15:51 31.03.2021

Автор ВІТАЛІЙ БУНЕЧКО

Стадіон "Полісся" в Житомирі був корупційною годівничкою. Як ми це припинили

4 хв читати
Стадіон "Полісся" в Житомирі був корупційною годівничкою. Як ми це припинили

Віталій Бунечко, голова Житомирської обласної державної адміністрації

 

Нещодавно у Житомирі після реконструкції відкрився стадіон. Гарна подія – і водночас яскравий приклад того, як "система" намагається поставити тебе в свої рамки, та чого вартує її зламати.

Стадіон "Полісся" – це центральна спортивна арена обласного центру та домашній майданчик єдиного на Житомирщині футбольного клубу Першої ліги. А ще – тест на міцність для досвідченого службовця та досить молодого голови облдержадміністрації.

Про цей довгобуд, який ще називали пам’ятником корупції, я дізнався через пару тижнів після призначення на посаду голови Житомирської облдержадміністрації в серпні 2019 року.

Ми готувалися до відкриття іншого стадіону – "Спартак Арена", і я з подивом дізнався, що в Житомирі є ще один великий спортивний об’єкт, що перебуває у стадії ремонту вже майже 15 років.   

Для мене такий будівельний марафон виглядав досить дивно. Тому, коли через три дні журналісти запитали мене, коли чекати відкриття стадіону "Полісся", я запевнив, що найближчим часом ми його добудуємо. Те саме я пообіцяв під час відкриття "Спартаку" 22 серпня 2019 року.

Тоді я ще не розумів, що впродовж наступних 1,5 років це "добудуємо" стане моїм призначенням та прокляттям на посаді голови Житомирської ОДА. Виявилося, що добудовувати в області треба ще багато чого, а стан об’єктів відрізняється від стадіону-довгобуду хіба що строками. 2-3 роки на фоні 15 виглядає не так жахливо, але для жителів сіл та міст, що дивляться на недобудови, це дорівнює вічності. По деяких об’єктах довелося залучати правоохоронців, щоб довести колишнім підрядникам, що якість їх роботи не відповідає умовам договорів. Суди ще тривають.

Спадок і розв’язання

Що ми отримали у спадок по стадіону "Полісся"? Об’єкт, на якому до початку ремонту футбольна команда грала в останній раз 16 років тому. Об’єкт, що будувався без проєкту, який відповідає необхідній категорії складності. Наявні документи за допусками могли дозволити побудувати там хіба що… кіоск. Загалом, відсутність проєкту, проблеми з фінансуванням і "ковідні" обмеження, через які підрядник не міг нормально взятися до роботи, – все це навалювалося як сніговий ком.

Вишенькою на торті виявилася відсутність центрального табло. За документами, його закупили кілька років тому за 1,7 млн грн. Проте, де воно зберігається та хто несе за це відповідальність, було невідомо. Як його вдалося знайти на складах у Києві, доставити в Житомир, дістати, зібрати та підключити – це окрема напівдетективна історія.

Свіжу нотку в цей бюрократичний колапс вносили регулярні зустрічі з фан-клубом "Полісся". Два роки поспіль восени та взимку ми спілкувалися на самому стадіоні або поряд з будівлею ОДА про те, коли команда зіграє свій перший матч на домашній арені. Дуже колоритно виглядали фаєри на снігу або обіцянки "човпти" мене особисто, якщо стадіон не добудують.

Вже за кілька тижнів опісля призначення стало зрозуміло, що швидкого рішення у цій справі не буде. Але закрити цей ломбард для чиновників вартістю понад 165 мільйонів гривень, який пережив вісьмох очільників області, було необхідно.

Разом з правоохоронними органами ми ініціювали перевірку ходу робіт та використання коштів. Наприкінці 2019 року отримали відкоригований проєкт будівництва, пройшли усі перевірки та експертизи. Далі постало питання, де знайти кошти на завершення робіт та введення в експлуатацію спортивного об'єкта. З одного боку, в області як раз планувалося будівництво спортивних об’єктів в рамках програми Президента "Велике будівництво". З іншого, оскільки стадіон будувався так довго, його не могли включити в перелік проєктів, що фінансуються за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Довелося переконувати депутатів обласної ради у необхідності виділити кошти з бюджету.

Довелось вдаватись до нестандартних кроків. Аби підрядник краще зрозумів значущість своєї роботи, запросили його на одну з зустрічей з фанами. Які дуже інформативно розтлумачили недоліки, які вони бачили на стадіоні й чого слід чекати, якщо роботи не будуть закінчені вчасно. Ба навіть за таких умов дату відкриття довелося переносити двічі.

Втім, 26 березня 2021 року ФК "Полісся" нарешті зіграв перший домашній матч на стадіоні у Житомирі.

Відтепер арена може приймати матчі Першої ліги з футболу, а легкоатлетичний манеж — змагання національного й навіть міжнародного рівнів.

Кейс зі стадіоном "Полісся" виявився дуже корисним. По-перше, він може навчити чиновників, що бажання зробити гарну справу не завжди можна виконати з тією швидкістю, яку вбачаєш за потрібне. По-друге, що будь-яка бюрократія та безвідповідальність не може бути причиною відмовитись від обіцяного.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА