14:39 15.11.2021

Автор ВІТАЛІЙ БУНЕЧКО

"Інвестняні" у регіонах: як держава сприяє бізнесу на місцях

4 хв читати
"Інвестняні" у регіонах: як держава сприяє бізнесу на місцях

Віталій Бунечко, Голова Житомирської ОДА
 

В Україні триває імплементація Законів про підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями, які ініційовані президентом В. Зеленським.

На регіональному рівні менш амбітні, але також дуже необхідні проєкти, за наявності кваліфікованої підтримки на місцях, мають гарні шанси на швидшу реалізацію. Тут головну роль грає проактивна позиція обох сторін – представників державної влади та інвесторів. Останній апріорі вже є такою ініціативною стороною та знаходиться у пошуку партнерів.

Для команди кожної української облдержадміністрації потреби інвесторів мають бути одним з головних пріоритетів. У Житомирській області нам вдалось винайти ефективний механізм, що дозволяє забезпечити взаємодію з інвесторами за максимально широким переліком питань.

І, щоби забезпечити на рівні області єдину точку входу та виходу інформації для інвесторів, яка б постійно перебувала у активному пошуку, ми провели перезавантаження роботи Агенції регіонального розвитку (далі – Агенції). Ця структура, яку очолює Маргарита Сіранчук, стала ефективним комунікатором між бізнесом, державними органами та місцевою владою.

Показовими є кейси, коли завдяки ефективній спільній роботі Агенції та обласної влади вдається залучати інвесторів в регіон та вирішувати питання, які роками ставили представників бізнесу у глухий кут.

Істина народжується в обговоренні 

Одним з прикладів ефективної взаємодії обласної влади, інвестора та інших державних органів став тривалий процес погодження позицій екологів, архітекторів, експертів ДАБІ та інвестора, який реалізує проєкт будівництва зернонасіннєвої фабрики вартістю 7 млн євро у Брусилівській громаді Житомирської області. 

Через розбіжності в оцінці рівня складності при проектуванні він призупинився на етапі отримання дозволу на будівництво. Рішення знайшли завдяки ініціативі Агенції та ОДА провести свого роду консиліум для вирішення проблеми. Діалог відбувся, і інвестор здобув дозвіл. Як результат, підприємство вже введено в експлуатацію. Після аналізу результатів роботи у поточному році німецькі інвестори приймуть рішення про можливе збільшення потужностей у 2022 році.

Також у Житомирської ОДА був досвід протидії спробі рейдерського захоплення земельних ділянок одного з наших крупних інвесторів, компанії Cersanit. Вона планувала використати їх для розвитку виробництва. Підприємство зіштовхнулось з тим, що їх ділянки були викуплені у  антиконкурентний спосіб з порушенням законодавства. Щоби вирішити цей конфлікт, нам довелось звертатися за підтримкою до керівництва Держгеонадр та навіть Прем’єр-міністра. У підсумку були проведені відкриті аукціони, і Cersanit викупив ці ділянки та інвестував додатково ще близько 180 млн грн у розвиток виробництва.

Органічний спрінт  

Цікавим є досвід Житомирщини у роботі з бізнесом, що інвестує кошти у розвиток виробництва органічної продукції. Цей напрямок є один зі стратегічних для області.

Наприклад, від першого дзвінка про зацікавленість інвестора з Нідерландів у розташуванні у Житомирській області підприємства з виробництва веганських бургерів (без м’яса) до виробництва пілотної партії продукції пройшло лише півроку. Це був дуже насичений час. У перші дні ми зібрали для інвестора перелік підприємств, потужності яких можуть бути використані для впровадження його авторської технології. Далі визначили шорт-ліст потенційних партнерів, організували особисті зустрічі та, у підсумку, змогли знайти не просто необхідні потужності, а сформувати команду однодумців зі спільною метою просування ідеї органічного виробництва на ринках України та світу. Очікуємо перші партії веганських бургерів з Житомирської області на полицях магазинів вже до кінця року.

Ще один цікавий кейс – це ідея інвесторів з ОАЕ виробництва органічних добрив з бурого вугілля. У цьому випадку для допомоги підприємцям нам довелося провести "історико-адміністративне" дослідження. Виявилося, що з першого разу мало хто може відповісти на питання, кому саме і на яких підставах належать ділянки з покладами бурого вугілля в Житомирській області. Але із цим завданням ми впорались, і нині інвестор, який звернувся до нас на початку цього року, готується отримати дозвіл на геологічну розвідку покладів, потрібних для виробництва та експорту продукції. 

Відійдіть в сторону. Підходьте, лише коли потрібно

Мій знайомий підприємець має у Житомирській області власний бізнес. Коли я запитав, як йому тут працюється на Житомирщині, чи не виникає потреби у допомозі, то отримав відповідь: "Все добре. Підприємство працює. Ніхто не заважає". Особисто для мене це важливий маркер та оцінка нашої роботи.

У Житомирській області діє негласне правило: влада не заважає підприємствам працювати та розвиватись. Ми "підходимо" до бізнесу лише тоді, коли йому потрібна допомога. І тільки тоді робимо все можливо, щоби прибрати будь-які перепони. При виникненні останніх наша Агенція виступає посередником між інвестором та місцевою владою, допомагає у пошуку оптимальних земельних ділянок, консультує стосовно програм підтримки бізнесу, що існують, та сприяє пошуку партнерів для іноземних інвесторів на Житомирщині, а також для наших експортерів за кордоном. Для цього Агенція постійно співпрацює з профільними департаментами ОДА, стейкхолдерами ринку, UkraineInvest Office, Export Promotion Office, Експортно-кредитним агентством, Торгово-промисловими палатами, посольствами різних країн, EEN Network, венчурними фондами й партнерськими організаціями.   

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Каральні органи росії "зшили" вже шосту справу: не зупинять і не залякають!

ТАРАС ЄЛЕИКО

Що таке державна програма Доступний Факторинг

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА