14:21 17.09.2021

Автор МАРГАРИТА ОКСЕНЮК

НАЗК  прийде до кожного?

5 хв читати
НАЗК  прийде до кожного?

Маргарита Оксенюк, адвокат юридичної компанії Investment Service Ukraine


Рано чи пізно може настати той момент, коли і до вас можуть звернутись відповідні органи з листом про надання пояснень щодо законності отриманих доходів або для вручення протоколу про вчинення корупційного правопорушення. Рушійною силою, що забезпечує та реалізує державну антикорупційну політику в Україні є Національне агентство з питань запобігання корупції, яке створили ще у 2015 році.

Отже, розкажу, за яких обставин та яким чином НАЗК здійснює перевірку декларацій та якими інструменти керується агентство під час здійснення перевірки. І найголовніше — якими можуть бути наслідки такої перевірки.

Спочатку людина потрапляє до переліку "щасливчиків", які визначені Законом України "Про запобігання корупції" як суб’єкти декларування, та подає декларацію про свої доходи. Декларація може бути щорічна, кандидата на посаду,  перед звільненням та після звільнення.

Після того, як декларація подана, для декларанта настає цікавий час очікування – зацікавиться нею НАЗК чи  ні? 

Чиї декларації перевіряє Національне агентство?

НАЗК може перевіряти декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, таких як: Президент України, Голова ВРУ, міністри, депутати, судді, держслужбовці, прокурори, військові, поліцейські, керівники державних підприємств.

Крім того, поза увагою Національного агентства також не залишаються декларації кандидатів на відповідальні державні посади та тих, хто звільнився з таких посад (на наступний рік після звільнення також потрібно подавати декларацію про доходи).

Хто найбільше цікавить НАЗК?

Для того, щоб визначити найбільш "цікавих" суб’єктів для перевірки, усі подані декларації попередньо перевіряються системою логічного та арифметичного контролю щодо ознак приховування майна та незаконного збагачення. Система порівнює дані в декларації з інформацією в державних реєстрах, визначає перелік невідповідностей і декларації з найвищими ризиками потрапляють на перевірку.

Наприклад, система контролю виявить невідповідності, якщо депутат задекларував три земельні ділянки, а система порівняла інформацію з даними з Держгеокадастру і знайшла ще одну земельну ділянку, яку він "забув" вказати. Крім автоматичного відбору, також збільшується  вірогідність перевірки декларації, якщо: у декларації міститься позначка "член сім'ї не надав інформацію"; НАЗК отримало інформацію зі ЗМІ або звернення про недоліки в декларації;  НАЗК встановило невідповідність між рівнем життя та задекларованими доходами.  

Джерела інформації, які використовує Національне агентство:

  • відомості, отримані з реєстрів, відкритих баз даних, іноземних реєстрів;
  • документи, надані декларантом;
  • документи, інформацію, у тому числі з обмеженим доступом;
  • відомості зі ЗМІ, мережі Інтернет, інших джерел інформації, які стосуються декларанта та/або членів його сім'ї;
  • інформацію, отриману від правоохоронних органів.

Дії, які може вчиняти НАЗК для отримання інформації, документів:

  • звертатись до декларанта для отримання пояснень та документів;
  • аналізувати відомості про об'єкти декларування та порівнювати їх з відомостями з реєстрів, відкритих баз даних;
  • збирати, використовувати інформацію, у тому числі з обмеженим доступом;
  • залучати експертів, спеціалістів для встановлення вартості незадекларованих активів;
  • звертатись з запитами до державних органів та інших, в тому числі  іноземних держав, громадян, юридичних осіб;

Отримувач запиту НАЗК зобов'язаний надати інформацію протягом 10 робочих днів, у разі невиконання таких вимог – його може бути притягнено до  адміністративної відповідальності та накладено штраф (1700 грн  - 5100 грн).

НАЗК виявило неточну інформацію в декларації. Що робити?

У разі виявлення можливих недостовірних відомостей або неточної оцінки задекларованих активів у декларації, Національне агентство направляє до декларанта запит з пропозицією надати пояснення та підтверджуючі документи. Декларант може надати такі пояснення не пізніше ніж на 10 робочий день з дня отримання запиту. У разі ненадання пояснень, підтверджуючих документів Національне агентство проводить повну перевірку на підставі наявних відомостей. Надання документів на запит НАЗК є важливим етапом при проведенні перевірки, на якому декларант може спростувати всі сумніви, питання, які виникли у Національного агентства при перевірці його декларації.   При судовому розгляді протоколів про корупційні правопорушення суди приділяють велику увагу саме поясненням декларанта, тому раджу не ігнорувати такі запити та надавати ґрунтовні пояснення по всіх питаннях, які виникають у НАЗК при проведенні перевірки.

Який строк перевірки декларації?

Повна перевірка декларації здійснюється у строк не більше ніж 120 календарних днів, але

 може бути продовжена не більше, ніж на 60 календарних днів (якщо НАЗК не отримало необхідні документи від державних органів, нотаріусів тощо).

Який результат та наслідки перевірки декларації Національним агентством?

Після проведення повної перевірки вся інформація, крім конфіденційної, оприлюднюється на веб-сайті НАЗК. Крім того, у разі встановлення у декларації недостовірних відомостей, Національне агентство ще й письмово повідомить про це вашого роботодавця. У разі виявлення ознак адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, НАЗК або органи Нацполіції складають протокол та направляють його до суду.

У разі виявлення ознак корупційного правопорушення, за яке передбачено кримінальну відповідальність - матеріалами направляються до органів досудового розслідування.

Якщо НАЗК виявить ознаки необґрунтованості активів - матеріали направляються до НАБУ, САП, Офісу Генерального прокурора, які в подальшому можуть звернутись до суду з позовом про визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави.

Отже, Закон України "Про запобігання корупції" чітко визначає засади функціонування системи запобігання корупції, порядок застосування антикорупційних механізмів та правила для усунення наслідків корупційних правопорушень в Україні. Як бачимо, задля  виявлення можливих корупційних правопорушень, законодавець наділив Національне агентство виключними повноваженнями, які стосуються отримання всієї інформації не тільки про декларанта, його спосіб життя, майно тощо, а й відомостей про членів його родини. 

Враховуючи можливі "санкції" та негативні наслідки за внесення недостовірних відомостей до декларації, ненадання/неповне надання відповідей на запити Національного агентства, рекомендую з усією відповідальністю підходити до всіх питань, які пов’язані з НАЗК, та не забувати прислів’я  "Сім разів відміряй, а один раз відріж".

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА