15:48 15.09.2021

Автор ШТЕФФЕН ХОФФМАНН

Україна може стати провідним постачальником водневого пального для ЄС

4 хв читати
Україна може стати провідним постачальником водневого пального для ЄС

Штеффен Хоффманн, новообраний президент Robert Bosch GmbH в регіоні країн СНД

 

Компанія Bosch переконана в тому, що водень може зіграти важливу роль в декарбонізації в усьому світі. Паливні елементи, засновані на водні, можуть приводити в рух вантажні автомобілі й потяги. Водень може замінити природний газ в житлових і промислових опалювальних системах, твердооксидні паливні елементи можуть забезпечувати децентралізоване енергопостачання будівель, а синтетичне пальне на основі водню може повністю декарбонізувати звичайні двигуни внутрішнього згоряння.

І ми не просто віримо в це, ми знаємо, що це можливо, адже з 2020 року Bosch стала першою великою промисловою компанією, яка досягла вуглецевої нейтральності на всіх своїх локаціях по всьому світу.

Мобільні паливні елементи на основі водню забезпечують більшу тривалість роботи і короткий час дозаправки. Де вони дійсно можуть проявити себе, так це на далеких маршрутах і в комерційних автомобілях. Адже, завдяки екологічно чистому водню, паливні елементи дозволяють транспортним засобам працювати без викидів вуглекислого газу.

Компанія Bosch розробляє всі ключові компоненти системи декарбонівованих паливних елементів на основі "зеленого" водню і планує початок великомасштабного виробництва таких батарей вже в 2022 році. А запуск виробництва повної системи паливних елементів - силового модуля паливних елементів Bosch - заплановано на 2023 рік.

Зелений водень може зробити Україну наддержавою

Я вважаю, що найкраща довгострокова відповідь України на "Північний потік - 2" - не покладатися на допомогу ЄС, а сприяти розвитку екологічно чистої водневої галузі, яка незабаром замінить використання газу в Європі.

Робота з "зеленим" воднем - величезна стратегічна можливість для України. ЄС має твердий намір декарбонізувати промисловість і готовий активно інвестувати в усі шляхи вирішення цієї проблеми. Сьогодні єдиним кандидатом на заміну газу в таких галузях, як алюміній, сталь, хімічна промисловість і цемент, на які припадає до 19% світових викидів вуглецю, є водень.

"Зелений" водень, вироблений електролізом з використанням відновлюваних джерел енергії, в майбутньому стане основним пальним для європейської промисловості.

Варто підкреслити, що Україна ідеально розташована для того, щоб стати одним з основних постачальників "зеленого" водню в Європу. Завдяки великій території і наближеності до узбережжя Чорного моря, країна має величезний невикористаний потенціал наземної і морської вітрової та сонячної енергії.

Крім цього, українська газотранспортна система з легкістю може бути переорієнтована на постачання екологічно чистого водню, що в результаті зробить "Північний потік-2" непотрібним через його застарілість.

У європейській стратегії по декарбонізації Україна була визначена як пріоритетний партнер ЄС з точки зору співпраці в області виробництва і використання "зеленого" водню. Адже, використовуючи значний потенціал відновлюваних джерел енергії та можливості своєї однієї з найбільших ГТС в Європі, Україна може стати ключовим експортером "зеленого" водню в країни ЄС. За оцінками європейських експертів, середньорічне виробництво "зеленого" водню в Україні може досягати 5,5 млрд кубометрів.

Ми вважаємо, що розвиток промисловості, що працює на "зеленому" водні викличе глобальний інвестиційний бум. За даними BloombergNEF, до 2050 року у водневу економіку буде інвестовано понад 11 трильйонів доларів, а обіг галузі складе 2,5 трильйона доларів на рік.

Україні "зелений" водень може принести мільярди доларів інвестицій, десятки тисяч робочих місць і стабільний приплив податків до українського бюджету. На геополітичному рівні перетворення України на експортера зеленого водню в Європу радикально змінить характер її стратегічного значення і партнерства з Європейським Союзом.

Але щоб скористатися цією можливістю, необхідні послідовні та спільні зусилля інвесторів та уряду України. Бізнес готовий надати власну експертизу і капітал під реалізацію таких проєктів, але це буде мати сенс тільки в тому випадку, якщо уряд розділяє ці цілі і підтримує стратегію виробництва "зеленого" водню як один з національних пріоритетів. Бізнесу не потрібні пожертвування або субсидії, йому потрібні стабільні і передбачувані умови, в яких можна будувати майбутнє.

Водень - це шанс не тільки домогтися кліматичної нейтральності, а й забезпечити економічне зростання, позбутися енергетичної залежності та стати гідним гравцем на міжнародній арені. Розвиток водневих технологій - це складова енергетичної незалежності та питання національної безпеки України.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЮРІЙ ГОРБАНЬ

Працевлаштування ветеранів: чому вони відчувають проблеми та як їх можливо вирішити

ОЛЕКСАНДР ЩУР

Партнерство з МФО – доступ бізнесу до довгострокового фінансування

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА