20:15 02.09.2021

Автор ВОЛОДИМИР ТРОФИМЕНКО

Державні землі мають повернутися до законного користувача

5 хв читати
Державні землі мають повернутися до законного користувача

Володимир Трофименко, заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України

 

Вже близько року я обіймаю посаду заступника Голови Держспецзв'язку. Відомство виконує понад 90 функцій, серед яких – формування та реалізація державної політики у сферах захисту захисту інформації, державних інформаційних ресурсів, забезпечення урядового зв'язку, фельд'єгерського зв'язку, кіберзахист державного сектору, розробка стандартів захисту інформації та багато чого іншого, без чого не може існувати держава.

80% співробітників Держспецзв'язку – це військовослужбовці, багато з яких брали участь в АТО та ООС на сході України, захищаючи нашу державу. Це люди, які жертвували власним здоров’ям і життям забезпечували спокій мільйонів українців, які живуть далі від лінії розмежування. Зважаючи на це, важко не обурюватися рівнем соціального забезпечення військових в Україні. А з того часу, як я почав працювати у військовій структурі, і щодня зсередини бачу військову службу, це обурення тільки зростає.

Держспецзв'язку – одна з найбільш недофінансованих структур українського сектору безпеки й оборони. У нас найнижчі зарплати, найменше матеріальне забезпечення, найменше фінансування щодо придбання житла для військовослужбовців. І це при тому, що загалом в черзі на житло – понад 1500 наших військових, з яких 40% брали участь у бойових діях.

На забезпечення військовослужбовців житлом, за період 2016-2020 рік, Держспецзв’язку виділили 31,9 млн грн, за бюджетним призначенням.

Середньомісячний розмір оплати праці у 2019-2021 роках фахівців становить  17,4 тис гривень на місяць, що на 10-15 тисяч менше, у порівнянні з іншими силовими відомствами.

Після приходу до Держспецзв’язку нової управлінської команди ми поставили завдання змінити ситуацію. З минулого року фінансування Держспецзв'язку зростає. Завдяки цьому ми змогли підняти зарплати на 25%, підвищити фінансування придбання житла.

У 2021 році загальне фінансування Служби було збільшено на 1 млрд грн. На фінансування житла цього року заплановано виділити 27,6 млн грн. Ця сума лише трохи менша за загальне фінансування житла для військовослужбовців за попередні 5 років разом. 

Окрім цього, з метою поліпшення житлових умов наших військових ми активізували роботу у напрямку інвестиційного будівництва. Думаю, цей досвід буде цікавий і нашим колегам з інших військових структур України.

Держспецзв'язку, як і багато інших військових структур, отримувала землі на власні потреби в 40-50 роках минулого століття. З року в рік Служба та підприємства, що входять до нашої сфери управління, потроху оновлюють обладнання. Сучасна техніка потребує менше території для розміщення. 

Переконаний, що в інших відомствах така сама ситуація.

Завдяки модернізації частина земель вивільнилась, і ми вирішили віддати ділянки, розташовані в межах населених пунктів, де проходять службу наші військові, під потреби інвест-будівництва.

В Одесі завдяки реалізації такому проекту військові отримали 58 квартир за 5 років. Цього року за програмою інвест-будівництва має бути виділено 15 квартир, 7 з них вже отримали військові в Рівному.

Це єдиний спосіб вирішувати проблему не за державні кошти, не за гроші платників податків.

Я знаю, що в інших структур, як і у нашої, зараз є багато проблем з землею. За даними Держгеокадастру, за часів незалежності в держави було вкрадено 5 млн га землі. Помітна частка – це земля військових, адже за радянських часів законодавство не передбачало отримання державного акту – вся земля й так  була державною.

Цим зараз користуються шахраї та місцева влада, щоб чинити перешкоди в реєстрації землі. Особливо, якщо мова йде про привабливу частину міста. У нас тільки у Львові та Одесі зараз йде шість судових справ за наші ділянки.

Загалом зараз у нас понад 120 га проблемних ділянок, де нам не дають можливість оформити землю або нелегально переводять її в користування інших суб’єктів. На деяких з них у нас просто зламали, знищили майно та розпочали будівництво.

На землі, яка належить державі, і яка може бути використана для соцзабезпечення військових, хтось планує збудувати ресторан, хтось – зводить елітну багатоповерхівку, даруючи в ній квартири родичам місцевих чиновників і заробляючи з продажів шалені гроші. Тим часом наші військові роками не можуть отримати не елітне, а звичайнісіньке житло.

Отже, порада. Боріться. Відстоювати свої права – це обов'язок у тому числі перед тими, хто залежить від вас. Саме таке рішення ми прийняли в Держспецзв'язку. Для нас соціальне забезпечення військових – один з головних пріоритетів.

У нас вже є перша перемога на цьому шляху. Нещодавно Держспецзв'язку виграла суд за одну з ділянку Концерну РРТ площею 1,6714 в Одесі на вул. Жаботинського, 54А. На цій ділянці було заплановано звести школу, яких не вистачає місту. Розуміючи, що це важливий соціальний проєкт ми пішли на зустріч місцевій владі та почали перемовини щодо можливості побудови школи на цій земельній ділянці. Громада зобов’язується компенсувати вартість земельної ділянки та об’єктів нерухомості, які на ній знаходяться, а за необхідності надання іншої земельної ділянки для встановлення обладнання для виконання завдань Держспецзв’язку. Зараз проводиться оцінка вартості цієї землі, після завершення якої ми матимемо чітке розуміння щодо обсягів компенсації. Після її завершення вже зможемо чітко розуміти, яку компенсацію ми отримаємо. Один з варіантів її отримання - за рахунок квартир для наших військових, які роками стоять у черзі на поліпшення житлових умов

Це тільки початок. Ми будемо використовувати всі доступні правові інструменти, щоб відновити справедливість, повернути державні землі законному користувачу та використовувати їх на благо країни.

Я впевнений, що ми переможемо, бо правда на нашому боці. Україна має стати державою з верховенством права. А право власності – одне з базових прав цивілізованого суспільства.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА