклад, покупці можуть повністю втратити податковий кредит, а постачальники – ділові відносини з контрагентами.

У зв’язку з цим, платники, які зазнали шкоди від незаконного блокування реєстрації податкових накладних, можуть звертатися до ДПС з вимогами про відшкодування такої шкоди. Хоча протягом тривалого періоду часу суди з різних причин відмовляли платникам в задоволенні таких позовних вимог, то нещодавно практика змінилася. Зокрема, рішенням Великої Палати Верховного Суду від 14.04.2020 у справі № 925/1196/18 зобов'язано ДПС відшкодувати  матеріальну шкоду (збитки), упущену вигоду та, навіть, моральну шкоду. Враховуючи це, шанси отримати позитивне рішення про відшкодування ДПС заподіяної платнику податків шкоди значно зросли.

Отже, хотіли як краще, а вийшло як завжди.

Хоча система зупинення реєстрації податкових накладних запроваджувалася для боротьби з фіктивними операціями, проте, на практиці створила чимало проблем для реального сектору економіки. Швидше за все, що у існуючому чи модифікованому вигляді вона продовжуватиме діяти. У таких реаліях єдине, що залишається бізнесу – це мінімізувати свої ризики ще на етапі укладання договорів, належно документувати господарські операції та бути готовими захищати свої права у суді.  

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА