16:45 31.05.2021

Автор ІГОР УМАНСЬКИЙ

Для чого Ігор Уманський створив платформу "НЕП"

3 хв читати
Для чого Ігор Уманський створив платформу "НЕП"

Ігор Уманський, Голова платформи "Національна економічна політика", двічі міністр фінансів України


В суботу я презентував стратегічну платформу "Національна економічна політика", скорочено НЕП. До цієї події ми з однодумцями йшли багато місяців, відтоді, як я пішов з посади радника голови Офісу Президента України.

Нажаль, я не побачив з боку чинної влади запиту на сильну державницьку позицію, спрямовану на виведення України з глибокої економічної та цивілізаційної кризи.

Натомість, я знайшов такий запит у пересічних українців. У різних регіонах я зустрічав однодумців, які визнають, що Україна має всі передумови для перетворення на сучасну успішну європейську країну.

Ми маємо всі необхідні види ресурсів та вигідне географічне розташування. А головне, у нас є потужний кадровий потенціал. Є фахові люди в різних галузях. Ці люди знають, що саме треба робити, та готові інвестувати свій час і досвід задля того, щоб Україна нарешті почала розвиватись.

Щоб перетворити цей потенціал на реальний успіх України, потрібно лише забезпечити професіоналам умови та надати їм реальні повноваження. Чинна влада не наважилась на такий сміливий крок. Ось чому ми вирішили працювати на майбутнє - напрацьовувати дієві рекомендації та дорожні карти змін, які здатні дати справжній, а не вигаданий ефект.

Яку роль гратиме в цьому процесі Ігор Уманський?

Як досвідчений держслужбовець я здатен перетворити хороші ідеї на реальні зміни. Як колишній міністр фінансів я знаю, де взяти на це фінансовий ресурс. Як громадянин України я хочу зробити нашу країну успішною.

Чому НЕП?

Ідеологічно платформа базується на класичному підході до формування економічної політики в державі - економічному націоналізмі.

Суть економічного націоналізму полягає в наступному: щоб стимулювати розвиток економіки і створення робочих місць, держава визначає та максимально підтримує пріоритетні напрямки через створення точок зростання. Україні необхідно відмовитись від принципу "ринок сам все врегулює" і перейти до політики стимулювання, до створення реальних можливостей, а не потенційних.

Політика стимулювання - це свідома підтримка економіки з боку держави задля економічного зростання. Для такої підтримки можуть використовуватися різні інструменти: тарифні та нетарифні методи, квоти, податкове і митне стимулювання, пряме бюджетне фінансування, пільговий доступ до ресурсів тощо.

Економічна парадигма змінюється в усьому світі. Від ліберальних підходів та ідеї вільного ринку відмовились навіть її ідеологи, визнавши, що такий підхід не спрацьовує. Розвинені країни вдаються до політики максимального протекціонізму та захисту власного виробництва. США вже давно  просуває принцип "купуй американське" та відкрито веде торгові війни зі своїми конкурентами. Європа втілює масштабний проект Green Deal, який встановить екологічні обмеження на доступ до європейських ринків.

За таких умов для України смертельно небезпечно обирати інший шлях – ми не здатні конкурувати у неконкурентних умовах. Ми маємо безліч проблем, які вільний ринок за 30 років так і не врегулював, та й не міг врегулювати – некерований хаос здатен лише знищувати. В цьому всі ми переконались: промисловий потенціал знищено; освіта, медицина, культура, спорт тощо  - у занепаді; в країні демографічна криза на фоні старіючої нації та мільйонів “заробітчан” серед молоді. Україна перетворилася на найбіднішу країну Європи.

У поточній ситуації лише свідома політика держави щодо стимулювання економічного зростання може змінити ситуацію в Україні та створити економічну базу - "піч", яка буде давати енергію державі. Лише тоді ми будемо мати можливість підвищувати соціальні стандарти, збільшувати фінансування військової сфери, медицини і освіти.

Але пріоритетом є розвиток виробництва в Україні. Неважливо, це виробництво товарів чи послуг. Максимальна додана вартість та робочі місця повинні створюватись всередині країни.

Для чого і для кого створюється платформа НЕП?

Інтелектуальний капітал - одна з найважливіших складових успішної команди. В державному управлінні є дуже багато різних сфер, які потребують знань високого експертного рівня.

Платформа "Національна економічна політика" покликана об’єднати людей, які мають досвід, знання та бажання змінювати Україну.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА