17:33 06.07.2021

Автор КОСТЯНТИН ЯЛОВИЙ

Подорожуй екологічно

3 хв читати
Подорожуй екологічно

Костянтин Яловий, український політик, громадський діяч. Ініціатор створення Екологічної стратегії Києва
 

Як сумістити гарний відпочинок за містом з користю для довкілля

Влітку усі ми прагнемо хоч на деякий час залишити шумні загазовані міста, аби з’єднатися з природою та насолодитися її щедрими дарами. Це додає енергії, позитиву і наповнює новим сенсом наше життя. Але ось довкіллю після таких сезонних міграцій часто доводиться довго відновлюватись. Витоптані галявини, захаращенні сміттям ліси та поля, розлякані тварини, понівечені рослини – це лише частина наслідків літнього відпочинку людей.

То чи можливий взагалі eco-friendly релакс на природі і як цього досягти?

Треба просто дотримуватися простих універсальних правил, які не обтяжують людину, але надійно захищають природу від стороннього втручання.

По-перше, розпалюючи вогонь, уважно слідкуйте, аби він не вийшов з-під контролю і не наробив лиха. А найкраще взагалі відмовтесь від такого бонусу під час пікніків, бо пожежа може охопити сотні гектарів, знищивши усю екосистему.

По-друге, не залишайте після себе непотребу, в тому числі пластик, банки, предмети гігієни. Немає жодної проблеми в тому, аби довезти своє сміття до найближчого контейнера і тим самим зробити відразу дві добрі справи – захистити природу від забруднення і дати можливість іншим людям відпочити на тому ж місці.

По-третє, подбайте про чистоту водойм, які знаходяться поряд – річок, озер чи ставків. Неприпустимо зливати якісь відходи у воду, або ж викидати туди сміття. Через такі дії водойма перетворюється на справжню клоаку, по її течії утворюються сміттєві затори, а риба гине.

По-четверте, не знищуйте рослинність. Вирубуючи дерева чи кущі на багаття, ви тим самим підточуєте сили природи до самовідтворення, перетворюючи зелену зону на пустку. А якщо хочете розмістити намет, то робіть це на вільному місці, аби не витоптати рослини.

По-п’яте, не турбуйте тварин, птахів та комах. Гнізда та мурашники повинні залишитися в такій же цілості, як і до вашого приїзду на відпочинок. Оскільки значний шум лякає тварин та зганяє їх з облюбованих місць, то намагайтеся не порушувати природню тишу, тим більше, що саме вона додає додаткової привабливості відпочинку за містом.

А якщо ви бажаєте здійснити цікаву мандрівку у форматі eco-friendly, то для цього теж є усі можливості. В світі все більшої популярності набуває так званий екологічний туризм. Він спрямований на те, аби підтримати і зберегти екологічні ресурси території.

Екотуризм потребує високої культури поводження в природньому середовищі. Мандрівник робить усе можливе, щоб якомога менше впливати на довкілля. Більше того, долаючи свій шлях, він як волонтер-еколог допомагає усунути потенційні загрози. Наприклад, розчищає сухостій для уникнення пожежі, прибирає сміття, які залишили інші, прокладає екостежки і наносить їх на мапу.  Екотурист відрізняється від звичайного туриста ще й тим, що прагне не стільки розваг, скільки нових знань. Він досліджує птахів та тварин, вивчає рослини. І найголовніше – ставиться до усього цього багатства надзвичайно відповідально.

В Україні достатньо локацій для екологічного туризму. Це не лише Карпати, але й заповідник Асканія Нова, подільські Товтри, Дністровський каньйон, Полісся, заповідники Подніпров’я та багато інших.

Тож подорожуйте в будь яку точку нашої великої країни, але робіть це екологічно. І тоді наша багата та неймовірна природа обов’язково вам віддячить.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА